Dom i hackersag: Tre et halvt års fængsel til svenske Warg – danske JT får sin pc med hjem

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Gottfrid Svartholm Warg anker dom på tre et halvt år i fængsel for at have hacket CSC’s mainframe. Dansk medtiltalt, der blev frifundet for selve hackerangrebet, får seks måneder og løslades.

Tre et halvt års fængsel, udvisning af Danmark for bestandigt og alle sagens omkostninger. Sådan lyder straffen til Gottfrid SVartholm Warg, der i går blev dømt skyldig i sagen om hacking af CSC’s mainframe. Straffen blev anket på stedet af Warg og hans forsvarsadvokat Luise Høj.

Medtiltalt dansker, der blev kendt skyldig i medvirken til forsøg på hacking, idømmes seks måneders fængsel. Dermed løslades den 21-årige JT, der allerede har siddet varetægtsfængslet i 17 måneder, øjeblikkeligt. JT accepterede sin dom.

Gottfrid Svartholm Warg skal betale samtlige af de omkostninger hans del af sagen har kostet. Dette inkluderer den tekniske bistand, som har rundet 120.000 kroner.

»Vi har lagt vægt på at angrebet var systematisk og langvarigt. Og vi har lagt vægt på at der blev downloadet store mængder personlige oplysninger, som kan have potentiel skadevirkning,« sagde dommer Kari Sørensen til Warg.

JT’s forsvarer, Michael Juul Eriksen, appelrede i går i retten for, at JT skulle fritages en stor del af sagens omkostninger. De havde nemlig været ubetydelige, hvis JT var blevet sigtet for det, som han blev dømt for. Det tog retten tilsyneladende til efterretning og bestemte, at JT skal betale en fjerdedel af de omkostninger hans sag har haft. Det blev begrundet med, at straffen var væsentlige mildere, end det han var tiltalt for.

Delte meninger om straflængde

Der var delte meninger om begge strafudmålinger. Strafudmålingen har fungeret på den måde, at hver nævning har en stemme, og hver af de tre dommer har to stemmer. Det giver i alt 12 stemmer.

Af disse gik to stemmer på at sende Warg i fængsel i fire år, mens fem stemmer landede på tre år. De resterende fem landede på de tre et halvt år, som blev den endelige straf.

For JT’s vedkommende gik to stemmer for en straf på ni måneder og en stemme på otte måneder. Flertallet stemte dog for de endelige dom på et halvt år.

Luise Høj anmodede om, at Warg skulle løslades indtil en ankedom kom i hus. Men det afviste dommer-trioen efter kort betænkningstid.

»Vi kan desværre ikke løslade dig. Vi mener, at der er risiko for, at du unddrager dig straffen,« lød en del af begrundelsen.

Gottfrid Svartholm Warg skal således sidde varetægtsfængslet indtil ankesagen afgøres.

Dommeren underkendte til gengæld anklagerens anmodning om at beholde JT’s konfiskerede computer.

»Vi er enige om ikke at konfiskere computer og SD-kort, fordi den ikke er blevet brugt til angrebet,« sagde Kari Sørensen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Deleted User

Det virker helt absurd at give ham indrejse forbud i Danmark, han har jo hverken farlig eller har udført nogen kriminalitet rettet mod andre mennesker. Udover det syntes jeg at det er pinligt at man ikke giver ham en fair dom (f.eks. samfundstjeneste hvor man kunne drage nytte af hans viden og måske sikre danske systemer som CPR registret bedre.)

 • 5
 • 3
#9 Rune Abro

Ved ikke hvorfor denne sag frustrerer mig (og mange andre herinde) så meget.. Det er jo ikke ligefrem noget nyt at uvidenhed, frygt og økonomiske interesser trumfer retssystemet. Alligevel sidder jeg tilbage med en følelse af overraskelse. Personligt tror jeg at chancen er ret stor for at Warg er direkte skyldig eller i det mindste indblandet, men hellere lade skyldige gå fri end at risikere at dømme en uskyldig.. Håber at denne sag går til højesteret og personligt deltager jeg gerne i fælles søgsmål mod CSC for mishåndtering af vores private oplysninger.

 • 17
 • 0
#16 Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg er også meget interesseret i at være med til indgive et fælles søgsmål imod CSC. Hvordan går vi videre på den bedst mulige måde?

I starter med at læse den lov i mener de har overtrådt.

Deri opdager I at I ikke har nogen påtaleret og at jeres sagsanlæg derfor umiddelbart vil blive afvist af domstolen.

Derefter opgiver I det forehavende og bruger i stedet energien på at sikre at vi får nogle ikke IT-analfabeter ind på Borgen næste gang.

IT sikkerhedsproblemet handler ikke om CSC, det handler om Folketinget, om konsekvensfrie love og samfundsadministrationens lalleglade udlicitering af alt hvad der kan udliciteres.

CSC er bare symptomet.

 • 9
 • 0
#17 Jesper Lund

Jeg er også meget interesseret i at være med til indgive et fælles søgsmål imod CSC. Hvordan går vi videre på den bedst mulige måde?

Det kan du ikke. Persondataloven § 69 åbner (i teorien) for at du kan køre en erstatningssag, hvis du har lidt skade ved behandling af dine persondata i strid med persondataloven, men § 69 placerer erstatningssvaret hos den dataansvarlige, hvilket for kørekortsregisteret er Rigspolitiet. CSC er blot databehandler.

Derudover kan Datatilsynet og i sidste ende politiet køre en sag mod CSC for overtrædelse af persondataloven, men hvis CSC har overtrådt persondataloven som databehandler, har den dataansvarlige med stor sandsynlighed også misrøgtet sin tilsynsforpligtelse.

Så en sag mod CSC bliver ret hurtigt en sag mod Rigspolitiet, som dog ikke kan straffes da offentlige myndigheder er helt fritaget for straf efter persondataloven. Men der er også den berømte "court of public opinion" at tage hensyn til. Og vi er deroppe hvor udtrykket "too big to jail" ikke er en dårlig joke.

Den største straf der er givet i Danmark for at overtræde persondataloven er i øvrigt 25.000 kroner.

Jeg ville bruge min energi på noget andet..

 • 8
 • 0
#18 John Foley

Rigspolitiet er dataansvarlig og CSC er databehandler. Begge instanser er medskyldige og burde også dømmes, især af "the public opinion". Men det sker bare ikke. Anklagemyndigheden (politiet selv) vasker hænder og igangsætter "tågeslør" alt imens CSC fortsætter med af få kontrakter fra det offentlige, og lader systemerne stå åben som en "ladeport". Politiet fortsætter, som de plejer, med at udstille deres uvidenhed og inkompetence på området. Politiet og Center for Cybersikkerhed under FE har i denne sag vist at de ikke magter deres opgave, og at skatteborgernes penge er spildte.

 • 8
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere