Hvis du vil se, om din lokale pizza-biks har rotter på lageret, er den nemmeste måde i dag at besøge findvej.dk og slå smiley-funktionen til, så et kig på kortet hurtigt afslører, hvor hygiejnen halter.
Den løsning blev skabt for sjov af mashup-pioneren Peter Brodersen, og ikke myndighederne selv, og snart håber IT- og Telestyrelsen, at der dukker mange flere gode eksempler op, hvor offentlige data sættes sammen på nye måder, eller præsenteres langt bedre end før.
En ny konkurrence skal nu sætte spark i interessen for alle de datakilder, der nu er samlet i det såkaldte Datakildekatalog, efter inspiration fra USA og England, hvor tilsvarende konkurrencer var en succes.
»Vi forestiller os, at nogen har bedre ideer til, hvordan man kan bruge offentlige data, end hvad vi kan sidde og udtænke ved vores skrivebord. Så vi håber, at konkurrencen giver nogle gode eksempler på, hvordan man kan skabe værdi med offentlige data,« siger Cathrine Lippert, specialkonsulent i IT- og Telestyrelsen og projektleder på konkurrencen.
100.000 kroner for en god idé
Den gode idé kan være alt mellem himmel og jord, og kriterierne for at nå til tops i konkurrencen er brede.
»At skabe værdi kan også forstås i mere abstrakt forstand, hvor det hjælper borgerne til at gennemskue demokratiske processer. Men det kan også være konkret, som hvis et firma bruger dataene som råstof og skaber et produkt, der kan sælges,« fortæller Cathrine Lippert.
Den 4. februar bliver tre vindere udråbt, og præmien bliver op til 100.000 kroner til at realisere den gode idé. Vinderne får dog ikke bare en pengesæk udleveret, men kan få dækket udgifter til at få tjenesten i luften.
»Det kan være, at man ikke kan programmere selv og har brug for hjælp til det, eller at man skal frikøbe data, som ikke er gratis, for eksempel fra Kort- og Matrikelstyrelsen,« forklarer Cathrine Lippert.
Konkurrencen løber i to runder. Først skal ideen - eller ideerne - lægges ud på digitaliser.dk, hvor alle kan læse med og kommentere. Derfor gælder det om at komme først, for hvis andre har samme gode idé, er det tidspunktet for offentliggørelsen, der tæller.
Den 15. november er der deadline for bidrag, og så tager et dommerpanel over, som består af blandt andet Version2-blogger Tommy Dejbjerg Pedersen. Alle deltagerne skal så inden nytår indsende en mere detaljeret projektbeskrivelse, hvor ideen er finpudset og måske justeret ud fra tilbagemeldinger fra andre brugere på digitaliser.dk.
I Datakildekataloget ligger nu 865 datakilder, med alt fra gødningsregnskaber fra Plantedirektoratet til nøgletal for ligestilling. Alle slags data kan bruges i konkurrencen, så længe det ikke er personrelateret.
Kig under fanebladet "eksterne links" for at få mere information.