I juli 2017 modtog Statens Serum Institut en mail fra Datatilsynet, der ville vide, hvilket juridisk grundlag der var for at sende 2.000 kvinders data til USA, men Statens Serum Institut svarede aldrig på mailen og fortsatte de ulovlige dataoverførsler.
»Der bør være stor opmærksomhed om databeskyttelse. Derfor burde personen i Statens Serum Institut, der får henvendelsen fra Datatilsynet, have konstateret, at her er et problem, der skal løses,« siger Ayo Næsborg-Andersen, lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet med speciale i persondataret, til Altinget.
I en mail til Altinget erkender den fungerende direktør i Statens Serum Institut, Ole Jensen, at der var tale om en »klar fejl«, da henvendelsen fra Datatilsynet ikke blev besvaret, og at der vil blive taget kontakt til Datatilsynet for at finde ud af, hvordan der skal følges op på sagen.
Gennem næsten to og et halvt år i perioden 1. januar 2016 til 22. maj 2018 fremsendte Statens Serum Institut data fra blodprøver og andre biologiske materialeprøver fra ca. 2.000 kvinder til Statens Serum Instituts amerikanske samarbejdspartnere ved National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).
Sundheds- og Ældreministeriet bad i december Kammeradvokaten om at starte en undersøgelse af, om Statens Serum Institut havde styr på, om det var lovligt at overføre de mange oplysninger, og om Statens Serum Institut reelt førte tilsyn med leverandører af samarbejdspartnere.
Det havde Statens Serum Institut ikke, konkluderede undersøgelsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.