Tre nye Microsoft-datacentre på vej til Sjælland

13 kommentarer.  Hop til debatten
Microsoft, Nana Bule, Lars Sandahl Sørensen, Nicolai Wammen
Illustration: Microsoft.
Tre nye datacentre på Sjælland er en del af Microsofts største investering i Danmark nogensinde. Den offentlige og private sektor glæder sig over adgang til nye cloud-teknologier med maksimal databeskyttelse.
7. december 2020 kl. 13:20
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tech-giganten Microsoft indtager Sjælland med tre nye datacentre, der skal køre på 100 procent grøn energi og give danske kunder mulighed for at opbevare data på dansk jord, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Det er en glædelig nyhed, mener Finansminister, Nicolai Wammen, som i sin udtalelse lægger vægt på klimafordelene ved virksomhedens nye tiltag, da datacentre og it-løsninger står for en betydelig del at det offentlige indkøbs CO2-udledning:

»Det glæder mig, at erhvervslivet har taget så varmt imod regeringens ambitioner og vil være med til at tage ansvar for at skabe en grøn, digital fremtid. Det understreger den styrkeposition, som Danmark og dansk erhvervsliv har på det grønne og det digitale område,« udtaler han i pressemeddelelsen.

Microsofts nye tiltag bidrager ikke blot til at indfri nogle af regeringens klimaambitioner, virksomheden lover også en solid privatlivsbeskyttelse til danskere:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Etableringen af en datacenterregion i Danmark vil give danske kunder mulighed for at opbevare data i landet, gøre cloud-teknologi endnu mere tilgængelig og beskytte data med de højeste standarder for sikkerhed og privatlivsbeskyttelse,« siger Brad Smith, der har titlen 'præsident' hos Microsoft, i pressemeddelelsen.

Den høje standard for privatlivsbeskyttelse, som Microsoft lover, står i kontrast til den grad af beskyttelse, som Microsoft på nuværende tidspunkt behandler EU-borgernes data med.

I forrige uge fortalte Ingeniøren og Version2, at Microsoft har medarbejdere udenfor EU til at servicere og supportere virksomhedens datacentre i EU. Det betyder ifølge nye anbefalinger fra Det Europæiske Databeskyttelsesråd, at databehandlingen ikke foregår efter GDRP-standard.

I pressemeddelelsen skriver Microsoft ikke noget om, hvorvidt data fra de kommende sjællandske centre skal kunne tilgås af medarbejdere udenfor EU.

Virksomheden skriver dog, at deres cloud-tjenester allerede i dag er meget populære blandt det private og offentlige i Danmark:

»Hundredvis af danske virksomheder og offentlige organisationer som Arla Foods, Carlsberg, Coop, Danfoss, Energinet, Grundfos, Mærsk, Pandora, Saxo Bank, Simcorp, og Skatteministeriet benytter allerede i dag Microsoft Cloud til at understøtte kritiske forretningsprocesser, nye kundeoplevelser og innovative dataløsninger.«

Selvom Microsoft på nuværende tidspunkt overfører EU-data til usikre tredjelande, så vil den nye datacenterregion sikre kunder i Danmark »mulighed for at opbevare data på dansk jord under de strengeste krav til datasikkerhed«, skriver virksomheden i pressemeddelelsen.

Et løft til cloud i Danmark

Den nye investering bringer nye cloud-teknologier til Danmark, som mange virksomheder fremover kommer til at nyde godt af, fortæller Lars Sandahl Sørensen, direktør i Dansk Industri:

»Det er en kæmpe investering, som vil være med til at sætte et gevaldigt skub i den yderligere digitalisering og skabe ny værdi for både erhvervslivet og den offentlige sektor til fordel for hele befolkningen. Vi løser som borgere, som virksomheder og i det offentlige stadigt flere opgaver via skyen. Det har vi ikke mindst set her under coronakrisen, hvor stadigt flere møder foregår online. Den udvikling kommer til at fortsætte, og nu flytter en del af skyen til Danmark takket være Microsofts visionære beslutning,« udtaler han i pressemeddelelsen.

Også den offentlige sektor vil få fordele ved Microsofts investering, skriver virksomheden, da den kommende datacenterregion vil sikre Forsvaret adgang til IT- og datakapacitet, som man ikke selv kan udvikle, ifølge Kristian Vengsgaard, Chief Information Officer i Forsvaret:

»Mange af de løsninger, vi er afhængige af i fremtiden – inklusive løsninger, der bygger på kunstig intelligens – kræver computerkraft, der kun er mulig ved brug af cloud-løsninger. Jeg ser derfor frem til samarbejdet med Microsoft i forhold til de konkrete muligheder, som den nye datacenterregion åbner for Forsvaret,«siger han i pressemeddelelsen.

Microsoft planlægger også at opkvalificere 200.000 danskere ved at øge investeringen i dyb teknisk træning og certificering, digitale uddannelsesmuligheder for børn og unge og via LinkedIn Learning fri adgang til digital opkvalificering, karriereplanlægning og værktøjer til jobsøgning.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
9. december 2020 kl. 10:55

Gælder det kun Microsoft? Hvad med det, der engang hed Datacentralen? Eller alt muligt andet der drives af firmaer med hovedsæde i USA.

Ja, det gælder al persondata, som en amerikansk-drevet/-ejet virksomhed bare har den mindste adgang til. Så, sagt lidt forenklet: hvis virksomheden er amerikansk, eller ejer af amerikanere (follow-the-money-princippet), må du ikke udlevere dem persondata efter GDPR.

Så ja, desværre må jeg også sige, at det ikke nytter noget for MS at bygge et datacenter i DK, for det løser reelt ikke noget ift. persondata (som jo er dem, man gerne vil opbevare i DK - alt andet kildekode eller data kan du jo blot sætte trademark eller copyright på, eller behandle som forretningshemmelighed...)

Det jeg hellere så, var at en dansk/europæisk virksomhed tager fingrene ud af lommen og byggede et datacenter, som MS kunne leje nogle servere hos.

(lidt ekstra info: MS har jo nu i seneste tid givet udtryk for at de vil gøre alt for ikke at udlevere data til amerikanske myndigheder, og at de vil kompensere brugere, der alligevel bliver udsat for at deres data bliver udleveret til US-myndigheder fra Microsoft af. Og det skal så gøre EU-borgere mere rolig... SOM OM! Jeg tror ikke en meter på MS i den forbindelse, og tror simpelthen de bluffer - og nyder godt af "innocent until proven guilty", hvor al bevisførelse ligger hos NSA, så held og lykke med at få dem til at fortælle om deres gøren og laden...)

12
8. december 2020 kl. 15:22

I CW skriver de "det er hele Microsofts Cloud ikke bare Azure" - vi må antage det også dækker Office 365, Dynamics 365 og Teams.

Alle de ting kører de oven på Azure nu om stunde, så det er reelt Azure Datacentre, hvor o365, Dynamics, Teams etc kører på også.

https://azure.microsoft.com/en-us/blog/advancing-microsoft-teams-on-azure-operating-at-pandemic-scale/#:~:text=Azure%20is%20the%20cloud%20platform,ones%20on%20Azure%20Service%20Fabric.

Der var engang o365 kørte seperat uden for azure, men det skulle være migreret disse dage?

11
8. december 2020 kl. 12:56

Jeg synes det er en glædelig nyhed at Microsoft bygger datacentre i Danmark. Jeg er nysgerrig på, hvilken energikilde der skal forsyne dem med 100% grøn energi. Det har vi andre ikke engang i stikkontakten på en blæsevejrsdag.

10
8. december 2020 kl. 11:00

...er jo ikke skudsikker for hvis "selvstændigt firma" er ejet af et firma eller personer i USA så er det nøjagtigt det samme problem - hvis man vil ud af det så skal men oprette et holding selskab enten i EU eller Schweiz som ejer de forsk. selskaber incl. Microsoft USA. Det vil dog garanteret give problemer med Microsofts DoD kontrakter.

7
8. december 2020 kl. 10:30

Ligner det bliver det typiske azure setup, vi har set i Norge og Sverige, der bliver placeret i København til at starte med "Denmark East", får vi en "Denmark West" at se placeret i Jylland senere?

Spørgsmålet er om Danmark er stor nok til en Denmark West?

Men hvis "Denmark West "kommer bliver det nok uden AZ hvis han ser hvad Azure har i andre lande f.eks. Frankring eller Schweiz hvor de har to regioner, men kun en region med AZ.

Med 3 datacentre i "Denmark East" må det blive en region med AZ.

Ser ud til at Norge først har AZ i 2021, og Azure i Sverige åbner først for deres 2 regioner (en med AZ) i 2021 https://azure.microsoft.com/en-us/global-infrastructure/geographies/.

6
8. december 2020 kl. 09:51

Ligner det bliver det typiske azure setup, vi har set i Norge og Sverige, der bliver placeret i København til at starte med "Denmark East", får vi en "Denmark West" at se placeret i Jylland senere?

https://azure.microsoft.com/en-us/global-infrastructure/geographies/#geographies

https://www.youtube.com/watch?v=S2zguwKvlQkKan anbefales for at vide hvordan hele azure arkitekturen med availability og datacentre er bygget op.

5
7. december 2020 kl. 20:18

Herudover er der stadigvæk det forhold at svartiden for data der hostes langt væk er lang. Det er en anden god grund til at flytte centrene nærmere til kunden.

Netop!

4
7. december 2020 kl. 19:41

Når en retsinstans i EU vurderer at USA ikke er "safe", er der to muligheder. Man kunne lade organisationer indenfor EU overtage opgaven - nej vel. Altså må man lave en løsning hvor EUs krav overholdes. Første trin, at flytte centrene til EU. Hvis nu det ikke er nok at data befinder sig i EU kunne man måske lave en løsning med et selvstændigt firma i EU hvortil MS leaser sin software. En ting er helt sikkert, man ønsker ikke at tabe forretningen. Det spændende er så, hvad med web- og drive-services, hvornår flytter de?

Herudover er der stadigvæk det forhold at svartiden for data der hostes langt væk er lang. Det er en anden god grund til at flytte centrene nærmere til kunden.

1
7. december 2020 kl. 15:32

kan tvinge Microsoft til at udlevere data på servere udenfor USA, og der ikke er en ny aftale i stedet for Privacy Shield, så hjælper det her ikke ret meget ift. GDPR.

Det kan godt være dataen fysisk befinder sig i DK, men Microsoft er stadig underlagt amerikansk lov, og efter invalideringen af Privacy Shield, så kan jeg ikke forstå at det her kan glæde Forsvaret?

De deler jo selvfølgelig allerede data med USA, så det kan være de er lidt ligeglade..