Tre ud af ti nye ejendomsvurderinger kommer til at misse skiven
I løbet af de kommende år vil det skandaleramte ejendomsvurderingssystem begynde at spytte friske ejendomsvurderinger ud til de danske boligejere. Men for tre ud af ti af boligejerne vil den nye vurdering, ramme mere end de aftalte 20 procent ved siden af markedsprisen.
Det skriver Børsen, der har indsigt i nye oplysninger fra Skatteministeriet.
Her fremgår det, at den såkaldte træfsikkerhed i det fordyrede og forsinkede it-system kun er forbedret fra 64 til 71 procent i forhold til det gamle system, der blev smidt på porten i 2013. Det betyder, at 29 procent af de vurderinger, som det nye system, der har kostet milliarder at udvikle, spytter ud vil ramme forbi den i forvejen aftalte ramme.
Skatteminister Morten Bødskov (S) har ikke ønsket at lade sig interviewe til Børsen, men henviser til, at Vurderingsstyrelsen kommer til at lave 400.000 manuelle kontroller af de 1,7 millioner vurderinger, hvilket i hans optik vil forbedre kvaliteten og øge den så omtalte træfsikkerhed. Ministeren påpeger det han kalder en ‘naturlig grænse’ for hvor præcist det nye system overhovedet kan ramme, da der altid vil være tale om en vurdering.
Den nuværende situation omkring det nye ejendomsvurderingssystem bekymrer dog Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.
»Det kunne tyde på, at der skal rigtigt meget klister og gaffatape til for at få det til at hænge sammen. Man har tilsyneladende ikke en algoritme, der er stærk nok til at køre vurderingerne alene ved hjælp af computerkraft«.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.