Twitter sætter nu hårdt ind mod salg af tweets til FBI

Det skal være slut med at sælge datamindede tweets om terrorhandlinger og politisk kaos til FBI og andre efterretningsagenter, mener Twitter.

Twitter har blokeret for, at FBI og andre amerikanske efterretningstjenester kan få data fra en tjeneste, der sorterer i tweets, så agenterne bl.a. hurtigere kan få viden om terrorhændelser.

Det skriver flere medier, bl.a. Wall Street Journal (WSJ).

Helt konkret har Twitter afskåret den amerikanske efterretningstjeneste fra at få indsigt i data fra Dataminr, et selskab, der er delvist Twitter-eget, og som analyserer alle offentlige tweets.

Det er seneste udvikling i den verserende krig mellem amerikanske it-giganter og de amerikanske myndigheder om adgang til personfølsomme data. Især har sagen mellem Apple og FBI - som Version2 også har dækket - om adgang til krypterede data på en iPhone vakt stor opsigt.

Læs også: FBI har åbnet omstridt iPhone uden hjælp fra Apple

Twitter forsyner Dataminr med real-time adgang til offentlige tweets og er derfor en lækkerbisken for efterretningsagenterne, bl.a. når de jager terrorister.

Som udgangspunkt er Dataminr-tjenestens mission at undersøge de hundreder af millioner af tweets hver dag og korrelere dem til nyhedskilder, geografiske steder, markedsinformation og andre data.

Selskabet sælger derefter oplysningerne til nyhedsbureauer, børsmæglere og andre selskaber.

F.eks. har Dataminr forsynet New York Times med de væsentligste tweets fra terrorangrebene i Bruxelles.

Men kundekredsen er i al stilhed blevet udvidet, så den amerikanske efterretningstjeneste også fik oplysninger om Bruxelles-angrebene 10 minutter før, offentligheden blev involveret. Også Paris-angrebene, ISIS-angrebet i Libyen og præsidentkrisen i Brasilien har agenterne fået indsigt i, inden de kom ud i offentligheden.

Det har faldet Twitter for brystet, som nu i en udtalelse understreger, at man 'aldrig har autoriseret Dataminr eller nogen tredjepart til at sælge data til en regering eller efterretningstjeneste til overvågningsformål'.

Angiveligt har efterretningstjenesterne fået foden inden for i dataparadiset via venturefirmaet, In-Q-Tel, som er ejet af den amerikanske regering og som altså har investeret i i Dataminr.

Som en del af ejerskabet har Dataminr åbnet for, at visse spionagenturer har fået adgang til tweets som led i et pilotprojekt.

Problemet for Twitter er, at man ikke opfattes som efterretningsvirksomhedernes forlængede arm, siger WSJ-kilder.

Tidligere NSA vicedirektør John C. Inglis siger til WSJ, at 'det er hyklerisk, hvis Twitter fortsætter med at sælge data til den private sektor, men nægter at gøre det til regeringen. Jeg synes, det er et tegn på manglende samarbejde mellem en privat organisation og regeringen'.

Hverken Twitter eller Dataminr har bekræftet sagen til avisen, men det har unavngivne efterretningsfolk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bent Jensen

"Jeg synes, det er et tegn på manglende samarbejde mellem en privat organisation og regeringen."

Hvis nu Trump blev valgt, synes jeg det var en borger pligt.
Men samarbejde betyder vel også at det er noget begge parter drager nytte af ?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere