Trods statsministerens ambitioner: Stor fremgang for it-konsulenter

Illustration: Bigstock
Statsminister Mette Frederiksen (S) havde ambitioner om at reducere brugen af private konsulenter, men trods dette oplever it-konsulentbranchen stor fremgang.

Statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede under valgkampen, at der skulle indføres et loft for det offentliges brug af private konsulenter, som ville kunne flytte tre milliarder kroner over til kernevelfærd.

Men det lader til, at udviklingen er gået i stik modsatte retning af statsministerens ambitioner.

I hvert fald viser tal fra Danmarks Statistik, at den danske it-konsulentbranche oplever en markant fremgang.

I perioden 2013-2018 er branchen gået fra en omsætning på 65,3 mia. kr. til 83,4 mia. kr. svarende til en vækst på 27,6 pct. på fem år.

»En vækst der ikke alene kan tilskrives den generelle vækst i erhvervslivet, men som også skyldes et skifte i udviklingsmetoderne ude i virksomhederne. Og under alle omstændigheder en udvikling, der har ændret måden, mange virksomheder bruger og finder konsulenter på,« lyder det fra brancheforeningen for it- og televirksomheder i Danmark, IT-Branchen.

Det er især it-ydelser, som det offentlige bruger konsulentbistand til, og især i staten, hvor 63 pct. af alle statens tilkøbte konsulentydelser i 2018 var relateret til it.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars Madsen

Jeg kan ikke se sammenhængen mellem en fremgang for konsulentbranchen i perioden 2013-2018 generelt og så regeringens ambition om at nedbringe det offentliges brug af konsulenter efter juni 2019?

Overkriften burde være: Statsminister Mette Frederiksen (S) har ambitioner om fremover at reducere brugen af private konsulenter, men trods dette oplevede it-konsulentbranchen stor fremgang fra mellem 7 til 2 år siden .

 • 7
 • 0
#3 Jan Heisterberg

For mange år siden ver der ansættelsesstop i den offentlige forvaltning. Løsningen blev at ansætte "konsulenter" - som altså bare var ekstern arbejdskraft, sommikke talte med i personaleopgørelser.

Der var / er også aflønningsproblemer.

Ganske få er egentlige konsulenter - fordi konsulentopgave forudsætter alt det som kommer med at være ansat i et konsulentfirma / it-leverandørfirma. Forskellen er, at en konsulent har hænderne i lommen, eller måske på tangentbordet for at skrive en rapport. Han / hun hverken koder, tester eller .... Hans / hendes ydelse er råd, vejledning, anbefaling.

Af gode grunde kan en opgørelse som den foreliggende ikke skelne.

Offentlig it kan ikke have al it ekspertise (konsulenter in-house - nærmest per dogmatisk definition). Men it-medarbejdere, som efterhånden skaffer sig knowhow af organisatorisk-faglig art, ja de bør være ansat og blive i organisationen. Ellers løver de jo videre med viden og erfaring - hver gang.

 • 0
 • 0
#4 Jørgen Elgaard Larsen

Forskellen er, at en konsulent har hænderne i lommen, eller måske på tangentbordet for at skrive en rapport. Han / hun hverken koder, tester eller ....

Sådan er det for nogle. Jeg selv koder hver dag. Det gør de øvrige konsulenter omkring mig også.

Jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil reducere antallet af konsulenter i det offentlige. Men lønnen for fastansatte i det offentlige indenfor IT er ikke konkurrencedygtig. Så hvis man vil tiltrække stærke profiler, må man hyre dem ind som konsulenter - det er jo en anden kasse.

Det er åbenbart umuligt at indse, at det er de samme penge, uanset hvilken kasse, man tager dem op af.

Udover den lave løn er der også dårlige arbejdsforhold og lav status forbundet med at arbejde i det offentlige.

Selv er jeg heldig at sidde et sted med højt fagligt niveau og gode forhold. Men gys, hvis jeg skulle sidde hos SKAT eller nogetsomhelst under forsvarsministeren.

 • 1
 • 0
#5 Jan Heisterberg

@Jørgen Elgaard Larsen Du har ikke forstået hvad jeg skriver, hvilket ikke er en kritik af det arbejde du og dine kollegaer udfører.

Ifølge ordnet.dk, som er en anerkendt online ordbog: konsulent - person der er beskæftiget med at rådgive andre og yde ekspertbistand inden for et fagligt område hvilket er nøjagtigt hvad jeg omtaler.

Ifølge din egen beskrivelse er du "ekstern medarbejder". Det er så muligt, at der ikke findes en sådan jobrolle i offentlige virksomheder, men det betyder bare, at deres jobrolle-beskrivelser er mangelfulde. Det går, som jeg beskriver, tilbage til engang før din tid, hvor Staten talte "hoveder", og hvor "eksterne hoveder" / "konsulenter" derfor blev medregnet på kontoen for udgifter, ikke kontoen for hoveder.

Det forhold, at offentlige arbejdsgivere har utidssvarende lønrammer er IKKE en undskyldning for at benytte begrebet "konsulent" for "ekstern medarbejder". Faktisk er det at snyde.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere