Tusindvis af bilister har ikke fået klip i kørekortet på grund af it-bøvl hos Rigspolitiet
Opdateret klokken 14.31.
Siden årsskiftet er 15.373 bilister blevet sigtet for at køre med håndholdt mobiltelefon. Folketinget vedtog i december en lov, som betød, at denne forseelse fremover skulle føre til både en bødestraf og et klip. Men loven er endnu ikke trådt i kraft, fordi politiet har skulle lave justeringer i det it-system, der bruges til at udstede klip i kørekortet til bilister, der kører i bil med håndholdt mobiltelefon.
Dermed har mobil-synderne i år ikke fået et fået et klip i kørekortet for den forseelse - de er i stedet sluppet med en bøde på 1.500 kroner.
Det skriver Berlingske (bag betalingsmur).
Problemet gælder i alle landets politikredse, og det er opstået, efter at Folketinget i december besluttede at skærpe straffen for blandt andet at køre med håndholdt mobiltelefon. De skærpede regler betød, at overtrædelsen både skulle koste en bøde og et klip i kørekortet.
Men Rigspolitiets it-systemer til opgaven er stadig ikke i stand til at udstede klip i kørekortet, og derfor har loven ikke kunne håndhæves siden årsskiftet.
Problematikken er tidligere blevet beskrevet af blandt andet TV 2 Lorry, men det har hidtil ikke været oplyst, hvornår it-systemet ville være i stand til at give klip i kørekortet.
Overfor Berlingske oplyser Rigspolitiet, at systemet gennem de seneste måneder har gennemgået en større omlægning, og at det forventes at virke den 10. september, hvorefter loven vil blive håndhævet.
»Vi vil selvfølgelig gerne have, at systemet virker hurtigst muligt. Men systemet skal være helt færdigt. Derfor er jeg tilfreds med, at vi nu kan sige, at vi har en dato, hvis alt virker, som det skal,« siger politiassistent i Rigspolitiet Christian Bertelsen til Berlingske.
Ifølge Rigspolitiet vil der ikke blive udstedt klip bagurettet til de bilister, der er blevet sigtet for at køre med håndholdt, når loven træder i kraft.
Opdateret klokken 14.31, hvor det bliver præciseret, at lovstramningen blev vedtaget i Folketinget i december, men at loven endnu ikke er trådt i kraft. Datoen for lovens ikrafttrædelse har været bestemt af, at politiet først skulle have rettet deres systemer til. Politiet forventer, at deres sagsbehandlingssystem vil være justeret den 10. september, og derefter vil loven træde i kraft.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.