Trods krypterede beskeder: Narkohandler blev afsløret af finger-foto og oste-kærlighed

26. maj 2021 kl. 11:076
Trods krypterede beskeder: Narkohandler blev afsløret af finger-foto og oste-kærlighed
Illustration: Meyerside Police.
Carl Stewart er ikke den første forbryder, der fældes på grund af dumt overmod. Men han er måske den første der falder på et digitalt billede af en ost.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En succesrig narkohandler, Carl Stewart fra Liverpool blev for nylig afsløret og anholdt på baggrund af et billede, hvor narkohandleren poserede med sin yndlingsost, en lagret Stilton. Politiet havde nemlig formået at aflæse hans fingeraftryk fra billedet alene, hvilket ledte dem på sporet.

Det på trods af, at han brugte en krypteret beskedtjeneste til at kommunikere med sine kunder, skriver Gizmodo.

Anholdelsen var en del af en større operation og Carl Stewart solgte da også både heroin, MDMA og ketamin, inden det krypterese ostebillede fællede ham.

Brød ikke krypteringen

Billedet blev sendt over tjenesten EncroChat, der fungerer som end-to-end-kryptering. Politiet brød altså ikke umiddelbart krypteringen for at anholde Carl Stewart, men infiltrerede i stedet tjenesten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Carl Stewart var involveret i at fremskaffe store mængder af stoffer, men blev afsløret af sin kærlighed til stilton-ost efter at have delt et billede af en ost i sin hånd gennem EncroChat,« siger politiinspektør Lee Wilkinson fra Merseyside Police til Gizmodo.

Carl Stewart har efterfølgende erklæret sig skyldig både i at sælge stoffer samt omfattende hæleri og skal nu afsone 13 år bag tremmer.

Det britiske politi har i alt identificeret 60.000 brugere af EncroChat, 10.000 af dem i Storbritannien:

»De er alle involveret i at koordinere og planlægge udbud og distribution af stoffer og våben, hvidvask og andre kriminelle aktiviteter,« lyder det fra Meyerside Police.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
1. juni 2021 kl. 10:26

Så fremover må man heller ikke offentliggøre billeder af fingre på internettet, da disse unikt kan henføres til en person.

5
28. maj 2021 kl. 11:01

Du mener i stil med hvordan det nederlandske politi overtog Hansa? <a href="https://www.wired.com/story/hansa-dutch-police-sting-operation/">https:…;

For eksempel, ja :)

Uanset hvad, så må politiet have brudt ind på en eller anden måde, da billedet vel også er krypteret. Om det bare var som køber (kontrollerede køb er jo lovlige) fremstår ikke helt tydeligt. Gizmodo skriver, at "law enforcement agencies managed to crack into the platform—beginning at least last summer.", så måske der var en dårlig implementering af krypteringen?

Jeg tvivler på der har været problemer med selve krypteringsdelen – hvis der decideret er brudt ind, er det nok på infrastrukturen, og når du først har adgang til ram på et kørende system er det game over.

Billedet kunne være skaffet gennem helt almindeligt godt gammeldags politiarbejde, om det så er infiltration hvor undercover betjente har joinet netværket, eller en brug af informants :)

Pet peeve: det "hack into", ikke "crack into" ;)

4
28. maj 2021 kl. 08:51

Har de i virkeligheden haft infiltreret EncroChat dybere end de vil ud med, hvor en fin lille historie som denne kan bruges som cover?

Du mener i stil med hvordan det nederlandske politi overtog Hansa? https://www.wired.com/story/hansa-dutch-police-sting-operation/

Uanset hvad, så må politiet have brudt ind på en eller anden måde, da billedet vel også er krypteret. Om det bare var som køber (kontrollerede køb er jo lovlige) fremstår ikke helt tydeligt. Gizmodo skriver, at "law enforcement agencies managed to crack into the platform—beginning at least last summer.", så måske der var en dårlig implementering af krypteringen?

3
27. maj 2021 kl. 22:26

Altså, vi ved at det teknisk set er muligt (ja, tak til CCC ?) – men jeg bliver altid lidt mistænksom over den slags nyheder. Har de i virkeligheden haft infiltreret EncroChat dybere end de vil ud med, hvor en fin lille historie som denne kan bruges som cover?

1
26. maj 2021 kl. 16:02

Det er forhåbentlig ikke dette billede som fingeraftrykket blev aflæst fra, for på min skærm er der ingen aftryk, kun et "uskrapt" billede når det førstøres... Men det er sikkert sløret bevidst eller et reklamebillede til artiklen? Et skarpt billede kan naturligvis afslører fingeraftrykket, sådan som hånden holdes, men det kræver at telefonen har høj opløsning og fokuserer præcis på fingerne og ikke bare på ediketten, som jeg tænker var der fokus blev sat. Men hatten af for politiets arbejde og godt der ryger en del hoveder, problemet er blot, at skidtet forsætter for nye springer omgående til pga. de dejlige mange penge, der er i det skidt.