Tre polakker skal stoppe dansk Sharepoint-udvikler-tørke i Herlev

Manglen på danske udviklere til Microsoft CRM og Sharepoint har nu fået konsulentfirmaet Progressive til at flytte opgaver til udlandet, med i første omgang tre ansatte i Polen. De danske ansatte bliver ringet op af headhuntere mindst en gang om ugen.
Illustration: Progressive

De 130 danske ansatte hos Progressive fik kort før sommerferien tre nye udvikler-kolleger i Warszawa. Ikke noget usædvanligt syn i den danske it-branche generelt, men for konsulent- og udviklingsfirmaet Progressive var den internationale udvidelse et brud på en lang tradition for at løse alle opgaver selv i Danmark.

»Vi er et dansk firma og sætter en ære i det, så vi er sent i gang med offshoring i forhold til andre. Det har også spillet ind, at vi de seneste år har fusioneret med to andre virksomheder, så fokus har været på at få de folk ind i folden. Og så har vi hørt mange skræmmeeksempler på offshoring, med dårlig kvalitet og store kulturforskelle, så vi valgte at vente lidt, og valgte ”nearshore” for dermed at undgå faldgruberne i kulturelle forskelle,« forklarer firmaets konsulentchef Inge Hildorf.

Da Progressive så endelig tog skridtet, faldt valget derfor på Polen, som ligger lige ovre på den anden side af Østersøen.

»Vi har fundet nogle rigtig dygtige, unge gutter. Og vi er blevet meget positivt overraskede over, hvad man kan få for pengene. Det har været utrolig nemt at komme i gang, og det tager kun en time at flyve til Warszawa,« fortæller Inge Hildorf.

De tre polakker er blevet fastansat i Progressive og indgår i det daglige udviklingsarbejde med at kode små og store it-projekter, baseret på Microsoft-teknologi. Alt det praktiske med kontor og computer og dagligt ’opsyn’ klarer firmaet 7N, som har specialiseret sig i offshore-ydelser på verdensplan.

Men med daglige videomøder og besøg i Danmark og i Polen er de tre udviklere i tæt kontakt med Progressives danske folk i Herlev, Herning og Aarhus.

»Vi kører alting agilt med scrum, så vi får meget hurtigt en føling med, om der er områder, de er i tvivl om,« forklarer Inge Hildorf.

Og det har foreløbigt kørt så godt, at næste fase er ved at blive planlagt - nemlig at udvide med flere polske ansatte, som så især skal hjælpe med de tidskrævende tilbud i offentlige udbud.

Håbløst få folk i Danmark

At Progressive nu har ansat polske udviklere er både en reaktion på konkurrencen på markedet, hvor priserne ifølge Inge Hildorf bliver dumpet, men også en løsning på den danske mangel på udviklere til især Microsoft CRM og Sharepoint.

»Der er håbløst få folk i Danmark med de kompetencer, så i dag er det jo de samme folk, som flytter rundt, mens firmaerne overbyder hinanden på lønnen, så de til sidst er deres egen vægt værd i guld. Vores egne folk bliver ringet op af headhuntere mindst en gang om ugen og kan få et nyt job på fem minutter, hvis de ønsker det,« fortæller konsulentchefen.

Udover den polske udvidelse har Progressive derfor også et samarbejde med Microsoft, hvor nyuddannede unge bliver undervist af Microsoft i de systemer, hvor der mangler udviklere, og så derefter er sikret et job. Og selvom de måske ikke bliver i firmaet i mange år, er Progressive rigtig glade for ordningen.

»Vi forpligter os til at tage et antal af dem, og så får vi nogle juniorfolk ind med masser af gå-på-mod. Hvis du kun har senior-folk, kan det være svært at stille alle tilfreds. De er konger på hver deres område, og de er meget træfsikre. For en junior er der mange opgaver, som kan være spændende,« siger Inge Hildorf.

Efter nogle år flytter de unge medarbejdere typisk videre, for at undgå at hænge fast i junior-rollen i det firma, hvor de blev oplært. Det er en del af gamet, selvom det er ærgerligt, siger konsulentchefen.

»De er svære at holde fast i og flytter tit videre efter 2-4 år her. Det er ikke så længe, i forhold til den tid, der går med oplæring, men så bidrager vi da til at få flere ind i branchen, i stedet for at være låst fast i at flytte de samme folk rundt i branchen,« siger hun.

Artiklen er en del af Version2's sommertours-dækning, hvor redaktionen besøger forskellige danske it-firmaer i løbet af sommeren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Simon Mikkelsen

At Progressive nu har ansat polske udviklere er både en reaktion på konkurrencen på markedet, hvor priserne ifølge Inge Hildorf bliver dumpet, men også en løsning på den danske mangel på udviklere til især Microsoft CRM og Sharepoint.

Det er vist ikke så meget udviklertørke, som overskriften indikerer, men at kunderne ikke vil betale hvad folk vil have, for at sætte sig ind i et af de mindre spændende områder af softwareudvikling.

Hvis lønnen var god nok skulle jeg nok sætte mig ind i Sharepoint. Men ud fra de løsninger baseret på Sharepoint jeg har set, vil det være betalingen og ikke lysten der driver værket.

 • 12
 • 1
Søren Helsted

Et eksempel: Rent faktisk kan google drive/apps erstatte det som rigtigt mange bruger sharepoint til (det jeg har set rigtig mange bruge sharepoint til er det, der før var "fællesdrev") - derudover giver google så mulighed for at man kan samarbejde i dokumenterne (dvs flere/mange kan editere samme dokument samtidigt og se hvilke ændringer andre gør. Mig bekendt kan man ikke det i sharepoint og derfor kan man ikke kollaborere virtuelt. Og så behøver man ikke installere software...

 • 1
 • 0
Peter Pilgaard Rasmussen

Google docs er ikke velegnet til ting der skal udskrives, da konverteringen til pdf ødelægger layoutet. Derudover mangler blandt andet beskyttelse mod horeunger.

"Co-authoring" har været muligt i SharePoint siden 2010. I samme version er det også muligt at tilkøbe Office Web Apps til online redigering af dokumenter

 • 0
 • 0
Jesper Bo Larsen

@Brian: Ansættelsen af Polakkerne er et supplement til oplæringen af nyuddannede Datamatikker studerende.

Fordelen ved Polakkerne er at de som ansættes ofte har en meget stor erfaring og derved kunne indgå i et senior udviklingsteam fra dag 1 og levere resultater, mens dens nyuddannede ofte tager godt et år før de begynder at levere resultater.

Til gengæld kan de resultater som datamatikkeren leverer efter et par år ikke erstattes af en polak da de ofte vil blive bindeleddet mellem forretningen og teknikken hvilket ikke kan erstattes af en som sidder i Polen.

Jeg har som tidligere teamleder i Progressives SharePoint team selv ansat og oplært datamatikkere, multimediedesignere m.m. og de personer der kom ud efter tre år var hver en øre værd og alle yderst kompetente konsulenter i dag som ikke kan eller vil erstattes af en Polak.

 • 0
 • 0
Jesper Bo Larsen

@Simon: Kunderne er altid ville til at betale for gode resultater så nej det er ikke årsagen til ansættelsen af Polakker. I sidste ende er besparelsen minimal ift. hvis man kunne få egne danske udviklere (blandt andet derfor har Progressive ikke ansat Offshore tidligere).

Jeg kan til dels være enig med dig i at SharePoint måske ikke er det mest spændende at udvikle til ift. at gøre som man gjorde for 10 år siden og kodende fra bunden.

Du kan som dygtig SharePoint konsulent der kender platformen optimere og flytte virksomheder i en grad som jeg ikke har oplevet med andre platforme (heller ikke når man koder fra bunden)

At skabe "value for Money" bør være største motivationsfaktor for en konsulent/udvikler. Men ja ønsker man at kode sit eget system vil jeg i den grad anbefale dig at holde dig fra SharePoint.

Det bør nævnes at jeg selv er SharePoint konsulent og tidligere teamleder hos Progressive så derfor er jeg også farvet ift. platformen og virksomhedens beslutninger.

 • 0
 • 0
Jesper Bo Larsen

@Søren: Du har helt ret mange bruger ikke SharePoint optimalt, men resten af dine indlæg er jeg lodret uenig i.

Tror ikke du har sat dig særlig godt ind i SharePoint/Office365 siden du siger det ikke er "moderne" og kan erstattes af Google Drive/Apps/Open Source.

Med lanceringen af SharePoint Online/Office365 er det tydeligt at intet kan matche ift. funktionalitet, sikkerhed, pris eller tilgængelighed. Men jeg så gerne en seriøs konkurrent.

At mange kunder ikke bruger platformen korrekt eller har fået dårlig rådgivning kan man ikke bebrejde platformen.

Men igen, det bør nævnes at jeg er farvet af at arbejde med SharePoint/Office365, hvilket jeg vil gøre indtil en af dine eksempler viser sig at levere større værdi.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere