Tusinder uden internet i timevis efter stort Globalconnect-nedbrud

Illustration: Vector V | Bigstock
Et brud på fire fiberkredsløb lukkede i går for internettet for tusindvis af Andels.net-kunder.

Tusindvis af danskere var i går eftermiddag og aftes uden internet grundet brud på fiberkredsløb.

Det skriver Computerworld.

Det drejede sig om brud på fire Globalconnect-fiberkredsløb, der løber ind til Andels.nets central i København. Andels.net udbyder internet til 700 danske boligforeninger.

»Vi oplever desværre et nedbrud hos vores fiberleverandør Globalconnect, der påvirker alle kunder. Vi er i dialog med Global Connect og opdaterer jer så snart de har en tidshorisont på at løse problemet,« skrev Andels.net i et opslag på Facebook.

Bruddet skete omkring kl. 13, og problemet var løst klokken 19:50.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Baldur Norddahl

Hvis det er forretningskritisk for Andels.net har de vel redundans :-)

Jeg har ingen konkret viden om hvordan Andels.net har indrettet sig, så dette er generelt. I de fleste tilfælde betyder redundans at man kan tåle 1 fejl uden at det påvirker driften. I dette tilfælde var der angiveligt fire samtidige fejl, hvorfor deres redundans ikke har redet dem.

Det er meget svært at lave systemer som tåler flere samtidige fejl. Der er selvfølgelig eksempler herpå som fly og atomkraftværker. I de fleste andre systemer findes der situationer, hvor de rigtige (eller forkerte om du vil) to samtidige fejl vil tage systemet ned. Selv med fly bliver du tvunget til at lande meget hurtigt hvis begge motorer sætter ud og atomkraftværket skal kun undgå ulykke og behøver ikke fortsætte med at levere strøm.

Så kan man sige at når en udbyder oplever fire samtidige fiberbrud, at så er der nok tale om fatesharing som betyder, at man ikke har sikret sig imod at noget udefra skaber flere samtidige fejl. I dette tilfælde formodentlig ved at de fire fiberforbindelser har været i samme trace eller kabel og derfor er blevet overgravet samtidig. Og her er det svært at vide om det faktisk er underleverandørens skyld. Det kunne eksempelvis være at man har bestilt seperat fremføring men det er ikke blevet overholdt. Sådan noget er meget svært at tjekke for.

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere