Truer Telia med dagbøder: Skat kræver private oplysninger udleveret

4. oktober 2012 kl. 10:1515
Skat har bedt flere teleselskaber om at udlevere borgeres detaljerede telefonoplysninger. Telia klar til at ”gå hele vejen” for at sikre, at Skat ikke får de mange data.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Med trusler om dagbøder har Skat kontaktet Telia for at få detaljerede oplysninger om indgående og udgående opkald for en borger. Oplysningerne skal, ifølge Skat, bruges til at kunne beregne indkomsten og skatten for borgeren. Men de detaljerede oplysninger vil Telia ikke udlevere - det ville være et brud på loven, hvis Telia gjorde det, lyder det fra teleselskabet. Det skriver Ekstra Bladet torsdag.

»Kæden hopper altså af, når Skat i en helt almindelig ligningssag vil have oplysninger, som vi ikke må give videre,« siger Søren Abildgaard, administrerende direktør i Telia, til Ekstra Bladet.

Skat har ifølge Ekstra Bladets oplysninger i mere end seks måneder bedt forskellige teleselskaber om at udlevere oplysninger om opkald, som skatteborgere har foretaget eller modtaget. Med oplysningerne kan Skat blandt andet kontrollere, om udlandsdanskere rent faktisk opholder sig i udlandet, ligesom telefonlisterne kan bruges til at kontrollere, om en borger udfører sort arbejde.

Det er altså ønsket om denne kontrol, der har fået embedsmænd i Skat til at kontakte diverse teleselskaber. Såleds altså også i tilfældet med Telia, hvor Skat vil pålægge dagbøder for Telia for at bryde Skattekontrolloven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I TDC er man enig med Telia i beslutningen om ikke at udlevere dataene. Her vurderer Christian Frölich, afdelingsdirektør i TDC’s juridiske afdeling, at Skat har brug for en dommerkendelse, hvis de oplysninger skal gives videre.

»Og det er vores opfattelse, at en udlevering – uden særlig lovhjemmel eller en dommerkendelse – vil være i strid med ’meddelelseshemmeligheden’, som er beskyttet af grundlovens §72 og EU’s teledirektiver,« vurderer Christian Frölich over for Ekstra Bladet.

Teleselskabernes beslutning om ikke at udlevere data får opbakning fra Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Telekommunikationsindustrien.

»Jeg synes, teleselskaberne udviser en høj grad af samfundssind ved at udfordre det her. Det handler om borgernes retssikkerhed,« siger Jakob Willer til Ekstra Bladet og fortsætter:

»Skattemyndighederne er gået klart ud over deres beføjelser i denne sag. Derfor har vi også en forpligtelse til at få domstolene til at tage stilling.«

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
5. oktober 2012 kl. 12:36

Hvis skat kan udnytte teleoplysninger på denne vis i fredstid, hvad sker der mon så når der er konflikt og ufred ind over. Ikke bare fra skats side, men hele vejen rundt? Jeg kan forestille mig, at virksomheders telefoni indenfor en kort fremtid flytter over på nettet, så virksomheden kan beskytte sig og sine medarbejdere gennem kryptering og maskering af opkald og forbindelser.

Endnu et skridt hen mod teleselskabernes overflødiggørelse; det udgør en fare for kunderne at trafikken registreres...

14
5. oktober 2012 kl. 12:17

Endnu et skridt er taget i retning af underminering af basale borgerrettigheder.

Det er egentlig utroligt at vi lader det passere. Men hvis holdningen er: "Vi har jo ikke noget at skjule, så derfor kan de tjekke os i hoved og røv alt det de vil" så er historiekundskaberne for dårlige. Magthaverne har det med at udnytte alle muligheder for at kontrollere os.

Magthaverne der kræver mere kontrol, strengere straffe, forbyder dig at gå med kniv, giver politiet tilladelse til at sætte dele af byen i undtagelsestilstand uden at en dommer skal blandes ind i det, kan sagtens se fordelene i at udnytte alle de elektroniske spor. Og de redskaber der stilles til rådighed for dem ved logning er unikke.

Er der virkelig ingen der kan se risikoen?

Nu behøver vi slet ikke religion for at holde folk på plads. Kontrol og overvågning af borgerne er nu overtaget af de elektroniske spor. Den elektroniske overvågning er nu så gennemført, at stort set alt, hvad du foretager dig bliver registreret og kan rekonstrueres, hvis du har en mobiltelefon og en email adresse.

Hvis vores børn skal have mulighed for at at sende et elektronisk brev, sende en sms til kæresten eller mor og far om noget dybt personligt eller foretage et telefonopkald uden at det bliver læst/lyttet til af tusindvis af censorer over hele kloden, så er vi altså nødt til at tage os sammen og få standset overvågningen. Vores børn bør have de samme borgerrettigheder, som vores forældre havde.

Hvis firmaers indtjening skal afhænge af indskrænkninger af vores borgerrettigeheder, så er det ikke borgerrettighederne der skal vige. Hvis Staten ikke kan skaffe sine informationer uden at krænke vores borgerettigheder, så skal Staten indhente sine informationer på anden vis. Finder vi os i det, er demokratiet på vej ud med badevandet.

Tjek lige disse to TED talks:

Malte Spitz og hans mobiltelefon:http://www.ted.com/talks/lang/en/malte_spitz_your_phone_company_is_watching.html

Rick Falkvinge og Piratpartiet:http://www.ted.com/talks/lang/en/rick_falkvinge_i_am_a_pirate.html

12
5. oktober 2012 kl. 10:18

Hvis vi ikke har noget at skjule, så er det vel underordnet at skat kontrolerer tingene ? Jeg vil da ikke betale mere i skat fordi nogle andre synes det er iorden at snyde. De der ikke har noget at skjule, kan ikke være imod at skat kan få oplysningerne.....

13
5. oktober 2012 kl. 10:24

så er det vel underordnet at skat kontrolerer tingene

Det er ikke et spørgsmål om det er i orden. Skat overtræder enhver gældende lov om personfølsomme data - i dette tilfælde telefonsamtaler, sms, netsøgninger m.m. som en Smartphone kan.

Det er uhørt at nogen instans kan gøre dette uden lovhjemmel. Samtidig risikerer man jo at Skat/Skatteministeriet og Peter Loft typer, lækker oplysninger der stammer fra telefondata.

8
4. oktober 2012 kl. 15:37

Skat har ifølge Ekstra Bladets oplysninger i mere end seks måneder bedt forskellige teleselskaber om at udlevere oplysninger om opkald, som skatteborgere har foretaget eller modtaget. <strong>Med oplysningerne kan Skat blandt andet kontrollere, om udlandsdanskere rent faktisk opholder sig i udlandet,</strong> ligesom telefonlisterne kan bruges til at kontrollere, om en borger udfører sort arbejde.

Det kan de ej! De kan kontrollere om mobiltelefonen opholder sig i udlandet.

En mobiltelefon != person

6
4. oktober 2012 kl. 14:57

Skat prøver grænser af, for at finde ud af hvor langt de må gå for at opklare/dokumentere ulovlige handlinger. I mit perspektiv er det fint at de prøver grænser af, og fint at telia og tdc siger stop.

Hvis jeg bestemte hos skat, så ville jeg hyre et par tusinde arbejdsløse, giv e dem et grundkursus og udstyre dem med et kamera mv til at dokumentere forskellige ting på offentlige veje. Vil væde på at hver enkelt af de par tusinde kan tjene deres løn hjem på ulovligheder de spotter.

Lige fra ulovlig brug af gulepladebiler, til forfølgelse af sort arbejde, ulovlige tilbygninger mv.

10
4. oktober 2012 kl. 18:44

I misforstår min pointe: [qoute]...fint at de prøver grænser af, og fint at telia og tdc siger stop[/qoute]

skat har i lang tid ikke gjort nok i at dokumentere ulovligheder, og nu er de endelig begyndt, men de er som alle andre også nød til at finde grænsen, og den eneste måde er jo nok at overskride den som de gør her. Og derfor er det jo så super at Telia og TDC gør modstand, som de også bør gøre.

9
4. oktober 2012 kl. 16:17

Hvis nu det var sådan at Skat kunne stå og se på en række ulovligheder, som de ikke kan gøre noget ved, så gav det mening.

Men der er masser for Skat at tage sig til uden at overskride disse grænser, hvilket jo fremgår ganske tydeligt, hver gang der laves razziaer på markeder, byggepladser, restauranter og kiosker.

Derfor er det med dette som med retten til at bryde ind på folks private ejendom. Det virker mere drevet af ønsket om at snage, end af at kradse skattepenge ind.

7
4. oktober 2012 kl. 15:18

Jeg kan til dels godt følge dig, men det er ikke i orden hvis de udsteder bøder for at f.eks telia og tdc holder sig til loven.

4
4. oktober 2012 kl. 12:44

Egentlig Danmark? Folketinget, eller SKAT?

EN "positiv" ting er der da kommet ud af SKATs (u)lovlige metoder: Vi får ALLE at mærke, hvordan det var at leve i enevældens tid. Hvem sagde udvikling?

2
4. oktober 2012 kl. 11:20

Skat kan alt, ifølge dem selv. De skyer ingen midler, lovlige eller ulovlige. George Orwell ville have søgt arbejde hos Skat hvis han kunne. Jeg hilser mange af Skat's initiativer velkomne, men kommer de igennem med den her, så er min mobil slukket i arbejdstiden

3
4. oktober 2012 kl. 12:25

Nu tror jeg ikke, Orwell skrev 1984 som en utopi, men ellers har du da en pointe.

Skats attitude om, at retssikkerhed er noget for de andre, antager stadig mere skræmmende proportioner.

1
4. oktober 2012 kl. 11:13

Kan Skat virkelig true med dagbøder, når der ikke er lovtekst på området ?