Trods kasseret forslag: Kommuner kan allerede overvåge fjernaflæste elmålere

6. september 2018 kl. 05:129
Trods kasseret forslag: Kommuner kan allerede overvåge fjernaflæste elmålere
Illustration: Radius.
Selvom regeringen forleden droppede et kontroversielt forslag om overvågning af borgernes elforbrug, så kan landets 98 kommuner allerede i dag overvåge borgernes elforbrug, hvis de har mistanke om socialt bedrageri.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter en ophidset debat i medierne måtte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kassere et kontroversielt forslag om at tillade overvågning af borgeres elforbrug i kampen mod socialt bedrageri. Men i dag er det faktisk allerede muligt for kommunerne at kigge med i dit strømforbrug, hvis de har mistanke om, at du snyder med sociale ydelser. Det skriver Fagbladet 3F.

»Man kan allerede nu overvåge folks elforbrug uden deres samtykke gennem CPR-loven og Retssikkerhedsloven i Sociallovgivningen,« siger Nina Von Hielmcrone, lektor emerita i socialret på Aalborg Universitet, til Fagbladet 3F.

Alle omkring 3,3 millioner danske husstande skal have fjernaflæste elmålere inden udgangen af 2020, og udrulningen er allerede godt i gang,

Droppet forslag var mere vidtgående

Hun understreger dog, at der stor forskel fra praksis i dag til det forslag, som regeringen overvejede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I dag kan man ikke løbende sidde og kigge med på alle folks elforbrug, som forslaget gik på. Der skal være en begrundet mistanke, før man kan indhente oplysninger – og den periode, man indhenter oplysninger om, skal afgrænses,« siger Nina Von Hielmcrone til Fagbladet 3F.

I CPR-loven står der:

»§ 10 stk. 3: Oplysninger fra virksomheder, der er pålagt befordringspligt efter postloven, private tele- og forsyningsselskaber, private boligselskaber og -foreninger, arbejdsløshedskasser, fagforeninger og pengeinstitutter med henblik på at fastlægge vedkommendes bopælsforhold.«

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
17. september 2018 kl. 08:45

Jeg kan aflæse mine data via en app "minforsyning", men det kræver at din leverandør er tilsluttet denne ordning.

Dog skal det siges at der IKKE er tale om realtids aflæsning, men med en (eller flere) dages forsinkelse.

Jeg kan når data for igår bliver tilgængelig gå ind og se dagsforbrug, samt timeforbrug. Der er også mulighed for at se måned og årsforbrug.

Der er også en prognose som fortæller hvad de, lige nu forventer jeg skal have tilbage eller efterbetale i forhold til aconto.

Denne funktion er dog desværre ret tåbelig, da den kører efter formlen

(Forbrug til dato/Dagsnummer)*365

Denne beregning er direkte ligegyldig når det f.eks gælder varme, da man jo langt fra, bruger samme mængde varme hver måned i året. (En kold decemberdag vægter lige så højt som en varm sommerdag)

Jeg starter derfor ud med kæmpe minus de første 3-4 måneder som så retter sig til plus de næste 3-4 måneder og så ender jeg ca. i "0" når året er omme.

8
7. september 2018 kl. 13:13

Nu handler artiklen om dyneløfteri - ikke den aflæsning vi som forbrugere gerne vil gøre i real-tid.

Jeg har som flere andre uden held forsøgt at få en anvisning på hvordan man gør.

Hvis der blandt læsernes alvidende skare findes nogen som lykkes, så er der sikkert andre 999 læsere som gerne vil vide HVORDAN.

S.U.

7
7. september 2018 kl. 10:35

Kamstrups nye Omnipower målere (Som er en nyere version af deres 382 måler) har 4 muligheder for aflæsning. 1) Trådløs over Mbus på 696Mhz, 2) Intern modulport med serielt interface, 3) Et eksternt Consumer Communication Channel modul interface med serielt interface og 3) Et optisk øje.

Det trådløse Mbus interface er en del af deres Ready infrastruktur og aflæses af Mbus-Masters rundt omkring i landet. Målerne sender hinandens information genem hinanden indtil nærmeste Master. Interfacet er proprietært men kommunikerer både over DLMS/COSEM og deres egen "Kamstrup" protocol.

Alle andre interfaces er krypterede og bruger DLMS/COSEM:

https://www.version2.dk/artikel/kamstrups-el-maalere-har-20-noegler-baade-kryptering-rollebaseret-adgangsstyring-1085035

https://www.facebook.com/radiuselnet/posts/811762222346577?comment_id=814287082094091

Jeg har selv bedt Radius om krypteringsnøglen til min egen måler og den har de udleveret, men udlæsningen gennem DLMS/COSEM er det ikke lykkedes mig at opnå endnu. Kamstrup er ikke meget for at udlevere dokumentation om deres implementering af protokollen og det ser ud til at de ikke følger standarden 100%:https://www.gurux.fi/node/4216https://www.gurux.fi/node/6338https://www.gurux.fi/node/6308https://www.gurux.fi/node/4558

Der findes allerede produkter til CCC porten f.eks:https://www.develcoproducts.com/products/meter-interfaces/kamstrup-meter-interface/oghttps://www.knxshop4u.ch/de/knx-sensoren/zaehler/strom/linggjanke-87795-knx-schnittstelle-kamstrup-ccc-modul

Desværre findes der ingen officiel dokumentation for brugen af CCC porten og de ovennævnte produkter er ikke ligetil at købe.

6
6. september 2018 kl. 18:00

Når Kamstrup-målerne er fjernaflæst, kan elnet-selskabet afbryde strømmen hos den enkelte forbruger uden fysisk adgang, ved at sende en kommando til måleren.. Det er beskrevet i den vejledning som forbrugeren får udleveret når montøren udskifter måleren. Hvis nogen cracker det system som fjernstyrer disse målere, kan det blive rigtig sjovt (not) - og en travl dag i Kundeservice.

Kilde: https://radiuselnet.dk/Elkunder/Fjernaflaeste-maalere/BetjeningKlik på "Få overblik over, hvad elmåleren kan" midt på siden.

4
6. september 2018 kl. 13:29

Her er forresten en del datablade, både på målerne og kommunikationsmoduler:

http://products.kamstrup.com/index.php

Det LADER til at man ikke kan sende kommandoer til målerne, men kun aflæse dem. Jeg må lige finde min USB-radio ved lejlighed....

3
6. september 2018 kl. 12:15

Enig. Jeg ville klart have foretrukket en løsning, hvor jeg kunne modtage en anmodning om en konkret fjernaflæsningshændelse, som jeg så kunne tillade eller lade være. Samtidig burde det være mindst ligeså vigtig at man selv, som forbruger, kan fjernaflæse sin elmåler via en åben protokol. Den nuværende løsning giver en lidt ubehagelig følelse af overvågning, der givet vis ikke har noget på sig, men som alligevel gør at man får lyst til at blokere for aflæsningen.

2
6. september 2018 kl. 12:15

Deres eneste formål er totalovervågning og påførelse af endnu mere sygdom på befolkningen, begge dele udelukkende for profit og kontrol.

https://ing.dk/artikel/hoering-mobilstraaling-lav-prestige-forskningsfeltet-blokerer-ny-viden-risikoen-211702#comment-852954

Ifølge GDPR er der tale om ulovlig overvågning, indsamling, opbevaring og brug/salg af persondata uden samtykke fra "kunden" - endda i eget hjem, hvilket er i direkte strid med Grundlovens § 72 'Boligen er ukrænkelig'.

En 'smart'-meter-producent, Kamstrup, informerer selv: "According to the GDPR, you as a utility or property manager need to address how you collect, protect and handle consumption data. You need to be able to document the security in the metering solutions and how you and your suppliers work with data security."

Modsat misinformerer Lars Chr. Lilleholt direkte: "Hvad angår persondataforordningen, medfører denne ikke ændringer i forhold til netselskabernes mulighed for at indhente forbrugsoplysninger såsom målerdata. Således ændrer forordningen ikke ved, at netselskaberne allerede i dag har hjemmel til at indhente disse typer oplysninger uden samtykke fra kunderne."

1
6. september 2018 kl. 11:24

Jeg har lige fået sådan en ny fjernaflæselig måler. Samtidig har jeg lige fået rapporten fra CFCS som truslen mod energisektoren.

Hvordan kommer jeg som nysgerrig tekniker videre her fra?

Hvilke protokoller anvender de nye målere fra Kamstrup?

Kræver det særlig hardware at snakke med dem? Hvor finder jeg det henne?

Er der gode værktøjer tilgængelige?

Kan jeg aflæse, og skrive, til målere i området?

Kan jeg udvide det område hvis jeg bruger en kraftigere sender?