Trods investeringer for milliarder: 70.000 er uden adgang til hurtigt fastnetbredbånd

21. juli 2022 kl. 10:185
hjemmearbejde
Bjørn Born Sylvest bor i Torup, en times kørsel fra København, og var en af de mange, der blev ramt af for dårligt internet til at kunne arbejde hjemme i 2020 under coronakrisen. Illustration: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.
Sommerhusområdernes dækningsgrad er dog eksploderet under corona, viser årets bredbåndskortlægning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Telebranchens investeringer i digital infrastruktur har i 2021 nået et nyt rekordhøjt niveau på 10,8 milliarder kroner. Det er en stigning på ca. 500 millioner kroner siden 2020.

Men selvom Danmark er i verdenseliten med sikring af digital infrastruktur til virksomheder og borgere, så er der stadig huller på landkortet.

Her kan du se, hvilke områder i landet, der er fuldt dækket med bredbåndsforbindelse og hvilke, der ikke er:

Illustration: SDFI.

 

 

På landsplan er der knap 70.000 bolig- og virksomhedsadresser, der fortsat ikke har adgang til 100/30 Mbit/s, viser den nye bredbåndskortlægning 2022, som Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur har offentliggjort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En stor del af investeringerne på knap 11 milliarder kroner er til gengæld gået til opgradering af mobilnetværket fra 4G til 5G og bredbånd til sommerlandet.

Relateret jobannonce: Teknisk medarbejder til elektronik udviklingsafdeling

Sommerlandet har fået bredbånd

Under coronakrisen arbejdede godt 200.000 medarbejdere dagligt hjemmefra, viser tal fra Dansk Industri. Det skabte en kæmpe efterspørgsel på en hurtig bredbåndsforbindelse til streaming, videomøder og arbejde med store datamængder til dem, der rykkede i sommerhus for at arbejde.

Illustration: SDFI.

Det afspejler sig i dækningsgraden for hurtigt bredbånd i sommerhusene, som er steget fra ca. 73 procent i 2020 til ca. 92 procent her i 2022.

På hjemmesiden Tjekditnet.dk er det muligt at finde alle resultater fra bredbåndskortlægningen 2022 - både nationalt, lokalt samt på adresseniveau.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
11. oktober 2022 kl. 13:34

Vil også mene, at der må være en grænse for, hvor meget kabel der skal rulles ud. 5G er lige om hjørnet og så vil selv de mest isolerede området kunne få en solid forbindelse, hvis der opstilles en master i området.

Jeg arbejder selv på https://www.xn--billig-bredbnd-wib.nu/ og lige nu er det vildt hvad der sker på bredbåndsmarkedet. Konkurrencen er benhård, og man får nærmest kastet 1000/1000 forbindelser i nakken for nærmest ingen penge - det sikrer selvfølgelig dem som bor i området med bred dækning (og konkurrence) med for dem som bor steder, hvor der stadig er begrænset dækning er det ofte få og dyre udbydere, der dominere.

3
26. juli 2022 kl. 09:19

Er det ikke lige før at Starlink er en bedre løsning for de sidste?

4
26. juli 2022 kl. 11:47

Kun hvis de kan garantere at de ikke kan tvinges af NSA til at dele data/adgang til data. Ellers er det ulovligt iflg. GDPR.

2
21. juli 2022 kl. 18:39

#bredbåndspuljen har desværre ødelagt rigtigt meget og man har fået muret adresser inde, som det ikke kan betale sig at levere til på markedsvilkår. Det er ellers komisk, for bredbåndspuljen skulle netop give tilskud til de adresser, som ingen vil levere til på markedsvilkår. I stedet er mange nu tvunget til at søge puljen, for at få bredbånd, og kun den udbyder med kabler tæt på kan det betale sig for, at levere i området, da der ikke skal graves så langt. Det betyder at man som udbyder kan spekulere i, at "glemme" nogle adresser. De er så tvunget til at søge efterfølgende.

Det giver en ret kedelig konkurrence situation, og dermed en konkurrence der er ikke eksisterende.

”I år er det blandt andet besluttet, at adresser, som ligger særligt isolerede, skal have mulighed for søge puljen uden at skulle slå sig sammen med andre. Ejerne af de pågældende adresser får et brev fra os med information om, hvordan de skal gribe det an”

Så har Fibia kabler i nærheden, og drejer det sig f.eks. om 2-5 adresser, så laver man med andre ord direkte tilskud til Fibia.

Hvordan det lovligt kan lade sig gøre, har jeg meget svært ved at forstå. Måske der er nogle kloge hoveder der kan fortælle hvordan og hvorledes ?

1
21. juli 2022 kl. 16:52

Jeg har meget svært ved at se noget på dækningskortet i artiklen.