SKI ? Statens og Kommunernes Indkøbsservice ? aflyser nu et genudbud af 02.15, som er den rammeaftale, der fastsætter aftalegrundlaget for indkøb af it-konsulentydelser til det offentlige.
Det fremgår af en e-mail rundsendt tirsdag den 7. december til en række danske it-konsulenthuse, der har arbejdet på tilbudsmateriale til prækvalifikationen for rammeaftalen 02.15, der har en anslået værdi af mellem 600 millioner og én milliard kroner.
Det dobbelte, hvis optionerne om to gange 12 måneders forlængelse bliver taget i brug.
Aflysningen betyder, at adskillige danske it-konsulenthuse har brugt tid og resurser på at udforme tilbudsmateriale til SKI, men nu må vente på en ny prækvalifikation til april eller maj næste år.
»SKI ser sig desværre nødsaget til at aflyse den igangværende prækvalifikation på genudbud af 02.15 om it-konsulenter,« lyder det i e-mailen, som Version2 er kommet i besiddelse af.
Begrundelsen er, fremgår det af e-mailen, at antallet af interesserede leverandører vil gøre det svært af bruge 02.15 sammen med visse udbudsformer.
»Vi kan se, at aftalens struktur og antallet af leverandører vil komme til at vanskeliggøre anvendelsen af aftalen under hensyntagen til udbudsreglerne for direkte tildeling og miniudbud. Det er i prækvalifikationsmaterialet angivet, at der vil blive valgt mellem 20 og 30 leverandører på flere af delaftalerne,« hedder det i e-mailen fra SKI.
Derfor vælger SKI af aflyse prækvalifikationen i denne omgang »for at spare branchen for yderligere arbejde og ulejlighed.«
»Vi beklager meget den ulejlighed, det har givet for de tilbudsgivere, der har brugt ressourcer på at forberede materiale til prækvalifikationen,« hedder det i e-mailen til leverandørerne.
Udbudsmaterialet opererer med 103 deltagere på rammeaftalen, hvilket betyder, at mindst dette antal it-konsulenthuse må formodes at have brugt resurser på at byde ind.
IT-Branchen: Vi mister tålmodigheden
Hos brancheforeningen IT-Branchen ryster man på hovedet over aflysningen.
»Vi er nu endnu tættere på at tabe tålmodigheden med den måde, den offentlige indkøbspolitik fungerer på. Det her er endnu en dråbe i et allerede overfyldt bæger,« siger direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard, til Version2.
Direktøren anser aflysningen af 02.15 for at være endnu et eksempel på, at organiseringen af de offentlige indkøb modarbejder leverandørerne.
»Leverandørerne har brugt tid på at forberede sig, og generelt ser vi gang på gang, at leverandørerne kommer i klemme under de her udbud. Det koster penge hver gang og kommer dermed til at påvirke virksomhedernes bundlinje,« siger Morten Bangsgaard.
IT-Branchen vil i løbet af torsdagen tage kontakt til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).
»Vi må have finansministeren til at se på, hvordan den offentlige indkøbspolitik skal organiseres i fremtiden. Nu må vi have fundet den rigtige samarbejdsform mellem private leverandører og det offentlige,« siger Morten Bangsgaard.
Nyt forsøg til april-maj 2011
SKI forventer nu i stedet at gennemføre en ny prækvalifikation i april eller maj 2011.
Den oprindelige deadline for indsendelse af tilbud til prækvalifikationen var mandag den 6. december klokken 9.
Ifølge Version2's oplysninger blev fristen udskudt få dage før deadline, men forlængelsen endte altså med at blive indhentet af en regulær aflysning af 02.15 tirsdag den 7. december.
SKI vil nu give brancheforeninger og kunder mulighed for at være med til at designe udbudsmaterialet »med det formål, at anvendeligheden af rammeaftalen kommer i centrum for både kunder og leverandører,« fremgår det af e-mailen fra SKI.
Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra SKI.
Opdatering: Den skriftlige udmelding fra SKI til leverandørerne kan også ses på SKI's hjemmeside.
Version2 hører gerne reaktioner fra it-konsulenthuse på aflysningen af 02.15. Skriv på redaktion (snabel-a) version2.dk.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.