Trivselsmåling: Ministerium sletter 500 identiteter fra 2015-2017

Illustration: digitalista, BigStock
Omkring 500 folkeskoleelever vil få slettet deres identitet fra trivlselsmålinger i 2015 til 2017. Det vil ikke bringe ministeriets statistik i fare.

Styrelsen for It og Læring (STIL) har besluttet at anonymisere svar fra de elever, hvor forældremyndighedsindehaverne har anmodet om det.

I en mail til Version2 i april angående sletning af elevers identitet i trivselsmålingerne 2015-2017 skrev daværende vicedirektør Jakob Harder:

»Udgangspunktet er, at alle ansøgninger om anonymitet imødekommes. For at behandle alle ansøgere, som vi modtager inden fristen, ens, og som det fremgår af cirkulæret, og som vi har svaret flere gange allerede, vil der efter ansøgningsperiodens udløb i august blive taget stilling til, om de udgør et omfang, der gør den fremtidige brug af trivselsdata uforenelig med målingens samlede formål. Hvis dette ikke vurderes at være et problem, anonymiseres data for alle ansøgninger, såfremt de opfylder betingelserne herfor. Hvis det, mod forventning, ikke er tilfældet, genovervejes situationen.«

Læs også: Undervisningsministeriet: Vi kan ikke love at slette cpr-numre fra trivselsmålinger

STIL har modtaget 334 anmodninger fra forældre, skriver ministeriets presseafdeling nu i en mail til Version2. Hver anmodning kan indeholde flere børn. Nogle få sager er endnu ikke færdigbehandlet, for eksempel fordi anmodningen er mangelfuld, men STIL forventer, at anmodningerne alt i alt vil vedrøre ca. 500 elever.

Tidligere i april fortalte Jakob Harder således til Version2:

»Vi har behov for, at der er tilstrækkelig mange, der indgår med barnets identitet i vores trivselsdatabase. Det er for, at vi kan lave statistikker, som skolen kan bruge – så er vi nødt til at have en vis mængde. Vi har endnu ikke taget stilling til denne mængdes størrelse. Men er det en stor andel, så har vi det, vi hos os kalder for ‘en ny situation’. Så af tidsmæssige og andre årsager har vi ikke fundet en model for, hvad vi gør, hvis det er 20 eller 50 procent, der ønsker dette.«

Læs også: Elev-boykot på 20 til 50 procent kan lægge omstridt trivselsmåling i graven

Presseafdelingen oplyser nu tillige, at styrelsen har tilstrækkelig mange elever med identiteter, til at det statistiske formål kan opfyldes, som fastsat i loven.

Tidligere på måneden oplyste styrelsen, at den vil slette de elevers identitet, som er blevet fejlagtigt indsamlet i forbindelse med folkeskolens trivselsmåling i indeværende år. Det drejede sig om 21 elever.

Læs også: Ministerium: Forkert indsamlede cpr-numre fra dette års trivlselsmåling slettes

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

"Tidligere på måneden oplyste styrelsen, at den vil slette de elevers identitet, som er blevet fejlagtigt indsamlet i forbindelse med folkeskolens trivselsmåling i indeværende år. Det drejede sig om 21 elever."

Altså hvor det er blevet opdaget.....

  • 5
  • 0
#4 Bjarne Nielsen

Næh, for i modsætning til, hvad man skulle tro, så bruges resultaterne ikke kun til at sende en fin rapport om klassens trivsel til klasselæreren og skolen.

De skal sandelig bruges til alt muligt andet i al fremtid. Og det kan man jo ikke, hvis man sletter dem, vel?

Og det interessante er, at rapporten over klassens trivselsniveau kan man sagtens lave på anonymiserede data. Og dermed er det ikke derfor at en (alt-)omfattende anonymisering kan gå hen og blive et problem.

Derfor man kan fristes til at tro, at det er alt det andet, der er det egentlige formål, og det med klasselæreren og rapporten over klassens trivselsniveau egentlig bare er en bekvem undskyldning. Sukker, der skal få den bitre pille til glide ned uden alt for meget besvær.

  • 12
  • 0
#6 Kenn Nielsen

Mon det er en logisk sletning?

Dét kan man frygte; for dét er jo en perfekt gang newspeak som kan opfylde DJØF's ufragvigelige krav om både at overholde loven - samtidigt med de ikke rigtigt gør. F.eks virker PET's "logiske sletning" - tilsyneladende - blot ved man flytter data fra den sædvanlige database, til en ny database med skrappere regler for hvem de kan tilgå dén...

K

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere