Tryl med offentlige data og vind 100.000

En ny konkurrence skal sætte gang i banebrydende brug af offentlige data. Alle kan deltage, og de tre vindere får op til 100.000 kroner til at realisere projektet.

Hvis du vil se, om din lokale pizza-biks har rotter på lageret, er den nemmeste måde i dag at besøge findvej.dk og slå smiley-funktionen til, så et kig på kortet hurtigt afslører, hvor hygiejnen halter.

Den løsning blev skabt for sjov af mashup-pioneren Peter Brodersen, og ikke myndighederne selv, og snart håber IT- og Telestyrelsen, at der dukker mange flere gode eksempler op, hvor offentlige data sættes sammen på nye måder, eller præsenteres langt bedre end før.

En ny konkurrence skal nu sætte spark i interessen for alle de datakilder, der nu er samlet i det såkaldte Datakildekatalog, efter inspiration fra USA og England, hvor tilsvarende konkurrencer var en succes.

»Vi forestiller os, at nogen har bedre ideer til, hvordan man kan bruge offentlige data, end hvad vi kan sidde og udtænke ved vores skrivebord. Så vi håber, at konkurrencen giver nogle gode eksempler på, hvordan man kan skabe værdi med offentlige data,« siger Cathrine Lippert, specialkonsulent i IT- og Telestyrelsen og projektleder på konkurrencen.

100.000 kroner for en god idé

Den gode idé kan være alt mellem himmel og jord, og kriterierne for at nå til tops i konkurrencen er brede.

»At skabe værdi kan også forstås i mere abstrakt forstand, hvor det hjælper borgerne til at gennemskue demokratiske processer. Men det kan også være konkret, som hvis et firma bruger dataene som råstof og skaber et produkt, der kan sælges,« fortæller Cathrine Lippert.

Den 4. februar bliver tre vindere udråbt, og præmien bliver op til 100.000 kroner til at realisere den gode idé. Vinderne får dog ikke bare en pengesæk udleveret, men kan få dækket udgifter til at få tjenesten i luften.

»Det kan være, at man ikke kan programmere selv og har brug for hjælp til det, eller at man skal frikøbe data, som ikke er gratis, for eksempel fra Kort- og Matrikelstyrelsen,« forklarer Cathrine Lippert.

Konkurrencen løber i to runder. Først skal ideen - eller ideerne - lægges ud på digitaliser.dk, hvor alle kan læse med og kommentere. Derfor gælder det om at komme først, for hvis andre har samme gode idé, er det tidspunktet for offentliggørelsen, der tæller.

Den 15. november er der deadline for bidrag, og så tager et dommerpanel over, som består af blandt andet Version2-blogger Tommy Dejbjerg Pedersen. Alle deltagerne skal så inden nytår indsende en mere detaljeret projektbeskrivelse, hvor ideen er finpudset og måske justeret ud fra tilbagemeldinger fra andre brugere på digitaliser.dk.

I Datakildekataloget ligger nu 865 datakilder, med alt fra gødningsregnskaber fra Plantedirektoratet til nøgletal for ligestilling. Alle slags data kan bruges i konkurrencen, så længe det ikke er personrelateret.

Kig under fanebladet "eksterne links" for at få mere information.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Det der står mellem linjerne er: Vi har en kæmpe bunke data, desværre er der aldrig nogen som kigger på dem, for de er gennemsnitligt rigtigt rigtigt kedelige. Kan nogen ikke finde på noget så de bliver lidt mere spændende?

Jeg behøvede i hvert fald ikke at kigge længe på listen med datakilder før jeg fandt ud af at jeg har bedre ting at tage mig til.

 • 0
 • 0
#3 Mads N. Vestergaard

Det er rigtigt af det at meget af dataene ikke er for meningmand, men jeg må nok indrømme at jeg ser kæmpe muligheder for dem der lige præcis har brug for informationen.

Tag f.eks. Datakilden "Danske kirkers koordinater" det er meget muligt at 99.9% af danmarks befolkning intet har t bruge det til, men for den lille del der har behov for at bruge kirke koordinater til noget, gør det faktisk en forskel.

F.eks. er jeg spejder leder, og har til tider brug for at arrangere et spejderløb et godt stykke væk, ønskede jeg at kirkerne skulle indgå i mit spejderløb, skulle jeg køre ud og finde deres koordinater, men nu kan jeg bare benytte datakilden til at finde den.

