Trods Brexit: Storbritannien på vej til at blive sikkert tredjeland for dataoverførsler

2 kommentarer.  Hop til debatten
Trods Brexit: Storbritannien på vej til at blive sikkert tredjeland for dataoverførsler
Illustration: Pierre-Olivier/Bigstock.
Den sidste proces for at sikre frie persondataoverførsler fra EU-lande til Storbritannien efter Brexit er netop sat i værk.
23. februar 2021 kl. 10:42
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

EU-Kommissionen har startet den sidste proces for at sikre, at persondata frit kan overføres fra EU-lande til Storbritannien, efter Storbritannien meldte sig ud af EU. Dermed ser det ud til, at Storbritannien snart bliver stemplet som et sikkert tredjeland.

Det skriver Kommissionen i en pressemeddelelse.

Kommissionen har brugt de seneste måneder på at vurdere, om Storbritanniens databeskyttelsesret ligger på samme niveau som databeskyttelsen i EU. Konklusionen er, at Storbritannien sikrer et beskyttelsesniveau, der svarer til reglerne i GDPR og for første gang også i henhold til retshåndhævelsesdirektivet.

»Det er af afgørende betydning for virksomheder og borgere på begge sider af Den Engelske Kanal at sikre fri og sikker udveksling af personoplysninger. Det Forenede Kongerige har forladt EU, men det opretholder det stadig de europæiske principper om privatlivets fred,« udtaler Věra Jourová, som er EU-Kommissionens næstformand med ansvar for værdier og gennemsigtighed, i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige nu er persondataoverførsler mellem EU og Storbritannien sikret af en midlertidig ordning, som udløber den 30. juni 2021. Hvis den ordning ikke var vedtaget, ville det efter GDPR og Schrems II-dommen sidste sommer ikke være lovligt at overføre persondata til Storbritannien.

»EU-borgernes grundlæggende ret til databeskyttelse må aldrig bringes i fare ved overførsel af personoplysninger på tværs af Den Engelske Kanal. Beslutningerne om tilstrækkeligheden af beskyttelsesniveauet vil, når de er vedtaget, sikre netop dette,« udtaler kommissær Didier Reynders med ansvar for retlige anliggender i EU i pressemeddelsen.

Processen for at stemple Storbritannien som et sikkert tredjeland, som persondata kan flyde frit til, er dog ikke helt færdig endnu.

Først skal Kommissionen indhente en udtalelse fra Det Europæiske Databeskyttelsesråd, som de skal tage hensyn til, inden de beder et udvalg bestående af medlemsstaternes repræsentanter om grønt lys for beslutningen. Bagefter kan Kommissionen endeligt vedtage de beslutningerne om, at Storbritanniens beskyttelsesniveau er tilstrækkeligt.

Derefter vil vurderingen gælde i fire år. Efter det kan beslutningerne blive fornyet, hvis databeskyttelsen i Storbritannien stadig er tilstrækkelig.

Storbritannien har allerede vurderet, at EU sikrer en tilstrækkelig beskyttelse af briternes persondata, og derfor kan data allerede overføres frit fra Storbritannien til EU-lande.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
23. februar 2021 kl. 12:27

Ja, jeg tror du har ret.

Det her kan meget vel være den seneste måde at omgå EUs regler på. Der er ikke noget der forhindrer dem i at sluse vores data videre til diverse efterretningstjenester, bl.a. i USA.

Briterne har, særligt under BoJo, ved flere lejligheder vist at de er flintrende ligeglade med EUs regler, aftaler og lovgivning, så der er god grund til til bekymring.

1
23. februar 2021 kl. 11:37

Set i bakspejlet, hvordan UK har behandlet fortrolighed i forhold til personfølsomme data, bekymrer det mig uendeligt at disse data nu igen kan tilflyde UK, som nu er totalt uden for normal kontrol.

Det er ikke ukendt at UK har lækket mængder af fortrolige/hemmelige data fra EU lande til ihvertfald USA. Om der også er lækket til andre vides ikke, men da de engelske myndigheder har været fuldt vidende om at det de gjorde var imod reglerne og aftalerne i EU, og alligevel valgte at lække disse data, så vil jeg tro det samme kan ske med andre, sålænge UK føler de får en fordel ud af det.

Jeg føler mig absolut ikke sikker på at UK ikke vil misbruge data, nu som 3. land.