Twitter-brugere oppe mod uendeligt mange aber med skrivemaskiner i Shakespeare-forsøg

Skrivemaskinen i udstillingen viser på skærmen, hvor den er nået til, og hvilket ord den leder efter i strømmen af tweets. Illustration: Shakespeare Globe
En elektrisk skrivemaskine skal forsøge ord for ord at genskabe Shakespeares samlede værker ud fra strømmen af tweets.

Uendelighed er en svær størrelse at forstå. Det illustreres godt med det klassiske eksempel, hvor det siges, at hvis man sætter uendeligt mange aber i et rum med uendeligt mange skrivemaskiner i uendelig lang tid, så vil de på et tidspunkt have genskabt Shakespeares samlede værker, selvom de blot hamrer tilfældigt i tastaturet.

Det er ikke tænkt som en fornærmelse af William Shakespeare - eller aber for den sags skyld - men blot en illustration af, hvad der sker, når man arbejder med uendelighed.

I anledning af 400-året for Shakespeares død har Shakespeares Globe udstillet en skrivemaskine, som ikke er forbundet til uendeligt mange aber, men derimod til samtlige Twitter-brugere. Det skriver The Verge.

Det er meningen, at Shakespeares samlede værker skal genskabes gennem tweets. Dog er udstillingen ikke planlagt til at vare uendelig lang tid, så derfor bliver der snydt i forhold til abeteoremet.

Værkerne skal genskabes ord for ord. Når et ord er fundet, kigger softwaren efter det næste ord i strømmen af tweets og fortsætter på den måde, indtil værkerne er genskabt.

Det kan lyde enkelt, men Shakespeare på originalsproget indeholder adskillige ord, der ikke ligefrem indgår i typiske tweets om Kanye West eller #dkpol. The Verge nævner ord som 'kickie-wickie', 'rascalliest' og 'honorificabilitudinitatibus' fra Shakespeares værker, som kan give robotten problemer.

Også navne på personerne i værkerne kan blive problematiske. Derfor har robotten mulighed for at bede om hjælp til et ord ved at tweete sin nød med hashtagget #TheCompleteTweets.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Jens loggo

Hvis man har uendeligt mange aber, så behøver man ikke uendeligt meget tid, men kun den tid, det tager at skrive værkerne en gang, da en af aberne vil skrive værkerne med det samme.

Hvis man har uendeligt lang tid, så behøver man kun en abe, og den vil før eller siden skrive det.

(altså givet eksemplets forudsætninger om, at aber taster tilfældigt, og aberne lever uendeligt)

  • 5
  • 0
#4 Mads Hoffmann

Det er sjovt med Tweets og udviklingen af ord. Synes godt nok det er lidt "snyd" at den kan bede om hjælp. Så havde det været bedre at bede den om at finde synonymer for ordene.

Jeg så blandt andet at den danske ordbog var blevet opdateret for et par uger siden, hvor LingoBob havde lavet en oversigt over "udviklingen" på sproget og de ord, som er blevet medtaget de sidste mange årtier.

http://lingobob.com/da-dk/blog/2016/04/udviklingen-i-det-danske-sprog-ge...

Som Jesper skriver i sin meget underholdende artikel, så er det jo langt fra det samme sprogbrug, vi havde for bare 20 år siden sammenholdt med idag.

//MH

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere