Danmark lod firma sælge overvågningsteknologi til mellemøstligt regime

Stor Illustration: Bigstock
Mens Storbritannien faktisk ville sige nej til at sælge teknologien, gav Danmark grønt lys

Sammen med BBC har Information afdækket, hvordan den danske stat har blåstemplet salg af avancerede overvågningssystemer til regimer i Mellemøsten, der er kendt for at holde lidt for godt øje med, hvad deres borgere foretager sig. En af køberne er Saudi-Arabien, som for nylig satte en række menneskerettighedsforkæmpere i fængsel for deres kommunikation med NGO'er. Eksempelvis Amnesty International.

Den konkrete masseovervågningsteknologi er udviklet af selskabet BAE Systems, der har en afdeling i Nørresundby. Teknologien skaber mulighed for, at myndigheder kan granske forskellig kommunikation mellem individer og organisationer over telefoner, tablet og pc'er og er efter produktbeskrivelsen at dømme udviklet til at 'opspore og bekæmpe terror'.

Umuligt at spore

I modsætning til andre målrettede overvågningsteknologier som eksempelvis installation af mikrofon-malware eller deslige, efterlader det danske system angiveligt ingen spor på ofrenes computere og mobiltelefoner. Med mindre man har adgang til kilder i landenes sikkerhedstjenester, er det umuligt at fastslå med sikkerhed, om systemet har været brugt mod en given person.

Læs også: b0rger.dk: Det »buldrer løs« med typosquattede .dk-domæner

»Med det her system kan man se, hvilke hjemmesider folk besøger, hvor folk bevæger sig hen, og man kan læse alle ukrypterede e-mails og beskeder til eller fra personer i landet,« siger seniorforsker fra International Computer Science Institute ved University of Berkeley, Nicholas Weaver til Information.

Det vurderer han på baggrund af tekniske beskrivelser af produktet, der blandt andet skriver, at systemet kan levere 'udtræk af udvalgte metadata og applikationsindhold (f.eks. stemmer, videoer, beskeder, vedhæftede filer)', og at det er 'specielt udviklet til' at 'kortlægge en enkeltpersons eller en gruppe af menneskers sociale netværk.'

Læs også: Dansk politi dumper: Nabolande er langt bedre til at få oplysninger ud af it-giganter

Han fortæller også, at selv hvis kommunikationen er stærkt krypteret, ville man som indehaver af systemet kunne se, hvem der har sendt en eventuel mail, hvem der har modtaget den, samt hvad der stod i emnefeltet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Kim Hjortholm

Fra Informations artikel https://www.information.dk/indland/2017/06/danmark-tillod-salg-teknologi...

I sagerne om Saudi-Arabien, Oman og Qatar har Erhvervsstyrelsen bedt Udenrigsministeriet vurdere det spørgsmål. Det er normal praksis, »hvis slutbruger kan henregnes til militæret, nationale sikkerheds- og politistyrker eller lignende«, forklarer styrelsen i en mail til Information.

»Udenrigsministeriet finder ikke anledning til at udtale sig imod vedhæftede ansøgning«, lød det kortfattede svar til styrelsen i alle tre sager.

Fra BBC's artikel http://www.bbc.com/news/world-middle-east-40276568 om emnet

"I wouldn't be exaggerating if I said more than 90% of the most active campaigners in 2011 have now vanished," says Yahya Assiri, a former Saudi air force officer who fled the country after posting pro-democracy statements online

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere