Trine Bramsen efter 500 millioner ekstra til cyberforsvar: »Der er mange scenarier der er særdeles skrækindbydende«
Cybertruslerne tårner sig ifølge Forsvarsminister Trine Bramsen (S) op omkring Danmark. De bliver flere, mere komplekse og de rammer bredt.
»Et angreb på en lille virksomhed kan lynhurtigt sprede sig og blive et angreb på en stor, og cyberangreb kan ødelægge og destabilisere vores samfund og koste os ganske mange penge,« lød det fra Trine Bramsen på eftermiddagens pressemøde om det udspil, regeringen netop har præsenteret for at imødekomme den tiltagende cybertrussel mod Danmark.
I korte træk går det på at give Center for Cybersikkerhed (CFCS) 500 millioner mere om året til en mere mobil indsatsstyrke, et rejsehold, når danske virksomheder rammes rundt omkring i landet.
For skrækscenarierne står klart for Forsvarsministeren:
»Der er mange scenarier der er særdeles skrækindbydende. For eksempel, da Irlands sundhedsvæsen for nylig blev lagt ned - eller kombinationen af et fysisk og digitalt angreb mod Danmark.
Er 500 millioner nok?
Flere journalister på pressemødet var kritiske. Er 500 millioner ikke relativt lidt i et stort cybertrussels-billede der i høj grad advarer om tårnhøje trusler? Til det svarede Trine Bramsen:
»Der er ikke nogen tvivl om, at 500 millioner ikke er nok i sig selv, men de bygger oven på de midler, vi allerede bruger på cyberforsvar, og vi kommer til at bygge videre i næste forsvarsforlig. Pengene vil dog gøre, at vi får et stærkere Center for Cybersikkerhed,« lyder det fra ministeren, der fortæller, at efterspørgslen efter CFCS's kompetencer har været langt større end forventet siden centrets oprettelse.
»I dag er vi relativt godt med cyberforsvars-mæssigt. Mange andre lande kommer og spørger ind til vores setup og ser på os i misundelse på grund af den struktur, vi har (i cyberberedskabet, red.),« siger Trine Bramsen.
Pressemødet blev holdt i Industriens Hus, og sammen med generel ros Fra Dansk Industri lød det fra organisationens direktør, Lars Sandal:
»I mine øjne er det mange bække små, der her gør en stor å. Der foregår et hav af initiativer både hos mine medlemmer og hos det offentlige, så samlet er der mange, der gør noget. Det kan man gøre hver for sig, men jeg ser det her som endnu et forsøg på at gøre en samlet indsats,« sagde Lars Sandal.
Uansvarlig digitalisering
Lars Sandal fremhævede også, at en opprioritering af sikkerhed er et must, hvis vi vil fortsætte, hvad han beskriver som en digital transformation af Danmark:
»Vi mener ikke, det her kan gøres af nogen alene, det skal gøres i fælleskab. Hvis vi forsat skal høste gevinsterne af den digitale transformation og dele stadigt større mængder data i for eksempel sundhedsvæsenet, er det her en nødvendighed,« sagde Lars Sandal, der ikke mener, man i dag kan snakke digitalisering uden at snakke sikkerhed.
»Det ville ikke være ansvarligt at digitalisere, hvis vi ikke samtidig taler om et styrket, dansk cyberforsvar,« lød det fra direktøren, der ønsker at gå til modangreb på de ondsindede hackere:
»Vi skal gå efter bagmændene bag det her. Vi går målrettet efter at ramme bagmændene. Der er skal være konsekvenser, når man hacker danske virksomheder, og det kræver hurtigere vidensdeling og kompetenceopbygning. Vi skal det her til livs,« lød det kampklart fra Lars Sandal, der dog ikke fik lejlighed til at uddybe præcis hvordan. Det vil Version2 følge op på.
