Trecifrede millionbeløb til konsulenter skal redde ejendomsvurderinger

Illustration: Skat
Ejendomssystemet koster nu officielt konsulentmilliarder.

Der postes nu enorme millionbeløb i konsulenter, som skal sikre, at det nye it-system til ejendomsvurderinger endelig bliver færdigt og dermed kan bruges af danskerne, som i over syv år ikke har fået nye vurderinger. Det skriver Finans.dk

Siden 2015 er der ifølge Finans.dk brugt 576 millioner kroner på eksterne konsulenter – i 2020 alene 222 millioner kroner. Det sker, selvom regeringen har som mål at nedbringe det offentliges udgifter til netop konsulenter.

De store beløb ses imidlertid af eksperter som et sygdomstegn.

»Når et projekt er forsinket, bliver det kun værre af at sætte flere personer på, og når vi regner med, at et personår koster en million kroner i runde tal, så svarer udgifterne her jo til over 500 personår. Det er ufatteligt,« siger professor på IT-Universitetet, Søren Lauesen, til Finans.

Erik Frøkjær, der er ekstern lektor på Københavns Universitet, kalder direkte projektet for en skandale:

»Der skal nytænkning til, og den opstår ikke ved, at man hyrer hundredvis af nye folk uden skattefaglig indsigt. De risikerer at grave grøften endnu dybere,« siger Frøkjær til Finans.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Malthe Høj-Sunesen

Der skal nytænkning til, og den opstår ikke ved, at man hyrer hundredvis af nye folk uden skattefaglig indsigt.

For det første, så kan konsulenterne bidrage til en it-mæssig indsigt. Skat har givetvis lært af ICI og forsøgt at benytte det i ICE, men hvis det er tilfældet, er det ikke gået efter planen. Det er en skam, for det bedste for statskassen ville være, at staten kunne lave og vedligeholde egen software. Som omtalt i efteråret har ICE ikke kunnet sige hvor lang tid det kommer til at tage at få det sidste på plads, hvilket peger på at projektstyringen halter. At sige at det ikke virker at få konsulenter ind er måske en anelse snæversynet i dén henseende.

For det andet, så er det helt store problem her ikke det skattefaglige område, men at ejendomsvurderingerne skal flugte bare nogenlunde med det, en ejendomsmægler ville sælge huset til. Men det er umådeligt svært at proppe en mavefornemmelse ind i et program - om man er 200, 500, 1000 udviklere og projektmanagere. Det kunne være interessant at se hvordan en flad kvadratmeterskat ville påvirke median- og middeldanskeren såfremt provenu skulle være uændret.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere