Tusinder af cpr-numre har ligget frit tilgængelige på Landbrugsstyrelsens hjemmeside

14. februar 2020 kl. 12:242
Tusinder af cpr-numre har ligget frit tilgængelige på Landbrugsstyrelsens hjemmeside
Illustration: John Deere.
Cpr-numrene på tusindevis af danskere er ved en fejl blevet offentliggjort på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Nu har styrelsen anmeldt sig selv til Datatilsynet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Landbrugsstyrelsen har ved en fejl offentliggjort cpr-numrene på flere tusinde danske landmænd.

Det skriver styrelsen selv i en pressemeddelelse.

»En større gruppe landmænd modtager i disse dage et brev fra Landbrugsstyrelsen. Årsagen er, at cpr-numre på 3.390 landmænd har været tilgængelige under et kort på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Kortene er svært tilgængelige data. Det fremgik ikke af filen, at der var tale om cpr-numre, og de var ikke forbundet med navne. Cpr-numrene har været forbundet med data på marker, som de pågældende personer havde tilsagn til,« hedder det i meddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrelsen har anmeldt fejlen til Datatilsynet, og ifølge it-chef Franci Johansen opfatter man det som en alvorlig sag.

»Selvom risikoen for, at cpr-numrene er blevet misbrugt, er lille, betragter vi det som en alvorlig sikkerhedsbrist fra vores side, og vi har straks rettet op på fejlen og meldt det til Datatilsynet. Det burde ikke have været muligt, og det beklager vi dybt over for de landmænd, som er blevet ramt af vores fejl. Vi er nu i gang med at gennemgå vores procedurer, så vi undgår lignende fejl.«

Landbrugsstyrelsen opdagede ifølge meddelelsen sikkerhedsbristen 12. december 2019. Alle berørte personer er ifølge styrelsen blevet underrettet.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
14. februar 2020 kl. 15:02

Afsløringen dækker over to problemer.

  1. Det offentiges totale ligegyldighed vi er bare stemmekvæg.
  2. Et landbrug er en viksomhed, så det burde rettelig være virksomhedsnummeret, der lå og flød. Forklaring: alle AS, Aps etc. har et virksomhedsnummer, men enkeltmandsforetagende diskrimineres stadig - her bruger det offentlig NEM ide dvs. det personlige nummer. Det er uhyrligt, at Skat kræver bogføring af hver debitor og kreditor i detaljer og skattebetalinger via virk nummer. Medens uforklarlige opkrævninger sker via brugerens NEM-ide og private konto. Det er direkte hårdt diskriminerende mod interessenter - her praktiserer man uden videre en for alle betaling og sender opkrævning til den første trods det at man har en virksomhedskont og er bekendt med den.

Men det svarer jo til, at Skat slet ikke har en retvisende konto per skatteborger . Skat arbejder i blinde og resultatet bliver derefter.