TV 2 om Silverlight-valg: Bedre DRM og mindre bøvlet end Flash

Med valget af Silverlight til TV 2 Sputniks nye afspiller slap TV 2 for en omfattende konvertering af .wmv-filer. Det var man ikke sluppet udenom med Flash, og Silverlights DRM-understøttelse trak desuden op i bedømmelsen.

Flash var for besværligt at skifte til, og Silverlight har desuden glimrende DRM-understøttelse.

Sådan lyder begrundelsen fra TV 2 for at vælge Microsofts Flash-pendant Silverlight fremfor at satse på den langt mere udbredte Flash til TV 2 Sputniks nye afspiller.

Alt for mange af TV 2 Sputniks seere har haft problemer med at se web-tv, og TV 2 lancerede derfor i går en ny Sputnik-afspiller baseret på Microsoft Silverlight.

Udover problemer med DRM-formatet er det specielt Mac- og Firefox-brugere, der har oplevet bøvl med at se TV 2 Sputnik.

Med et Silverlight-plugin til browseren skulle alle tidligere problemer med Windows Media Player være forsvundet som dug for solen, men det store spørgsmål er, hvorfor TV 2 ikke har baseret afspilleren på Adobe Flash, der trods alt har en fast plads i browseren hos over 90 procent af verdens internetopkoblede computere.

Til sammenligning ligger udbredelsen af Silverlight på omkring en tredjedel.

Bagkataloget lå til Silverlights højreben

Den vigtigste årsag ligger i, at TV 2 med Silverlight kunne slippe for at pille ved hele bagkataloget af videoer, der ligger gemt i Windows Media Video-formatet.

»Med Silverlight har vi kunnet nøjes med at lave en ny afspiller til Sputnik-hjemmesiden. Med Flash ville det være hele infrastrukturen, der skulle skiftes for at understøtte Flash, hvilket vil sige både streamingserver og videoformater,« siger videoprojektleder hos TV 2 Net, Magnus Rask Detlif, til Version2.

Han fortæller, at Flash var med inde i overvejelserne, inden valget faldt på Silverlight.

»Vi skulle vælge noget nyt, fordi vi har kørt Windows Media Player længe, og det har givet mange brugere problemer med specielt DRM. Flash ville være oplagt på grund af den store grad af penetration hos brugerne, men det viste sig, at Silverlight var mere velegnet for os,« siger, Magnus Rask Detlif.

DRM-formatet (Digital Rights Management) ligger ifølge Magnus Rask Detlif typisk som en del af TV 2 Sputniks udenlandske serier og filmkatalog. Det bruges generelt som en kopisikring til at begrænse antallet af gange, en lyd- eller video-fil som eksempelvis Windows Media Video kan afspilles, brændes eller distribueres på forskellige computere.

»Det er noget, rettighedshaverne kræver, og det er derfor fuldstændig ude af vores hænder,« siger Magnus Rask Detlif.

Problemet med DRM for TV 2 Sputnik har hidtil været håndteringen i afspilleren Windows Media Player, som man siger ja til at 'individualisere' i forbindelse med afspilning af DRM-forseglede digitale filer.

Individualiseringen af Windows Media Player genereres ud fra oplysninger, der er specifikke for den computer, den pågældende bruger sidder på.

»Det betyder, at man så er bundet til den computer, individualiseringen er sket på. Med Silverlight stiller Microsoft en service (Playready, red.) til rådighed, som Silverlight bruger, når den skal individualiseres. Dermed kører den proces gnidningsfrit inde fra Silverlight selv,« siger Magnus Rask Detlif.

Linux-folket forbigået

Selvom der altså nu skulle være tjek på sagerne for både Mac- og Firefox-brugere, der har Silverlight-plugin'et installeret, er det småt med de gode nyheder for Linux-folket.

Open source-projektet Moonlight er et forsøg på at skabe en Silverlight-klon til Linux-platformen, og den udvikles i et samarbejde mellem Novell og Microsoft.

Brugeroplevelsen på TV 2 Sputnik skulle nu være bedre for Mac- og Firefox-brugere, men hvad med Linux-brugerne? Har I testet afspilleren med Moonlight under Linux?

»Jeg må indrømme, at jeg ikke har afprøvet afspilleren med Moonlight. Men jeg er helt sikker på, at det i hvert fald ikke vil virke med vores DRM-beskyttede indhold,« siger Magnus Rask Detlif.

Han håber, at også de brugere, der ikke oplever problemer med Windows Media Player, vil skifte til den nye, Silverlight-baserede afspiller.

»Vi har jo ikke lukket for Windows Media Player. Alle eksisterende kunder vil kunne bruge Windows Media Player, men vi håber på sigt, at vi kan nøjes med Silverlight-afspilleren,« siger Magnus Rask Detlif.

Han tilføjer, at den nye afspiller stadig er i beta, og at der derfor kan forekomme småfejl.

»Det vil dreje sig om nogle enkelte videofiler, som bliver tabt en gang imellem, og som vi arbejder på at løse.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (69)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kofoed

Gå dog planken ud: lav det som en Windows-applikation, man skal downloade og installere. Derved opnår man "glimrende understøttelse for WMV og DRM" ... Det er lige brugbart for mig, om det er Silverlight eller en Windows-app (i begge tilfælde IKKE brugbart), og det er lige så brugbart for alle Windows-brugere, som alligevel er målgruppen.

Hvorfor ikke bare indrømme, at man har malet sig op i en krog, hvorfra det er meget besværligt (i dette tilfælde åbenbart umuligt) at undslippe?

 • 0
 • 0
#3 Casper Bang

Sputnik har altid været noget lort. Desværre må man sige, at DR går noget mere logisk til værks når det kommer til udnyttelse af nettet. At TV2 ikke engang har undersøgt om Moonlight kan eller kommer til at virke for *nix brugere, siger vel det hele. TV2: Det er en OM'er!

 • 0
 • 0
#4 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Martin,

Hvorfor ikke bare indrømme, at man har malet sig op i en krog, hvorfra det er meget besværligt (i dette tilfælde åbenbart umuligt) at undslippe?

Det gør de vel også idet TV2 siger, at udskiftning til Flash ville betyde store omkostninger til konvertering af eksisterende indhold samt ændring af infrastrukturen i deres setup.

Jeg synes faktisk, at det er en "win/næsten-win"-situation. Brugerne af TV2 Sputnik har fået et alternativ til at bruge Media Player, hvor alternativtet på mange områder er bedre end hvad de har nu. De, der ikke kan bruge TV2 Sputnik har hverken fået det bedre eller dårligere end de havde det før.

PS: Der nævnes DRM som et krav fra fx udenlandske medieleverandører. Jeg fandt denne oversigt [0], der siger, at Flash/Flex ikke understøtter DRM. Er det stadig korrekt (artiklen er fra 2007)? Ved I hvilken teknologi, som andre sites bruger, der streamer indhold - som fx hulu eller andre?

[0] http://weblogs.asp.net/mschwarz/archive/2007/04/19/rich-media-platform-c...

 • 0
 • 0
#7 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Morten,

 • Lad mig gætte: Du kører ikke Linux...

Ikke som primær maskine, men jeg bruger jævnligt ubuntu - også privat.

(hvis Gimp kunne læse mine CANON RAW-filer, så ville jeg bruge det endnu mere)

:o)

Jeg er fuldt klar over, at Linux-brugere ikke får noget ud af overgangen til Silverlight (endnu), men det var også derfor jeg skrev "næsten-win".

 • 0
 • 0
#8 Martin Bøgelund

PS: Der nævnes DRM som et krav fra fx udenlandske medieleverandører. Jeg fandt denne oversigt [0], der siger, at Flash/Flex ikke understøtter DRM. Er det stadig korrekt (artiklen er fra 2007)?

Jeg kan godt poste et lmgtfy.com link til dig hvis du mener det er nødvendigt...

 • 0
 • 0
#9 Jørgen Larsen

Lad mig gætte: Du kører ikke Linux...

Er det ikke ligemeget? Jeg ser hellere at de understøtter Playstation 3, Xbox eller Wii måske endda iPhone, især nu hvor den platform er større end Linux.

 • 0
 • 0
#11 Martin Bøgelund

Jørgen Larsen:

Er det ikke ligemeget? Jeg ser hellere at de understøtter Playstation 3, Xbox eller Wii måske endda iPhone, især nu hvor den platform er større end Linux.

Det er fuldstændig vildt at der igen tales om at understøtte platforme og applikationer.

Har ingen lært af balladen om HTML og dokumentformater?

Åbne standarder, anyone?

 • 0
 • 0
#12 Jakob Damkjær

for det første er hulu ikke en betalingsservice...

TV medie markedet er ret anderledes i usastrup den rigtig store forskel er at serier sendes synkront over hele usa. Så når et afsnit er sendt så giver dem der er bag Hulu indholdet gratis ud til streaming (ikke lagring).

Så det kan ikke bruges til sammenligning, hvis produktionsselskaberne/distributionsselskaberne ikke malkede kaninen til døde i Europa så ville alle serierne være på iTunes/Amazon/whatever dagen efter et afsnit havde været sendt...

TV2s valg af silverlight viser kun en ting... hvis du vælger et proprietærløsning med et proprietærformat (uanset om du vælger en adobe eller microsoft) vil med tiden (dvs når dit bagkatalog vokser over en hvis størrelse) medføre vendor-lockin...

Så hvad kan man sige til TV2.... Stupid hurts og hvis ikke microsoft suger alt hvad de kan fra IT-kontoen hos TV2 på den bekostning så tror jeg helvede har en kold dag...

Så det er absolut ikke en winwin på nær for microsoft der kan sætte endnu et hak i "PWNED" kolonnen i sin kundedatabase...

Brug standart formater til alt ellers vil du før eller siden fortryde det..

/Jakob

 • 0
 • 0
#13 Martin Bøgelund

Ved I hvilken teknologi, som andre sites bruger, der streamer indhold - som fx hulu eller andre?

Jeg har været udsat for at udenlandske sites har afvist at præsentere indhold for mig, baseret på min digitale nationalitet (de har sikkert checket min IP-adresses hjemland eller lignende). På den måde var alle andre end hjemlandets seere afskåret fra at se indholdet.

Jeg siger ikke det er måden at gøre det på, eller at sikringen ikke kan omgås. Bare at det i praksis er set gjort sådan.

 • 0
 • 0
#14 Jørgen Larsen

Har ingen lært af balladen om HTML og dokumentformater?

Åbne standarder, anyone?

Link gerne til den åbne standard som du taler om. Jeg skal bruge en platform som dækker lige så godt som Silverlight, gerne bedre. Det er seriøst ment, jeg SKAL bruge en platform magen til Sputnik. Hvad er mine alternativer til Flash/Silverlight? Og ja, der skal være et DRM lignende set-up som muliggør at jeg kan sælge streamede udsendelser uden at username/password deles på div. forums.

 • 0
 • 0
#15 Christian Nobel

(hvis Gimp kunne læse mine CANON RAW-filer, så ville jeg bruge det endnu mere)

Nu er RAW filer altså ikke bare RAW filer, og hvis Canon ikke giver dig lov/mulighed for at læse dem, så har Gimp ikke en kinamands chance!

Og det kan man altså ikke klandre Gimp for, men bøhtosserne hos Canon der ikke har forstået budskabet.

/Christian

 • 0
 • 0
#16 Jørgen Larsen
 1. PAYMENTS Access to the Hulu Site and use of the Hulu Services is free. If we feel it is appropriate to charge for certain premium Hulu Services, we will, of course, notify you. You then will have an opportunity not to use such premium Hulu Services if you are not interested in paying for them. You are responsible for any costs you incur to access the internet.

og lidt trivia http://bit.ly/4jySst

 • 0
 • 0
#17 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Christian,

Nu er RAW filer altså ikke bare RAW filer, og hvis Canon ikke giver dig lov/mulighed for at læse dem, så har Gimp ikke en kinamands chance!

Og det kan man altså ikke klandre Gimp for, men bøhtosserne hos Canon der ikke har forstået budskabet.

Jeg klandrer ikke Gimp for ikke at kunne læse dem - jeg siger blot, at manglende understøttelse for CANONs RAW-formater (til EOS 450D) er min primære grund til ikke at bruge ubuntu mere end jeg gør.

Hvis der er et andet grafik-program til ubuntu, som kan læse dem, så hører jeg meget gerne om det. F-Spot kan vise dem (så vidt jeg husker) men ikke redigere dem.

Jeg kan dog konstatere, at iPhoto, Picasa og andre har denne understøttelse, så dem bruger jeg i stedet. Hvor de har den fra skal jeg ikke kunne sige.

 • 0
 • 0
#18 Anders Olsen

Og ja, der skal være et DRM lignende set-up som muliggør at jeg kan sælge streamede udsendelser uden at username/password deles på div. forums.

Linker du så ikke lige til den DRM løsning der ikke er blevet gennemhullet eller kan omgåes trivielt af marginalt kyndige personer.

 • 0
 • 0
#19 Jakob Damkjær

Du kan bruge server systemet og indpakningen fra AIR eller Silverlight,

men bare lad være med at bruge propreritær encoding af dit originalmateriale, brug MPEG4 H.264 kan decodes på alle platforme og alle CMS/DRM systemer der er værd at kigge på understøtter det.

På den måde så har du en exit strategi ide dit indhold ikke er fastlåst til en platform. Samtidigt så skal du ha en ligefrem måde at konvertere din brugerdatabase til et andet DRM system. Men de spørgsmål bør en applikationsudvikler kunne svare dig på hvis du vælger et kommercielt system.

Make em sweat.

eller brug OpenIPMP http://sourceforge.net/projects/openipmp/

som også bruger MPEG4

/Jakob

 • 0
 • 0
#22 Deleted User

men bare lad være med at bruge propreritær encoding af dit originalmateriale, brug MPEG4 H.264 kan decodes på alle platforme og alle CMS/DRM systemer der er værd at kigge på understøtter det.

Umiddelbart tror jeg ikke TV2 har tænkt sig at spille nyt materiale ind i WMV.

Silverlight kan jo fint understøtte begge formater samtidigt, uden at brugeren oplever mangler. Det er endnu et fordel ved Silverlight som teknologi.

Det er synd at der er så mange teknologiforskræmte Linux brugere herinde, som hellere så verden blive i stilstand, end at udvikle sig i form af proptiere teknologier.

 • 0
 • 0
#23 Deleted User

@Jørgen Larsen Er det ikke ligemeget ?

Mao. så kan du selv se TV2 sputnik? Hvor stor en andel skulle Linux have før det var relevant?

Hvem går foretrækker at sende andres børn (fremfor egne) i krig?

Derudover kom med alle dine statistikker igen. Du må vel være bekendt med at rigtig mange TV-apparater (også i procent) kører med Linux?

Hvis man lavede linux understøttelse ville fremtidige TV måske også få et netværkskabel og og vupti. Sputnik direkte på sit TV. Måske noget mere relevant end Wii,PS3 mm

 • 1
 • 0
#24 Jakob Damkjær

Dagens humor er blevet redet...

"Det er synd at der er så mange teknologiforskræmte Linux brugere herinde, som hellere så verden blive i stilstand, end at udvikle sig i form af proptiere teknologier."

You simply cant make shit like this up...

Indenfor videocompresion er MPEG arbejdtsgruppen et fint eksempel på hvordan man kan kombinere mange patent beskyttede teknologier til en licenspakke der kan benyttes bredt uden at forårsage vendor lockin...

og hvis du påstår at MPEG4 er teknologisk forældet standart så please fortæl mig hvordan... please please please med sukker på.

Men uanset hvordan du prøver at spinne det her så er det et støbejerns vendorlockin, og det er omkostningen ved at vælge properitær teknologi og arkitektur uden exit strategi.

NB! hvad var den anden fordel ved silverlight ? den eneste "fordel" du nævnte var at den understøttede en propreritær microsoft teknologi.. hvad var den anden ?

/Jakob

PS! Open source folk foretrækker åbne tilgængelige standarter da det minimere risikoen for at man skal transcode det hele hvis man vil skifte til en anden teknologi eller arkitektur. Samtidigt muligør det enklere skift til mere moderne teknologi og det var ikke fremskridtsfjendsk sidst jeg så på det.

 • 0
 • 1
#25 Casper Bang

Det er synd at der er så mange teknologiforskræmte Linux brugere herinde, som hellere så verden blive i stilstand, end at udvikle sig i form af proptiere teknologier

Wow, større troll-bait er sjældent set. Faktum er, vi lever i en verden hvor vi gerne vil have muligheder og samspil af teknologier. Dét kan bare ikke lade sig gøre, så længe folk tænker så smalt og kortsigtet som TV2 f.eks. nu har bevist at de gør. For et eks. på det modsatte, tag et kig på Google.

 • 0
 • 0
#26 Jørgen Larsen

@Anders

Linker du så ikke lige til den DRM løsning der ikke er blevet gennemhullet eller kan omgåes trivielt af marginalt kyndige personer.

Ok, det tager jeg som et nej til at du kan finde et fornuftigt link som jeg kan bruge praktisk. Men http://nds.com/ er svjv endnu ikke brudt.

@Martin B. Opfylder de mine grundbetingelser og hvem kan levere en brugbar løsning indenfor 6 mdr?

@Niels H. Jeg er mere optaget af hvad markedet efterspørger nu og ca. 3 år frem (min afskrivningsperiode) og ikke hvad der "måske" sker i fremtiden. Som tidligere nævnt, er bagkataloget kun en marginal hurdle da det aktuelle indhold er mest brugt. Skulle en batch re-encoding blive aktuel er det blot et spørgsmål om en god maskinpark.

 • 0
 • 0
#27 Anders Olsen

Ok, det tager jeg som et nej til at du kan finde et fornuftigt link som jeg kan bruge praktisk. Men http://nds.com/ er svjv endnu ikke brudt.

Næt, det var ud fra, at primær årsag til valget var at TV2 havde malet sig op i et hjørne, der gør det "mindre bøvlet" at vælge silverlight. Den har jeg kommenteret andet steds.

Den sekundære var at du argumenterer for valget udfra kriterierne fremsætter "grundbetingelser" der inkluderer udbredelse så bred som silverligt og som ikke kan omgåes. Er konsekvensen så, at når DRM'en næste gang bliver knækket eller en metode til omgåelse dukker op, så skal platformen skiftes?

 • 0
 • 0
#29 Jørgen Larsen

Er konsekvensen så, at når DRM'en næste gang bliver knækket eller en metode til omgåelse dukker op, så skal platformen skiftes?

Indtil at der er en anerkendt løsning som tillader sikker betaling for det produkt som jeg ønsker at sælge må det desværre være konsekvensen. Spørgsmålet er ikke om jeg kan holde den uretsmæssige brug fra døren, spørgsmålet er hvorlænge kan jeg holde døren intakt og hvor besværligt det er for mine betalende gæster at komme ind. Den dag jeg ikke kan modtage penge for den ydelse jeg producerer, så må jeg finde et andet arbejde. Lige nu giver jeg mine kunder et lovligt alternativ, min opgave er at det skal være så let som muligt for dem at bruge den tjeneste. Al det hysteri på denne side har ikke bidraget med noget som jeg kunne bruge i mit praktiske virke (jo, måske lige H.264 encodingen, kapslet ind i Silverlight DRM)

 • 0
 • 0
#30 Ib Erik Söderblom

På sigt...

For jeg er da ikke så naiv at tro, at Silverlight udenlukkende får lov at inficere Sputnik ! TV2 regionerne får licensmidler, men tilsyneladende uden at skulle opfylde samme multi-tilgængelighed, som afkræves DR. Ihverttilfælde virker de ikke synderligt godt på en Linux-maskine og med Silverlight bliver det umuligt. Så licensmidlerne til regionerne bør så fjernes og tilbageføres til Multimedielicensyderne. Eller TV2 regionerne afkræves tilgængelighed for alle. TV2 som internet medie er inderligt ligegyldigt og må da selvom hvor meget og hvordan de ønsker at være tilgængelige for et betalende publikum (Som Sputnik jo er, altså ikke licensbetalt !), så at de er tåbelige nok til, at vælge en Silverlight løsning er deres eget problem. PS: Ang. Canon, så har de alle dage, med alle deres produkter..., været umulige på alt andet end Wndows og derfor tilråder jeg aldrig til at købe Canon. Uanset produkt !

 • 0
 • 0
#31 Jan Ferré Jensen

En ganske privat kommentar: Gør det noget, at man ikke kan se TV2-programmer på nettet?

Der er masser af andre muligheder for at se tv, så hvis TV2 vælger en teknologi, der ikke giver os mulighed for at se deres programmer via en pc, så f... dem.

Iøvrigt bør alle isp'er levere 'must carry stationerne' på multicast - naturligvis uden drm!

Jan

 • 0
 • 0
#33 Peter Mogensen

Det er synd at der er så mange teknologiforskræmte Linux brugere herinde, som hellere så verden blive i stilstand, end at udvikle sig i form af proptiere teknologier.

En smule teknologisk indsigt fra din side ville fortælle dig at der ikke er et gram af "teknologi" i "DRM". Det er udelukkende et spørgsmål om at holde format og protokol så hemmelig som mulig for at forhindre andre i at lave afspillere og så kun selv distribuere den eneste afspiller.

Det har intet med "teknologiforskræmt" at gøre. Det er en konstatering af at man ønsker at binde folk til en bestemt leverandør fordi det er den eneste måde man kan skabe en illusion af "kopisikring". Magnus Rask Detlif fyrer derfor blot floskler af og jeg håber da sandelig ikke for ham at han er teknikker. Det ville være fagligt pinligt.

 • 0
 • 0
#34 Deleted User

Nu nævner du 3 år frem ...

Men faktisk kan man jo få net via USB (ligesom Wii) - og det har mange fjernsyn. De har har Linux i sig og via USB kan man opdatere den.

Det er sjovt du begynder at snakke wii,ps3 og iphone - og når jeg nu pludselig nævner at det kan (eller kunne være) en mulighed da rigtig mange TV bruger Linux, så er det stadig helt uinteressant ...

Afhængigt af mængden af flash til OS er det jeg nævner jo allerede muligt på mit tv (Panasonic)

På trods af at jeg nu har retfærdiggjort en kæmpe linux-andel (Samsung og Panasonic TV har indbygget linux) og du vel burde kunne se perspektivet, skal vi høre på at du ikke tror det vil ske indenfor 3 år.

Med de briller vil det ikke komme til at ske de næste 10 år! Ja faktisk ikke før MS pludselig synes at det er interessant - og så skal vi allesammen også lige betale for at få en Windows i vores fjernsyn ....

 • 0
 • 0
#36 Per Lind

TV2 har store forklarings problemer. Mange af de programmer man betaler for i Sputnik kan ikke vises uden for Danmark...selv saadanne programmer som Nyhederne....hvor taabeligt er det. Giv de gode folk som kan forstaa live streaming lov til at sende jeres katelog saa vi kan se det vi betaler for.

Medie spiller eller Silverlight er hip som hap da de begge er forfaerdelig daarlige medmindre du har 16 Mips op og ned. Noget taabeligere valg har man sjaeldent seet.

Hvorfor lytter i ikke til jeres brugere istedet for de noerder som arbejder for jer.

Jeg har opsagt mit Sputnik abbonoment da der er tale om falsk reklame pa TV2's hjemmeside.

Der er noget raadent i staten Danmark!!!

 • 0
 • 0
#37 Henrik Jensen

En ganske privat kommentar: Gør det noget, at man ikke kan se TV2-programmer på nettet?

Der er masser af andre muligheder for at se tv, så hvis TV2 vælger en teknologi, der ikke giver os mulighed for at se deres programmer via en pc, så f... dem.

Jan, er meget meget enig i den betragtning.

Hvis f.eks. overskriften havde været "Føtex vælger kun at sælge chips fra Kims og Estrella" eller "ABC rejser vælger at droppe rejsemål i sydamerika og fokuserer på Europa og Asien" osv. ville der så havde været den samme debat?

Jeg synes det er underligt at der er en tendens til når det omhandler computerteknologi, så er der mange der mener at virksomhederne er forpligtiget til at levere alt til alle.

Det sjove er jo også at jeg er meget sikker på at hvis overskriften havde været "TV2 vælger at lukke ned for sputnik" så havde der været meget mindre debat. Problemet for mange er altså ikke om hvorvidt at de kan se sputnik eller ej, men problemet er at andre kan få mulighed for det og de ikke selv kan.

 • 0
 • 0
#38 Dennis Krøger

Jeg klandrer ikke Gimp for ikke at kunne læse dem - jeg siger blot, at manglende understøttelse for CANONs RAW-formater (til EOS 450D) er min primære grund til ikke at bruge ubuntu mere end jeg gør.

GIMP kan ikke læse dem, nøjagtig som Photoshop ikke kan læse dem. Man bruger en ekstern converter, f.eks. dcraw/ufraw eller gimp-dcraw/gimp-ufraw hvis det er panisk nødvendigt at GIMP lader som om at den selv åbner filerne.

 • 0
 • 0
#39 Anonym

Claus,

Det er synd at der er så mange teknologiforskræmte Linux brugere herinde, som hellere så verden blive i stilstand, end at udvikle sig i form af proptiere teknologier.

Hvad pokker er det for en udtalelse ?

Teknologiforskræmte !!

Efter min mening, så skabes en meget stor del af nye innovative ideer helt andre steder end hos Microsoft.

Kan du forøvrigt nævne 3 vigtige teknologier, som er udsprunget fra Microsofts værksted ?

Hvordan tror du verdenen ville se ud hvis f.eks. Internet Explorer havde gjort det af med den sidste konkurrent, noget som var meget tæt på at ske (muligvis før du blev født).

Du er altså nødt til at drømme om ansættelse hos andre end Microsoft, verdenen er ikke så simpel som de forsøger at bilde dig ind.

 • 0
 • 0
#40 Christian Nobel

Jeg klandrer ikke Gimp for ikke at kunne læse dem - jeg siger blot, at manglende understøttelse for CANONs RAW-formater (til EOS 450D) er min primære grund til ikke at bruge ubuntu mere end jeg gør.

Jeg klandrer ikke Canon for ikke at kunne skrive dem - jeg siger blot at manglende understøttelse af RAW formatet (til Gimp) er min primære grund til ikke at bruge Canon..

/Christian

 • 0
 • 0
#41 Jesper Mørch

Kan du forøvrigt nævne 3 vigtige teknologier, som er udsprunget fra Microsofts værksted ?

Jeg glæder mig til bare at se en enkelt...

C# er ikke udsprunget hos MS, men bygger videre på idéerne fra bl.a. Java, C++ og XML, altså en naturlig udvikling. Den kunne jeg dog til nøds måske acceptere som noget der lugter lidt af nytænkning hos MS. Active-X har vist aldrig rigtig været nogen vigtig teknologi for andre end malware-programmører. AD er et subset af en kombination af LDAP og Kerberos. IE er baseret på samme kode som Netscape, nemlig Mosaic, Word er baseret på Wordstar og Sharepoint er vel i bund og grund en avanceret filserver...

 • og jeg ved godt ovenstående er et provokerende statement ;o)
 • 0
 • 0
#43 Deleted User

@Henrik Jensen Hvorfor skal kørestolsbruger kunne handle ind alle steder? (Det skal de vel heller ikke - og det er jo fint nok, eller?)

Hvorfor må man ikke afvise kunder i supermarkeder på baggrund af udseende, etnisk baggrund, seksuel orientering mm?

Måske sat lidt på spidsen og det ene er individuelt og det andet er et systemkrav, men hør nu efter:

Der er ikke tale om handel mellem private (det ville jeg aldrig blande mig i). Der er tale om at man giver alle et tilbud - nå ja lige med den uheldige betingelse at man er MS-kunde.

Er dette ikke noget uheldigt, når MS nu er dømt for monopolmisbrug, og at man egentligt ønsker en fri konkurrence.

Om man ser et problem handler i høj grad om man ønsker en fri og fair konkurrence eller man er tilfreds med en monopoltilstand, hvor alle helst skal bruge Windows - og gør man hvis man ikke bruger windows bliver ens muligheder reduceret kraftigt... (og antallet af ting man kan fra en computer er ikke faldet de sidste par år)

 • 0
 • 0
#44 Henrik Jensen

Hvorfor skal kørestolsbruger kunne handle ind alle steder? (Det skal de vel heller ikke - og det er jo fint nok, eller?)

For det første mener jeg jo bestemt ikke at der er noget krav om det. Men jeg synes selvfølgelig at det er fornuftigt at butikkerne tænker på de handicappede, folk med et handicap har jo ikke selv valgt det.

De fleste folk har forhåbentligt selv valgt at benytte Linux og er ikke tvunget til det.

Hvorfor må man ikke afvise kunder i supermarkeder på baggrund af udseende, etnisk baggrund, seksuel orientering mm?

Det er jo fordi at du ser det som diskrimination af en befolkningsgruppe ("Linux folket") hvor jeg ser det som et produktsortimentvalg. Hvad hvis jeg f.eks. tilhører "Coca Cola folket" og jeg så går ned hos min lokale købmand som kun sælger Pepsi? Er det så også diskrimination? Kan jeg tvinge min købmand til at tage Coca Cola hjem i sit sortiment?

Samtidigt, nu ved jeg godt at det kan starte en helt anden debat at påstå dette, men generelt så har folk ikke selv valgt udseende, etnisk baggrund, seksuel orientering m.v. Folk har selv valgt at benytte Linux.

Jeg mener ikke det er kan være en diskrimination når det er et valg som folk selv foretaget. Hvis man har valgt at man vil på ferie i Sydamerika så hjælper det ikke noget at man går ned hos et rejsebureau der kun sælger rejser til Europa og Asien og råber op om diskrimination, hvis jeg ønsker at købe Cola Cola så hjælper det ikke noget at jeg går ned til min købmand der kun sælger Pepsi og råber op om diskrimination, hvis jeg har valgt at købe et B&O fjernsyn så hjælper det ikke noget at jeg går ned i Føtex og råber om om diskrimination o.s.v.

 • 0
 • 0
#45 Jesper Mørch

Det er holdninger som ovenstående "Folk kan jo bare vælge noget andet end Linux" fra IT-folk, der kan få mig til at droppe min IT-uddannelse og efterfølgende specialisering i blandede miljøer og sikkerhed, til fordel for noget ganske andet... Hvis fremtidens IT er synonymt med monopol og deraf komplet stilstand, samt de lukkede øjnes politik...

Jeg mindes filmen "War Games" hvor DoDs mainframe-udvikler har vendt IT ryggen og første gang optræder på lærredet med et fjernstyret modelfly - i øvrigt som nabo til et A-kraftværk...

Er det virkelig den vej udviklingen skal gå, så det eksisterende oligopol ændres til et ultimativt monopol og alle vi brugere skal sælge vores sjæl, blot for at kunne tage et digitalt notat?

De brugere som vælger IKKE at køre med Windows har faktisk taget et standpunkt... Glem ikke at kun døde fisk driver med strømmen...

Hvis man straffer nytænkning og åbne, frie alternativer, medvirker man netop til yderligere monopolisering, som aldrig kan komme nogen som helst til gode... ikke engang aktionærerne... for når monopolet først er nået, bliver aktierne ligegyldige... Hvornår lærer folk dog at det ikke hjælper noget at blive ved at tisse i bukserne når man fryser??!!

 • 0
 • 0
#46 Deleted User

Det handler jo IKKE om at en købmand kun sælger Kims chips eller Perpi cola (og ikke coca cola). Du sammenligner udbudet på fejlagtig måde.

Konkret handler om at han udbyder/sælger vare X (som er svært at finde andre steder!), men han vil bestemme, at jeg skal være kunde hos butik Y (som er en dømt for monopolmisbrug - og i den grad mangler konkurrence, selvom vi måske ikke er enige på det område ...)

Så kan jeg lade være med at bruge butikken og det gør jeg også!, men jeg må vel godt fremhæve at min butik Z/linux har svært ved at konkurrere mod (monopolmisbruger) Y/MS under disse omstændigheder - og det må jeg vel mene er uheldigt.

 • 0
 • 0
#47 Henrik Jensen

Konkret handler om at han udbyder/sælger vare X (som er svært at finde andre steder!), men han vil

Men hvad så hvis TV2 lukker sputnik helt ned?

Det du jo reelt argumenter for i ovenstående er at sputnik er et så unikt produkt at det er en menneskeret at have adgang til det.

Der er jeg fuldstænsigt uenig. Hvis sputnik lukkede ned så ville er ikke ske noget som helst ved det. Hvis man kan lukke sputnik ned så 0% kan se det uden at der sker noget ved det så kan man bestemt også tilbyde en sputnik som kun kan benyttes af 9x%.

bestemme, at jeg skal være kunde hos butik Y (som er en dømt for monopolmisbrug - og i den grad mangler konkurrence, selvom vi måske ikke er enige på det område ...)

Du kan da også benytte Macintosh og Apple der er så vidt jeg ved ikke dømt endnu for monopolmisbrug.

 • 0
 • 0
#48 Henrik Jensen

De brugere som vælger IKKE at køre med Windows har faktisk taget et standpunkt...

Hvad betyder det for dig at tage et standpunkt?

For mig der betyder det at jeg tager en beslutning og jeg holder fast i den også selv om den måske gør mig upopulær og giver mig nogle udfordringer i nogle sammenhænge.

Det lyder som at du argumenter for at når nogle brugere har valgt at tage et standpunkt om at benytte Linux så skal samtlige virksomheder i verden føje sig for dette og tilbyde de samme services til jer som til alle andre. Så ville det da godt nok være "billigt" at tage et standpunkt hvis man bare kunne forvente det.

Jeg tager nu det standpunkt at jeg kun vil spise økologisk. Altså forventer jeg at alle butikker, resturanter m.v. i verden de begynder at sælge økologisk, for det skal da i hvert fald ikke lægge mig til last at jeg har det standpunkt.

 • 0
 • 0
#49 Jesper Mørch

Hvad betyder det for dig at tage et standpunkt?

I min terminologi betyder det at man har foretaget et bevidst valg. Ved at vælge Windows kan du have gjort et bevidst valg, men i mange tilfælde benytter du blot det medfølgende system du allerede har betalt for. - Og nu ved jeg godt at det rent teoretisk er muligt at anskaffe en computer uden Windows, men langt de fleste solgte computere kommer altså med en præinstalleret udgave af Windows. Her består det bevidste valg så i netop at udskifte det eksisterende med et alternativ... Dette alternativ er netop resultatet af åbne standarder. Årsagen til at dette alternativ vælges, kan udmønte sig i mange ting. Det at fastholde hvad der fulgte med computeren da den blev købt er i mine øjne ikke nødvendigvis et bevidst valg. Dermed ikke sagt at man ikke kan foretage et bevidst valg ved at fortsætte med at benytte et oligopol.

 • 0
 • 0
#50 Henrik Jensen

TV2 har store forklarings problemer. Mange af de programmer man betaler for i Sputnik kan ikke vises uden for Danmark...selv saadanne programmer som Nyhederne....hvor taabeligt er det

Der er en del indkøbte udsendelser hvor de af indehaverne er pålagt kun at vise dem i Danmark. Det er der jo ikke så meget at gøre ved, og jeg kan ikke se at TV2 har det store forklaringsproblem der. De kan selvfølgelig nok betale sig fra det, men prisen for at for at få lov til streame disse udsendelser uden for Danmark overstiger formentligt langt de indtægter de kan få ind på sputnik.

Angående Nyhederne hvor har du så prøvet fra?

Da jeg var rundt omkring i Europa på ferie i sommers synes jeg da ikke at jeg havde problemer med dette og har også lige fra USA set live udsendelse fra TV2 News for få minutter siden uden at det gav problemer.

 • 0
 • 0
#51 Deleted User

@Henrik Jensen

Sputnik er en unik feature, som ikke er udbudt af andre. Jeg ser det som et problem, at den indtil nu kun har virket på Windows (og der ikke er planer om at få den til at fungere på Linux)

Kan vi blive enige om følgende:

a) Det er skadeligt for Linux' konkurrence-evne (i forhold til Windows) at man ikke kan se TV2 sputnik ?

b) En bedre konkurrence-situation giver bedre udvikling (og større innovation).

c) At MS nok græder tørre tårer over situationen og det kan være en strategi

d) At MS før har vidst markedsforvridende adfærd,

Det der det som min kritik går på. Jeg snakker ikke om menneskeret. Internetet eller TV2 er vel heller ikke en menneskeret (eller strengt nødvendigt for den sags skyld).

TV2 har et spændende produkt, og det bruger de til at hjælpe Microsoft med at forhindre fri konkurrence. (Jeg kunne også sige - holde linux nede, prøve at dræbe linux på desktoppen mv - men jeg tror du forstår... - eller?)

Jeg ser sputnik som noget konkurrence-ødelæggende - og jeg har svært ved at juble på de vejne af de 9x%, der kan bruge det. Nu har du måske ikke opdaget, at jeg påpeger at Linux-TV (Panasonic og Samsung) ville kunne understøtte sputnik direkte, hvad tallet nok ikke er korrigeret for.

Hvis normale internet-butikker ikke understøtter firefox/linux, så handler jeg et andet sted uden større brok (måske informerer jeg dem dog). Problematikken er at TV2 sputnik er et produkt, som ikke udbydes andre steder.

Med dette håber jeg, at jeg stoppe dit 'menneskeret', der INTET har at gøre i en saglig debat som denne.

 • 0
 • 0
#52 Henrik Jensen

I min terminologi betyder det at man har foretaget et bevidst valg.

Jeg mener nu nok at et standpunkt er mere end blot et bevidst valg.

Nu vælger jeg måske at spise spaghetti og kødsovs i aften og det er et bevidst valg (lidt hypotetisk eksempel for reelt er jeg underlagt hvad kæresten gider at lave) og i morgen bestiller vi måske noget Sushi. Betyder det så at jeg har ændret standpunkt? Nej

Hvis jeg nu i stedet har taget et standpunkt om ikke at spise kød og så alligevel spiser spaghetti og kødsovs i aften så har jeg ændret mit standpunkt også selv om det var et bevidst valg.

Men intet af ovenstående ændrer ved at jeg ikke kan forvente at alle andre "servicerer" det bevidste valg / standpunkt jeg har taget.

Som jeg har sagt tidligere så er jeg sikker på at hvis / når TV2 (eller andre virksomheder der tilbyder lignende produkter) kan se økonomisk gevinst ved at tilbyde sputnik på Linux så vil de også gøre dette hvis det er teknisk muligt.

Og det synes jeg er helt fair. Hvis der kom nogle og pålage mig, i form af min virksomhed, at jeg skulle tilbyde nogle ydelser som jeg ikke så nogen økonomisk gevinst i eller i værste fald måske tabte penge på, så ville jeg da også sige fra. Hvis folk mener der er så gode penge i at tilbyde disse ydelser, så kan de jo starte deres egen virksomhed i stedet for at belære mig om hvordan at jeg skal drive min.

 • 0
 • 0
#53 Ib Erik Söderblom

er ikke det fjerneste unik og ingen ville savne det, hvis det forsvandt ! TV2, hvad angår Sputnik er en virksomhed, som må vælge det lort (subjektivt) de ønsker og jeg kan så vælge, at være kunde eller ikke. Jeg vælger ikke, efter at være blevet narret af dem, da de ikke annoncerede at deres løsning ikke virker i Linux. Jeg fik ikke mine 99,- kr igen :-)

 • 0
 • 0
#54 Jørgen Larsen

TV2 regionerne får licensmidler, men tilsyneladende uden at skulle opfylde samme multi-tilgængelighed, som afkræves DR.

Fordi TV 2's public service er specifik på tv og ikke nævner internettet.

@Niels Hansen Jeg tror virkelig at du misforstår noget. At et tv har indbygget Linux eller Open Source, betyder da ikke automatisk at du kan streame direkte til disse og for slet ikke tale om at lave brugeradgangskontrol.

Men for at gøre det helt klart, 98,77% som besøger mig kan jeg dække med en færdigudviklet Silverlight løsning. Hvorfor i alverden skulle jeg, som privat firma, tabe penge på at understøtte en microskopisk platform?

 • 0
 • 0
#55 Jesper Mørch

Men for at gøre det helt klart, 98,77% som besøger mig kan jeg dække med en færdigudviklet Silverlight løsning. Hvorfor i alverden skulle jeg, som privat firma, tabe penge på at understøtte en microskopisk platform?

Jeg kan så kun konkludere at der må være meget spildevand i åen med så mange døde fisk... - De levende følger jo ikke strømmen så længe ad gangen

 • 0
 • 0
#57 Deleted User

Det er et sjovt udtryk, lige som "bedre bækkenbrud".

Man burde revidere loven der beskytter DRM mod omgåelse så en hver form for DRM automatisk fjerner ophavsretten til materialet, på den måde kan man som rettighedshaver vælge om man vil have loven til at beskytte sine rettigheder eller teknik.

Som det er nu er loven alt for ensidig og tilgodeser slet ikke kunderne som må trækkes med DRM problemerne og samtidig være forhindret i at løse problemerne.

 • 0
 • 0
#58 Jesper Mørch

Yep... Tåbelige klichéer... Men det ændrer ikke på det faktum at lukkede systemer, modarbejdelse af åbne standarder og opbakning til oligopoler kvæler både initiativer, nytænkning og kvaliteten. Og, at 98,77% er ligeglade med åbne standarder betyder altså ikke at standarderne dermed skal ignoreres. Ellers er vi tilbage ved MSIE, som siden 90'erne har været fast inventar på alle Windows-computere - med det resultat at nu, hvor MSIE8 faktisk er begyndt at følge HTML-standarden, er man pga. tidligere tiders idioti nødt til at have "kompatibilitets-tilstand" slået til på visse websites, heriblandt nogle offentlige steder hvor eks. den digitale signatur kommer i brug. Hvis du hermed mener at "kompatibilitets-standard" skal være løsningen hver gang oligopolet bliver dømt til at følge standarden, så værsågod... men, det bliver aldrig en brugbar løsning i længden.

Og, så længe man fravælger en åben standard til fordel for en lukket, binder man sig til nutiden og lukker øjnene for udviklingen.

 • 0
 • 0
#59 Christian Nobel

Men for at gøre det helt klart, 98,77% som besøger mig kan jeg dække med en færdigudviklet Silverlight løsning.

Et eller andet sted, så er der jo ikke andet at sige, at hvis du virkelig tror at de 98,77% som FDIM påstår holder vand (og prøv lige at se på udviklingen i udlandet), ja så sidder du med et problem i fremtiden.

Det er dit valg, verden ærdrer sig hurtigere end du åbenbart kan fatte, men lad være med at komme og hyle om 5 år når du har ondt bagi, fordi du har givet Balmer fri adgang.

/Christian

 • 0
 • 0
#60 Jesper Lund

Jeg studsede også over dette begreb (god DRM er ingen DRM). DRM er uforeneligt med fri software, og når indholdsindustrien tvinger mig til at vælge, bliver det naturligvis fri software (her Linux). Deres DRM-inficerede indhold må de beholde for sig selv, hvad enten det hedder TDC PLAY eller Sputnik med/uden Silverlight.

Ideen om at nogen skulle lave et stream capture af en amerikanske TV serie fra Sputnik og smide den på TPB er i øvrigt absurd. Det kan godt være at der er nogen slemme drenge m/k som vil smide skidtet på TPB, men der er langt bedre kilder end web streams, for eksempel det totalt ubeskyttede FTA DVB-T. Men vi skal konstant lytte til denne klagesang fra Hollywood & proxies, som gik helt i selvsving da kopisikringen af DR HD blev taget op for et par måneder siden (ganske sjovt fordi der ikke er nogen kopisikring).

 • 0
 • 0
#61 Jesper Lund

For jeg er da ikke så naiv at tro, at Silverlight udenlukkende får lov at inficere Sputnik ! TV2 regionerne får licensmidler, men tilsyneladende uden at skulle opfylde samme multi-tilgængelighed, som afkræves DR. Ihverttilfælde virker de ikke synderligt godt på en Linux-maskine og med Silverlight bliver det umuligt. Så licensmidlerne til regionerne bør så fjernes og tilbageføres til Multimedielicensyderne. Eller TV2 regionerne afkræves tilgængelighed for alle.

Som du selv skriver er det kun TV2 Regionerne og ikke TV2 som modtager licenspenge. TV2 Regionerne har deres eget streaming site, helt uafhængigt af Sputnik. Sidst jeg checkede var det Windows Media Video (som DR) men uden DRM, så det bør kunne afspilles på Linux med VLC el.lign. Ligesom DR har TV2 Regionerne dog en irriterende evne til at pakke deres WMV streams ind i javascript, men jeg tror ikke at det er ment som "DRM lite".

 • 0
 • 0
#62 Henrik Jensen

a) Det er skadeligt for Linux' konkurrence-evne (i forhold til Windows) at man ikke kan se TV2 sputnik ?

Men er det TV2's problem?

Hvem betaler TV2 for at forsøge at løse et markedsproblem, eller er det noget du mener de skal sponsorere ud af egen lomme?

b) En bedre konkurrence-situation giver bedre udvikling (og større innovation).

Ja

c) At MS nok græder tørre tårer over situationen og det kan være en strategi

Hvorfor dog det. De ændrer nu fra at det basalt set var Windows only til også at omfatte Mac. Samtidigt så tror jeg altså at de er tættere på at kunne understøtte Linux end de muligvis lige selv ved, altså for de udsendelser som ikke er under DRM. Så tingene er da forværet for Microsoft

d) At MS før har vidst markedsforvridende adfærd,

Og? Det er de så blevet straffet for. Jeg kan ikke se hvorfor at TV2 skal til at lege konkurrencemyndighed.

Problematikken er at TV2 sputnik er et produkt, som ikke udbydes andre steder.

Men så er du vel reelt også villig til at betale langt mere end de ca. 500 kr. om året eller hvor meget det nu er det koster?

Hvorfor så ikke gøre opmærksom på det over for TV2?

Som sagt hvis der er økonomi i det for TV2 så er jeg ret sikker på at de nok også skal komme med på vognen, men forvent ikke at de på en kommerciel ydelser vælger at sætte penge til for at imødekomme alles behov.

Jeg kan ikke se hvorfor at TV2 eller nogen anden kommerciel virksomhed skal sponsorere en kamp mod et monopol.

Nu har du måske ikke opdaget, at jeg påpeger at Linux-TV (Panasonic og Samsung) ville kunne understøtte sputnik direkte

Apropro din tidligere udtalelse så er både Panasonic og Samsung jo også lige som Microsoft dømt for markesforvridende adfærd så hvis dit standpunkt er at bekæmpe sådan adfærd så ville du jo aldrig købe et Panasonic eller Samsung TV alligevel.

Jeg derimod har indtil flere produkter fra Samsung herunder et Linux-TV og føler ikke nogen skyld :-)

 • 0
 • 0
#63 Deleted User

a) Ja, det er alles problem, men især det offentliges problem, der betaler overpris for løsninger pga manglende konkurrence. Netop derfor kunne man med fordel gribe ind.

b) Godt ;)

c) Der må have været lagt et hårdt pres på TV2 fra Mac-brugere....

d) Hvis ingen notere sig den slags eller reflektere over det, så kommer der ikke mere konkurrence, som vi ellers begge mener er godt. Hvem skal så regulere (udover at give bøder, der alligevel ikke rammer hårdt i et budget som MS')

Jeg må erkende, at jeg ikke kendte til Samsungs og Panasonics domme. (Måske må jeg søge på det ...) Mon sagerne er så store ;) - i hvert fald købt i uvidenhed om det. (Dermed ikke sagt, at jeg ikke vil købe noget fra dem igen. At jeg ikke køber MS har også noget med nogle helt andre ting at gøre. Det ligger dog klart udenfor denne debat.)

 • 0
 • 0
#64 Deleted User

Selvom Samsung og Panasonic har domme for ulovlig adfærd, må jeg dog tvivle på, at det kan være i helt samme retning som Microsoft.

Umiddelbart er konkurrencen velfungerende med adskillige spillere. Samsung, Sony, Panasonic, Philips er alle store spillere på markedet. Indenfor operativsystemer trives konkurrencen vel ikke nær så godt, her er en stor spiller og så max 4 små (med en samlet andel på markant under 10%), og her trives konkurrencen ikke.

Jeg skiftede til Linux af nogle grunde jeg godt kunne uddybe, men som ikke er relevante. En af grundene til at jeg er blevet ved Linux (og ikke har kigget på Windows som et interessant alternativ) er alle de grimme tricks man opdager Microsoft (i samarbejde med diverse partnere) bruger. Trusler om sagsanlæg om softwarepatenter. DRM på musik i onlinebutikker (som let kan brydes bare man er på Windows), forsøget på at gøre nettet til MS-ejendom (f.eks med ActiveX). H vis du udelukkende brugte linux i en længere periode ville du nok opdage det ...

MS kom jo næppe med OOXML af godhed. Nej, det var fordi der kom fokus på åbne standarder i det offentlige - og OO allerede havde en sådan. Før det offentlige fik det fokus prøvede man at låse brugerne fast på Word ved at gøre .doc-formatet til et defacto standard. Af andre tricks kan nævnes problemstillingen med OEM-licenser ...

For lige at samle tråden(e) igen vil jeg gerne konkludere, at selvom visse store spillere i andre brancher har opført sig uetisk/ulovligt, er jeg ikke sikker på at det står mål med markedssituationen og de metoder, som MS har brugt og bruger på at bevare deres monopol.

 • 0
 • 0
#65 Martin Bøgelund

[quote]a) Det er skadeligt for Linux' konkurrence-evne (i forhold til Windows) at man ikke kan se TV2 sputnik ?

Men er det TV2's problem?[/quote]

Det kan du få svar på når du har fortalt hvad du lægger i begrebet "[b]Public[/b] Service".

 • 0
 • 0
#67 Deleted User

@Jørgen Larsen:

At et tv har indbygget Linux eller Open Source, betyder da ikke automatisk at du kan streame direkte til disse og for slet ikke tale om at lave brugeradgangskontrol.

Og hvorfor så ikke ? Ubs-sticken kan jo også holde en del af programmet.

Ok, medgivet. Det er muligt at løsningen bliver 'for langsom', fordi

a) for lidt flash-memory - og for langsom USB b) for lidt diode (eller CPU/GPU?) power. Typisk kan de jo runtime dekode mpeg2 (eller mpeg4). DRM sætter jo et helt andet spil igang fordi man kører koden igennem nogle 'make complex'-algoritmer for at undgå reverse engineering, så kun en brøkdel af DRM-koden gør faktisk noget (fornuftigt) Selvfølgelig kan sådanne algorimter gøre det svært at følge med ...

Måske er DRM-systemet dog fastlåst til x86, hvad der også kan være et (MS-skabt) problem ...

Det er dog nødvendigt at understøtte Linux før TV-producenter overhovedet kan overveje at understøtte noget sådan ...

 • 0
 • 0
#68 Martin Bøgelund

Jørgen Larsen:

@Martin B. Opfylder de mine grundbetingelser og hvem kan levere en brugbar løsning indenfor 6 mdr?

De åbne standarder jeg nævner, opfylder betingelserne om åbenhed.

Og jeg nævner dem fordi der er så få forbrugere der har forstået vigtigheden af at [i]efterspørge[/i] åbne standarder - inklusive dig, så vidt jeg kan se.

Hvis du holder udsalg af din forbrugermagt, og slår dig til tåls med 80%-løsninger, er du med til at fremme de tåbeligheder vi har været vidne til med HTML og dokumentformater.

Det kan godt være du har verdens bedste undskyldninger for at bruge halvbagte proprietære løsninger, som i sidste ende fører dig ind i et vendor-lock-in, og udelukker potentielle brugere af din "løsning".

Dig om det.

Men du er stadig en del af problemet, og en forhindring af den optimale tilgang med åbne standarder, når du med rygrad som en vaskeklud lader dig føre rundt i manegen af lukkede standarders ejere.

Ved du slet ikke at du som forbruger har fat i den lange ende?

 • 0
 • 0
#69 Tommy Bjerg

Jeg har både Windows og Linux maskiner, men vil slet ikke blande mig i den problematik.

Men silverlight blev installeret på min PC første gang udelukkende for at prøve sputnik, nøj jeg var skuffet. Jeg er ikke vildt glad for WMP, men WMP kunne i det mindste benytte mit grafikkort til renderingen så videoen kører fint og flydende.

Min lille Silverlight test resulterede i noget software-renderet video der hakkede og gav mig en meget ujævn afvikling, men med stort cpu forbrug naturligvis - så på windows vil jeg klar foretrække wmp, eller hvad de kunne opnå med en windows applikation.

Ideen er god, resultatet er ikke.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere