Trods krav om skift: Det nye MitID kan ikke bruges til at bestille corona-test

7. december 2021 kl. 03:4535
Trods krav om skift: Det nye MitID kan ikke bruges til at bestille corona-test
Illustration: Screendump, Mads Lorenzen.
Mange danskere bliver lige nu opfordret til at oprette sig på Digitaliseringsstyrelsens nye MitID-løsning. Men NemID-afløseren kan ikke bruges, hvis du for eksempel vil bestille en corona-test.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den landsdækkende side til booking af corona-test, coronaproever.dk, understøtter ikke logind med MitID, der inden for tre uger bliver et krav for mange danskere, der indtil nu har brugt NemID til at logge ind på diverse offentlige og private sites.

Det fremgår tydeligt af coronaproever.dk, der slet og ret ikke præsenterer brugerne for en mulighed for at bruge det moderne MitID. Man kan altså kun logge ind med det gamle NemID.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
35 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
35
14. december 2021 kl. 23:58

At MitID så ikke kan bruges når man betaler med VisaDankort på nettet ( skal bruge Nem ID), viser kun at vi er 'i sin vorden'. MEN hvornår bruger men hvilken???

Banker (min) blokerer for NemID, når man har oprettet MitID - så lige der er der ingen tvivl.

Som med NemID tvinger banker antagelig afløseren igennem, da netbank mm. jo er nemt, Nets m.fl. ligeledes nu er en vane og nemt - men MitID/broker/Signaturgruppen for Nets kommer nok senere - datamængde meget stor, så mit gæt er først efter nytår.

Som allerede nævnt er der for mig endnu få aktive med MitID - primært de forventetede som banken, skat.dk, mitid.dk, sundhed .dk og regional sundhedsside.

Men de få der findes bruger jeg da, så jeg kan checke load/ventetider/etc. og har noget at øve mig på.

Men ellers ... tror MitID først ses jævnligt i dagligdagen og er i omdrejninger fra Feb-Mar 2022 - efter nytår.

34
14. december 2021 kl. 22:59

Det er også lykkedes mig at 'oprette' mig med MitID, og oven i købet på 2 stk IOS-enheder, MEN. . under opretningen krævede den at man både kommer med en 'Bruger -ID' som IKKE måtte være P.Nr, og desuden skulle man også komme med en selvvalgt Pin-kode. . og de skal allesammen opbevares 'hemligt'. At MitID så ikke kan bruges når man betaler med VisaDankort på nettet ( skal bruge Nem ID), viser kun at vi er 'i sin vorden'. MEN hvornår bruger men hvilken???

Jeg gætter på at man gerne vil 'prøvekøre' det i det små hos bankerne. . . og derefter udbrede det. . det er sådan set OK. Ideen med at bruge en App. er OK, MEN hvis 'dimsen' man har installert den på pludsligt vil lave svømme-øvelser (og den ikke har bestået frisvømmere prøven !), så har man et problem. . der var man i gamle dage sikret af 'pap-kortet' som lå et sikker sted de hjemme. .ergo så kan man lige så godt sørge for at anskaffe den der kodeviser og lægge den ved siden af papkortet.

Jeg savner en MitID for Dummies der stille og roligt beskriver hvordan det bruges, og sammenholder hvordan man bruger NemID. At alle brugsanvisninger så (selvfølgelig) skal være kontrolleret godt og grundigt, det anser jeg som en selvfølge, og der tror jeg at "kvalitets-sansen" hos adskillige IT-udviklere er at for lav, fordi de (næsten) altid kan redde den med at 'sende en patch ud'. Det kunne være ret intressant hvis man satte en "pris" på alle "patche", så kunne det være at der noget mere færdig SW ud til brugerne. Med hensyn til at "scanne Passet" så skal man også gøre det når man genererer sin Elektroniske Kørekort-app. da der ligger en chip i passet som indeholder bl.a. et digitalt foto, og det kan man godt gøre med en gammel spand som en IPhone SE-2, men sjovt nok så kan jeg bruge MitID på min IPad, som ikke har noget SIM-kort men kun kører WIFI, så derfor vill jeg gerne se den der MitID for Dummies.

33
10. december 2021 kl. 09:00

Linket i brevet virker ikke "MitID.dk/Start-MitID", skulle have været "MitID.dk/start-mitid"

Den instruks, som jeg fik tilsendt med kodeviseren, var ubrugelig, da den forudsatte, at MitID var udstedt via banken, hvad mit ikke er. Men på mitid.dk var der en brugelig vejledning.

Har testet, at min kodeviser virker. Men heller ikke mere, da det er meget nemmere at bruge appen. 1 ud af 5 gange må jeg ty til NemID, så implementeringen af MitID kører stille og roligt.

32
10. december 2021 kl. 08:27

Kan det tænkes, at misæren med at vi åbenbart er nogle, som er lidt for anonyme i NemID-systemet hænger sammen med, at bankerne i en periode for længe siden havde meget travlt med at afskaffe billedidentifikation?

31
10. december 2021 kl. 07:57

Jeg har modtaget en "kodeviser" og et medfølgende brev som fortæller hvordan men skal aktivere.

  1. Linket i brevet virker ikke "MitID.dk/Start-MitID", skulle have været "MitID.dk/start-mitid"

  2. Kodeviseren virker ikke.

  3. Hjælpesiden som skal vejlede til at bestille en ny, henviser til en sektion som hedder "Identifikationsmidler" på forsiden, den findes ikke, jeg kan godt finde det de mener, men - -

Jeg er ikke imponeret

29
9. december 2021 kl. 17:15

Er der nogen, som kan give en ædruelig forklaring på, at nogen skal skanne paschip, når andre ikke skal for at få MitID?

28
8. december 2021 kl. 16:07

Min iPhone 13 mini kan ikke læse paschippen; den viser op til fire gule prikker i NemID og så fejler det flot. Mamma mia! >.<

26
8. december 2021 kl. 13:51

Var regeringens plan ikke at gøre livet så surt som muligt for ikke-vaccinerede? Så er alt jo fint.

25
8. december 2021 kl. 10:37

Jeg fik min adgang til MitId Tirsdag d. 7/12

Det var uden det helt store bøvl..

Finder hjemmesiden mitid.dk oprettet mig som bruger. Logger ind med Nemid.. Ingen problemer De vil gerne vide hvilket nummer der skal sendes en identifikationskode til... Ingen problemer Mailadresse ligeså... Ingen problemer

Downloader appen til min 6 år gamle Huawei 9... Ingen problemer

Logger ind og er nu klar til at møde fremtiden... Ingen problemer

Jeg har brugt det flere gange til at logge ind på bank og hos skat... Ingen problemer

Alt i alt, så er det vist ikke så ringe endda..

24
7. december 2021 kl. 19:18

Re: Er der en projektleder tilstede ?</p>
<p>Ro på. Vi skal ikke alle skifte til Mitid i år. Jeg kan ikke skifte for jeg skal scanne et gyldigt pas, og det har jeg ikke. Der vil komme en anden løsning i 2022.

Gyldigt pas er noget sludder Henning. Jeg har haft MitID i nogen tid og uden at anvende et pas overhovedet. Og banken har ikke givet mig besked om at skifte til MitID.

Hvorfor jeg bare selv skiftede? Unødvendigt at vente på det sædvanlige kaos, når en halv befolkning galopperer ud over stepperne i spredt vildledning og forvirring ;)

I øvrigt var oprettelse af MitID en prøvelse i unødvendigt klumpethed. I drift var login (ikke banken men MitID) utrolig sløv og tøvende de første par uger, jeg anvendte MitID.. lige pt. ser det ud til, at der er smidt flere muskler på materiellet hos MitID.

Indtil nu har der udover banken kun været et eneste sted, hvor der blev afkrævet MitID. Bankerne informerer elendigt, og ing her fortsætter en gammel fejlagtig katatrofesludder vedrørende Mit ID,

NemID triller videre i lang tid endnu, og skal i visse tilfælde stadig anvendes indtil medio 2022. Så pas godt på dit papkort/nøgledims det næste ½ års tid.

Samt for mig har (98-99% ?) andre udover banken overhovedet ikke implementeret MitID i produktion.. de udvikler, afprøver samt tester antagelig overgangen indtil et stykke ind i 2022 - tåbeligt med en overgang til MitID lige nu ifm. julehandlen og nytårsskiftet.

22
7. december 2021 kl. 17:25

Ved MitID skal der anvendes: Brugernavn+MitID-APP/<strong>Kodegenerator</strong>

21
7. december 2021 kl. 17:17

Ved NEMID skal der anvendes: Brugernavn+PASSWORD+NEMID-APP/Nøglekort

Ved MitID skal der anvendes: Brugernavn+MitID-APP

MitID-App er beskyttet med 6-cifre kode eller fingeraftryk/ansigtsgenkendelse. Hvordan pokker kan sikkerheden være bedre på MitID? jeg er ikke imponeret...!

20
7. december 2021 kl. 16:02

Min umiddelbare holdning af MitID er at det er en downgrade. Af "sikkerhedsmæssige årsager" så er notifikationer disabled. Så når man skal godkende en transaktion på sit device, så skal man du selv tilgå app, for så at godkende sin handling. Modsat alt logik, hvor ens device "pinger" dig for handling, når brugeren initerere noget logik. Direkte tåbeligt, da misbrug IKKE vil give brugeren nogen varsling.

19
7. december 2021 kl. 15:42

...så har man intet valg - banken siger ved logon at du SKAL skifte til MitID...

...og man kommer IKKE igennem med NemID.

18
7. december 2021 kl. 14:29

Har nu brugt MitID uden problemer siden dag 1. Men har selvfølgelig, som anbefalet, beholdt nemID til de steder, som endnu ikke har implementeret MitID. Ligeledes har jeg, som anbefalet, installeret appen på 2 mobile enheder. For at kunne hjælpe familie og venner med installation af MitID har jeg bestilt og modtaget en kodegenerator til afløsning for papkortet.

Fordi man er uvidende, så der der ingen grund til at se spøgelser over alt.

16
7. december 2021 kl. 13:48

Sikke en agurkehistorie

Efter skift til Mit ID kan nemID stadig bruges de steder der ikke undrerstøtter MitID

= ikke noget at være oprørt over

15
7. december 2021 kl. 13:22

Ro på. Vi skal ikke alle skifte til Mitid i år. Jeg kan ikke skifte for jeg skal scanne et gyldigt pas, og det har jeg ikke. Der vil komme en anden løsning i 2022.

13
7. december 2021 kl. 11:57

som ikke er blevet sendt på gaden, før de, der havde lavet det, overhovedet selv havde prøvet ordentligt efter, om det duede i virkelighedens verden.

Men med en truende konventionalbøde hængende over hovedet, ryger revl og krat afsted i sidste øjeblik - efter en række pseudo-undskyldelige forsinkelser - og vi andre ender så som ufrivillige ubetalte beta-testere.

Så hvorfor skulle det dog være anderledes denne gang ?

Vi kommer til at opleve præcis de samme problemer igen - bare i en ny spændende variant.

For slet ikke at tale om alle de sofistikerede (bort)forklaringer, vi kommer til at lægge ører til.

12
7. december 2021 kl. 11:22

Enhver med minimal erfaring, eller uddannelse, kender flere af de fundamentale fyndord for projekter.

Eet af dem hedder: "Hvis det ikke kan stå på forsiden af et formiddagsblad, så er det nok en dårlig ide.".

Hvis denne lille lakmus-prøve var anvendt på NemID til MitID overgangen, herunder afhængige projekter, så var artiklens (dårligt) beskrevne situation ikke opstået. (Glem de journalistiske søforklaringer, som bare er tågesnak).

Af alle de ting som sker i vores samfund, så er covid-19 test og vaccination den absolut største og mest omfangsrige. Berører alle borgere over 5 år. Så at bringe sig i en situation, hvor en løsning - måske - rulles ud 13. december 2021, er en SKANDALE uden sidestykke.

Lignende skandaler, Statens gældsinddrivelse eller Ejendomsvurderingssystemet, handlede jo kun om penge.

Det er jo klart hvad de tænker på, rundt omkring i styrelser og projektgrupper: nemlig ingen ting ! Mod TÅBER kæmper selv GUDER forgæves !

11
7. december 2021 kl. 11:06

Og så er spørgsmålt hvor mange koder der er tilbage på ens gamle papkort... Er det helt udelukket at få et nyt så længe vi er i overgangsfasen?

9
7. december 2021 kl. 10:51

Som jeg forstår det, så går alle valideringer af NemID ind over de samme servere hos Nets. Så burde det vel være relativt simpelt at logge hvorfra, login-kaldene kommer og tage direkte kontakt til disse udbydere og give dem besked på, at de skal understøtte MitID pænt hurtigt.

8
7. december 2021 kl. 10:43

Hvorfor skal det lige gå ud over Coronaprøver?

Enig. Der findes rigtig mange websites/services hvor brugerne/medlemmer er tvunget til at bruge NemID til login og hvor der ikke er implementeret understøttelse for MitID endnu. Et hurtigt tjek af 8-10 fagforeninger/akasser viser at kun få har implementeret MitID.

Hvis man virkelig ville lave en meget ensidig tabloid-artikel, så kunne man også målrette mod vacciner.dk der heller ikke understøtter MitID, så hr. og fru jensen ikke kan bestille tid til et booster-stik....

7
7. december 2021 kl. 10:36

Er det ikke muligt at få fremsendt et nyt nøglekort hvis man mister det ?

6
7. december 2021 kl. 10:35

Der er masser af steder hvor du kun kan bruge NemID. Selv den bank jeg fik MitID er ikke skiftet over endnu. Det virker lidt som om det kun er Digitalstyrelsens egen Nem-Login der tilbyder MitID som en option. Men det kommer vel efterhånden alle steder.

5
7. december 2021 kl. 10:19

@mads Hvad så med formuleringen "Den landsdækkende side til booking af corona-test, coronaproever.dk, understøtter ikke logind med MitID, der inden for tre uger bliver et krav for alle danskere, der indtil nu har brugt NemID til at logge ind på diverse offentlige og private sites."

Mig bekendt er det nogle, som skal skifte indenfor 30 dage efter de fik besked af banken, men det gælder vil ikke os alle? Hvis det gælder os alle at vi skal skifte indenfor 3 uger, hvorfor så have en overgangsperiode indtil juni 2022?

4
7. december 2021 kl. 10:02

Men så er det vel dét der er historien: Hvis du efter overgangen til MitID mister dit NemID nøglekort - så er du på sk.deren.... Hvorfor skal det lige gå ud over Coronaprøver?

3
Journalist -
7. december 2021 kl. 09:38
Journalist

Hej Jesper. Vi skriver ingen steder, at man mister sit NemID, når man skifter. Vi skriver, at der kan opstå en catch 22. Det kan blandt andet ske, hvis man mister sit nøglekort efter man er skiftet.

Mvh

2
7. december 2021 kl. 07:58

Vent med at skifte til sidst i Juni, der kan hurtigt nå at komme en konsulent og overbevise en medister om at vi skal have et DitID (hvor man skal blinke tre gange med højre øje og indscanne pas tre gange i forskellige vinkler mens man slår en prut).

1
7. december 2021 kl. 06:31

Det er jo direkte forkert at man mister NemID når man opretter sit MitID login.

Der står endda på siden når man opretter det at man skal bruge NemID lidt endnu.

Hvor har i fået denne misinformation fra?

Jyske bank website:

Save your NemID</p>
<p>Although you switch to MitID, you should keep your NemID until further notice. During a transitional period, you may have to use NemID for some services and transactions until NemID has been completely phased out. You will be notified when you do not have to use NemID any more.

https://www.jyskebank.dk/mitid-englishTilsvarende linkes der fra mitid.dk tilhttps://digst.dk/it-loesninger/mitid/fra-nemid-til-mitid/ med en lignende beskrivelse.