Smart !

 • 0
 • 0
#4 Kjeld Frober

Det kan godt være der ligger 865 datakilder i kataloget - men et hurtigt blik ned over det afslører også at kun omkring 50 af dem karakteriseres som maskinlæsbare. Hvis man vil sætte kreative hoveder i gang med at lave mashups bør data også udstilles på passende vis via REST, csv, xml eller andet.

Så mon ikke den bedste ide til denne konkurrence vil være en "fortolker" af de forskellige former for HTML som data udstilles i:)

 • 0
 • 0
#5 Deleted User

Det er rigtigt, at mange af datakilderne i Datakildekataloget ikke er maskinlæsbare. Men hvis du ikke har mod på at gå i lag med det ikke-maskinlæsbare, eller hvis du ganske enkelt har fundet nogle spændende data, som endnu ikke er registreret i kataloget, så er det så heldigt, at du også er velkommen til at deltage i konkurrencen med idéer, som bygger på andre data end Datakildekatalogets (læs mere i FAQ'en: http://digitaliser.dk/resource/415064). Datakildekataloget er jo på ingen måde en absolut oversigt men derimod work-in-progress - hvor alle i øvrigt er overordentligt velkomne til at bidrage.

Én af idéerne bag konkurrencen er også, at spændende idéer til genanvendelse af data kan motivere de offentlige myndigheder til at gøre deres data maskinlæsbare - konkrete eksempler og konkret efterspørgsel er i hvert fald nok mere overbevisende og mere operationalisérbart end blot et generelt ønske om maskinlæsbare data. For ja, det ville være fantastisk, hvis data allerede var udstillet i maskinlæsbar form. Men når det nu ikke er tilfældet, opfordrer vi kreative hoveder til at lave mashups, og hvad de ellers kan finde på, for bl.a. at tage hul på at få data udstillet på passende vis. Konkurrencen er dermed ét af flere skridt, som skal gøre det nemmere for flere at bruge offentlige data til mere.

"En "fortolker" af de forskellige former for HTML som data udstilles i" ... that's the spirit!! :-)

Cathrine Offentlige Data I Spil teamet

 • 0
 • 0
#6 Tine Müller

Jeg kan fortælle dig at da jeg var lidt i tvivl om mit projekt ang. offentlige toiletter kunne være med i konkurrencen - fordi jeg havde lidt svært ved at tolke beskrivelsen her:

http://digitaliser.dk/resource/415064. Under Skal min idé bygge på data, som findes i Datakildekataloget?

Men det skal være eksisterende datakilder fra offentlige myndigheder, og det må ikke være persondata eller data, som beskyttes af sikkerhedshensyn.

Svaret blev da også at det IKKE kunne være med i konkurrencen fordi kommunerne selv først skal finde de KORREKTE koordinater, altså forstået sådan at dataene/koordinaterne IKKE findes i øjeblikket, desværre. :-(

Men jeg knokler stadigvæk videre med projektet selvom jeg ikke kan være med i konkurrencen. Interesserede kan læse nærmere om det her http://www.findtoilet.dk/

/Tine

 • 0
 • 0
#7 Maciej Szeliga

Man skulle jo ummiddelbart tro at kommunerne kendte placeringen på toiletterne siden de selv har sat dem op. Man burde kunne finde toiletterne på GIS pga. den nødvendige vand & kloak installationen.

I øvrigt ser jeg en fantastisk iPhone og/eller Android app. til din ide.

...og så behøver man altså ikke være kommet lidt op i aderen.. hva' så med alle os som bare ikke syntes det er specielt lækkert for vores medmennesker at vi står og pisser i porten ?

 • 0
 • 0
#8 Tine Müller

ALT står forklaret her http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/.

Jeg har endda lavet en video som skulle hjælpe kommunerne http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/off.toiletter_koordinater.mp4, MEN har ikke sendt den til dem endnu, da jeg godt vil have min Drupal side færdig først http://www.findtoilet.dk/ hvor hver af de 98 kommuner selv kan indtaste info, opdatere og slette osv..

Hvis de ikke snart hjælper med til at finde disse koordinater vil der måske i fremtiden fremkomme flere UBRUGELIGE sider med forkerte koordinater ligesom jeg har gjort opmærksom på her http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/forskel.html.

/Tine

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere