Tusindvis af eksperter opfordrer til bandlysning af kunstig intelligens i våbenudvikling

I et åbent brev advarer eksperter i kunstig intelligens og robotter imod at starte et nyt våbenkapløb.

»Kunstig intelligens teknologi har nået et niveau, hvor det inden for få år vil kunne introduceres i krigsførelse, og der står rigtig meget på spil.«

Sådan indledes et åbent brev, som netop er blevet offentliggjort på en international konference om kunstig intelligens i Buenos Aires i Argentina. Det skriver The Guardian.

Eksperterne advarer mod de humanitære konsekvenser ved at introducere kunstig intelligens i militæret. Blandt underskriverne på brevet er Teslas Elon Musk, Apples Steve Wozniak, Dennis Hassabis fra Google, Stephen Hawking og mere end tusind andre eksperter.

Det drejer sig om robotter, der kan finde og angribe mål uden menneskelig styring. Eksempelvis selvstændige quadrokoptere, der blot er programmeret med nogle kriterier for målsøgning.

Læs også: Eksperter lover at udvikle kunstig intelligens for menneskehedens gode

Autonome våben er blevet beskrevet som den tredje revolution inden for krigsførelse efter krudt og atomvåben. Og imens forfatterne bag brevet er enige i, at de autonome våben kan forbedre arbejdsvilkårene for nogle soldater, er de bekymrede for, at det vil øge villigheden til at starte væbnede konflikter og dermed resultere i flere tab af menneskeliv.

Desuden kan de autonome våben foranledige et våbenkapløb, som overstiger, hvad vi oplevede med atomvåben, da de nye våben ikke kræver særlige materialer som beriget uran til atombomber, og dermed vil teknologien være sværere at overvåge globalt.

Opfordringen i brevet er, at man laver et totalt FN-forbud mod kunstig intelligens i militært isenkram.

Der eksisterer flere NGO’er som lobbyer imod brugen af autonome våben, bl.a. ’Stop Killer Robots’ som siden 2012 har arbejdet for et globalt forbud.

Elon Musk og Stephen Hawking har tidligere udtalt, at generel kunstig intelligens er den største eksterne trussel mod menneskehedens eksistens. Dette brev slutter dog af med at sige, at kunstig intelligens kan have mange gode anvendelser i andre aspekter af vores hverdag.

Ved en FN konference om samme emne tidligere i år, udtalte den britiske regering sig imod et forbud på autonome våben.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Bent Jensen

Hvis vi allesammen have en, bare en lille, blev det en mere demokratisk og fredeligt verdBUMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM.

Er det ikke lidt udemokratisk at forbyde dette ?

Som med biologisk og kemisk våben, som er ulovligt, da alle lande nemt kan lave dem. Så må vi kun have Atomvåben, som er svære og dyre at lave, samt man skal have dem i forvejen, så det kun er de gamle og store magthaver (lande) som har dem. Lidt af det britiske overhus.

Med et teknologisk våben, som dette giver det jo adgang for private og firmaer selv at have deres egen forsvar. Man kan jo forholdsvis billigt nemt og billigt ramme dem som du vil. Hvis du vil angribe det hvidehus så skal du bare bruge 1000-10.000 stykker a 10.000-20.0000 kr. meget billigere end selv et enkelt missil. Du skal nok bare pakke det ind i sølvpapir og gøre det autonomt.

Så med de muligheder, og snart nemme adgang, vi er jo kommer der til at det kun er mennesket der skal trykke "godkend", allerede nu, så tror jeg ikke at det bare forsvinder. Det er jo kun software og Paylod til forskel på en fredelig Drone og en som dræber Afghanske bryllupsgæster.

Du kan også lave meget små bomber, som smadre sig ind i et hus, og udløser en lille "helikopter" som kun dræber den som den er programmeret til via ansigtgenkendelse. Og du kan ........

Så med de muligheder og billige og nemme adgang til teknologi, så tror jeg desvære, selv med de gode intentioner, at løbbet er kørt, og der ikke kommer love der vil blive overholdt.

Men ellers er denne da så aktuel igen :-(

Bog: "Askens konge" af Niels E. Nielsen

Fremtidsroman, der foregår år 2012 i Amerika, hvor en lille gruppe mennesker prøver at forhindre en flok snigmorderrobotter i at udrydde menneskeheden

Originaludgave 1982

Forfatter: Niels E. Nielsen Udgivet: 1982 Forlag: Hernov Sidetal:

229
  • 0
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere