Tre danskere sigtet i international pirateri-sag

11. juni 2020 kl. 08:4824
Tre danskere sigtet i international pirateri-sag
Illustration: vmargineanu | Bigstock.
En stor international aktion har ført til anholdelser i flere europæiske lande, og konfiskering af 36 millioner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politiet har sigtet tre danske mænd, som de mistænker for at have deltaget i en international netværk, der har solgt ulovlig adgang til streaming og tv-pakker. Det skriver Computerworld.

»Der er tale om et yderst professionelt, internationale netværk, der har tjent over 100 millioner kroner ved at tilbyde ulovlig og meget billig adgang til tv-kanaler, film samt populære streamingtjenester som Netflix, HBO og Amazon,« skriver vicepolitiinspektør, Michael Lichtenstein, i en pressemeddelelse.

Anholdelserne er en del af en internationalt koordineret aktion i Danmark, Tyskland, Sverige og Spanien. Samlet set er der blevet beslaglagt værdier for 36 millioner kroner og lukket for 50 IP-adresser, imens 11 personer er anholdt.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
24. juni 2020 kl. 18:02

Jeg mener det er industriens egen skyld at folk downloade/streamer ulovlige ting og sager. Hvorfor ? Jo fordi man i snart 30 år endnu ikke har formået at give det folk gerne vil have. Folk vil have adgang til alle tv serier/film osv. på et centralt sted og kun et abodoment/køb. ( så må indurstiren i kulissen omfordele pengene ) og det skal være her og nu og alle film/serier skal være tilgængelig fra dag 1 så man ikke forskels behandles ud fra hvor man bor i verden og div. rettigheder og pis og papir.

Det er simpelthen uholdbart vi idag har et stort antal streaming tjenester som alle tilbyder lidt forskelligt og folk er nød til at have x tjenseter bare for at se film/serie. Der er jo de færreste som har råd til 2-3-5 streaming tjenster hver mdr bare for at kunne se 1-2 serier og en film i ny og næ. Så tyr folk naturligvis til pirat streaming osv. og download af film/serier. Så var det måske bedre at tilbyde folk kan se xx film og xx serie afsnit hver mdr for x penge og så gør alting tilgængeligt på kryds og tværs og så omfordele pengene i kulissen.

Jeg siger det gerne igen... Industrien skal tilpasse sig og give borgerne det som de ønsker og samtidig sænke priserne og sats på at få så mange med som overhovedet muligt frem for at tjene penge til aktionærene. Protektionismen og xx antal steaming tjenster er ihvertfald ikke vejen frem.

Og så skal industrien også væk fra alt det klamp med kvoter for hvide/sorte/bøsser/lesbiske og trans og dit og dat... det er virkeligt noget lort som går ud over kvaliteten af film/serier, lets face it ovenstående passer bare ikke ind i et crew ombord på eks et rumskib og ødelægger film/serie. osv osv.

23
18. juni 2020 kl. 12:07

Naturligvis koster discs penge, det gør de hurtige internet forbindelser også

Det gør de, men mange af dem falder i pris ret hurtigt, så du kan købe dem billigt efter 6 måneder - med mindre det er en tegnefilm med Disneys logo.

Hastighedsmæssigt tager det ikke lang tid at kopiere en Blu-Ray over på harddisken.

Min 8 år gamle computer kan gøre det på 15 minutter.

Jeg kan ikke kopiere UHD film, fordi jeg har ikke noget UHD drev i computeren.

Komprimering til eksempelvis MKV formatet kan gøres på 1 time - når den tager grafikkortet til brug når den komprimere.

... og jeg vil skyde på en moderne gamer pc kan gøre det noget hurtigere.

22
18. juni 2020 kl. 10:40

Blu-Ray har en meget højere bitrate, og dermed bedre kvalitet, sammenlignet med streaming tjenesternes latterlige lave 'kvalitet' som ofte er 3-8Mbit/s til UHD's 15-25Mbit/s.

BD Video movies have a maximum data transfer rate of 54 Mbit/s, a maximum AV bitrate of 48 Mbit/s (for both audio and video data), and a maximum video bit rate of 40 Mbit/s.https://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray#Bit_rate

UHD BD Video movies have a maximum data transfer rate (with 50 GB discs) at 82 Mbit/s, 66 GB at 108 Mbit/s, and 100 GB discs at 128 Mbit/s, or, (since 2018) 50 GB discs at 72 or 92 Mbit/s, and 66 GB and 100 GB discs at 92, 123, or 144 Mbit/s.https://en.wikipedia.org/wiki/Ultra_HD_Blu-ray

Desværre har fysiske medier den egenskab de fylder og ved serie-følgen kan tiden være laaang tid imellem sæsoner. Naturligvis koster discs penge, det gør de hurtige internet forbindelser også - discs kan dog byttes og sælges - det kan internet forbindelsen ikke. Gratister kan også være med, da det koster gratis at låne på biblioteket - som gerne reserverer og hjemtager tilgængeligt materiale - og så er der jo lidt at se frem til ;ø)

Det koster i øvrigt at lave en eventuel 'backup' af streamede film: Computer, HDMI frame grapper og masser af diskplads, tid og dygtighed. Det er teknisk muligt at gemme sine streamede film, men imho nemmere og bedre i længden at sende budskabet: "Streaming tjenester, lad være med at fragmentere markedet i jagten på ubegrænset økonomisk griskhed"

21
15. juni 2020 kl. 06:18

Kopispærringen på DVD'er (CSS) er dog ikke effektiv if. en finsk domstol, hvilket også blev diskuteret her på V2 (læs gerne kommentarsporet).</p>
<p>Om man sige det samme for Blu-ray ved jeg ikke.

Jeg vil sige det er nemt at kopiere en Blu-Ray til harddisken, hvis man bruger et bestemt program.

... men jeg har ikke hørt om retssager på Blu-Ray fronten.

Det tager som regel kun 20 minutter at kopiere filmen til harddisken og den efterfølgende komprimering kan gøres på 30-45 min på en ældre computer.

... men 4K Blu-Ray er en hel anden snak.

Her er vi primært begrænset af at der er ikke mange 4K Blu-Ray drev til indbygning i PC, som er til salg i Europa.

Dog vil jeg mene det er blot et spørgsmål om tid, før det er trivielt at bryde krypteringen på 4K Blu-Ray.

Sådan jeg læser "effektiv kopibeskyttelse", så er vi lidt ude i samme debat som "security through obfuscation".

Kopibeskyttelsen er kun effektiv så lang tid folk har ikke fundet ud af dens svagheder. Når hullet først er fundet, så kan vi ikke længere kalde kopibeskyttelsen for værende effektiv.

19
14. juni 2020 kl. 20:05

Jeg syntes jeg engang læste en artikel som gav lidt mere elastik til den regel.</p>
<p>Noget med "effektiv kopibeskyttelse".

Ophavsretslovens § 75 c:

§ 75 c. Det er ikke tilladt uden samtykke fra rettighedshaveren at foretage omgåelse af <strong>effektive tekniske foranstaltninger</strong>.

Hvad man så forstår med "effektive" er jo et stort tolkningsspørgsmål.

Kopispærringen på DVD'er (CSS) er dog ikke effektiv if. en finsk domstol, hvilket også blev diskuteret her på V2 (læs gerne kommentarsporet).

Om man sige det samme for Blu-ray ved jeg ikke. Jeg fandt dog en lille analyse af sagen, hvor der står følgende:

The decisive part of the process was the hearing of two technical expert witnesses. One was invited by the prosecutor and another was invited by the defense. Asked about the effectivity of CSS, they both held it ineffective from the perspectives of technical experts as well as average consumers. The court relied on the testimonies of the witnesses and concluded:</p>
<p>“...since a Norwegian hacker succeeded in circumventing CSS protection used in DVDs in 1999, end-users have been able to get with ease tens of similar circumventing software from the Internet even free of charge. Some operating systems come with this kind of software pre-installed....CSS protection can no longer be held 'effective' as defined in law.”

Så igen et tolkningsspørgsmål..

18
12. juni 2020 kl. 12:09

Musik branchen er endelig landet på en løsning - såvidt jeg ved, så al musik kan fås uden at man skal have 20+ abonnementer ? (og gammel musik muligvis ikke). Det går da vist meget godt ?

17
12. juni 2020 kl. 04:30

Arrh, det gælder kun, hvis det kan gøres uden at bryde en kopispærring:

Jeg syntes jeg engang læste en artikel som gav lidt mere elastik til den regel.

Noget med "effektiv kopibeskyttelse".

Løst genfortalt gik reglen ud på at hvis disken er ikke effektiv beskyttet, så var det ikke ulovligt at bryde kopibeskyttelsen.

Eksempelvis var der en person som skrev DeCSS som fik sin kildekode trykt på t-shirts og alt muligt og var i flere omgange i retten over koden.

Hans blog var meget underholdende at læse, fordi han have navngivet bloggen "So Sue Me".

16
11. juni 2020 kl. 19:49

Prøv at skrive dine krav til en sådan lovlig tjeneste (pris, udbud, serviceniveau), så er det lettere at se om man skal tage dig alvorligt.

15
11. juni 2020 kl. 19:13

Har du krav på at kunne købe alt? Nej vel. Udbyder vælger jo selv hvem han vil sælge til, så længe det er indenfor lovens rammer

Men det interessante spørgsmål er jo om udbyderen kan godtgøre at han har haft et tab, hvis han slet ikke udbyder varen her i Danmark

Dem jeg kender som henter diverse serier via torrent og lignende gør det fordi rettighedhaverne er hjernedøde og her i Danmark er serier ofte flere sæsoner bagefter udlandet.

Er man nu fan af en serie og følger lidt med på fansider så nytter det jo ikke at man kun kan se, til og med sæson 7 hvis andre lande har til sæson 9.

SÅ er det at man bliver kreativ og henter de manglende sæsoner.

Hvis de sørgede for at release de her sæsoner på samme tid i Danmark og udlandet, så er jeg ret sikker på at mange, bare ville købe adgang til streaming tjenesten.

Det handler nu om dage oftest om manglende mulighed for, lovligt at se de ting og i en globaliseret verden hvor hele verden kan snakke sammen via internettet, så giver det INGEN mening at man laver de her forskudte releases.

12
11. juni 2020 kl. 14:46

Blueray kan så efterfølgende gemmes på din lokale medieserver helt lovligt, så lang tid vi snakker brug indenfor din egen husstand.

Arrh, det gælder kun, hvis det kan gøres uden at bryde en kopispærring:

Nogle gange forhindrer en kopispærring ikke bare kopiering af filmen, men også muligheden for at du kan afspille den. Der kan f.eks. være en landekode på en dvd, som du har købt, der gør, at du ikke kan afspille dvd’en på din dvd-afspiller. En kopispærring kan f.eks. også betyde, at du ikke kan afspille en film på din computer, fordi kopispærringen understøtter et andet styresystem end det, der er på computeren.</p>
<p>Det er ikke meningen, at kopispærringen skal forhindre dig i at se dine film, og du må derfor gerne bryde en kopispærring, hvis det er nødvendigt for at kunne afspille filmen. Derimod må du ikke bryde en kopispærring, hvis dit formål er at kopiere filmen – heller ikke selvom du kun vil lave kopien til personlig brug.</p>
<p>Du skal i øvrigt være opmærksom på, at det er ulovligt at udvikle programmer, hvis væsentligste formål er at fjerne eller omgå kopispærringer. Det er også ulovligt at udbrede disse programmer, f.eks. ved at lægge dem ud på internettet.

11
11. juni 2020 kl. 14:45

Har du krav på at kunne købe alt? Nej vel. Udbyder vælger jo selv hvem han vil sælge til, så længe det er indenfor lovens rammer

8
11. juni 2020 kl. 13:51

Det er vist ikke en del af menneskerettighederne at man har krav på at kunne købe film og lignende efter eget ønske.

6
11. juni 2020 kl. 12:21

Netflix, HBO, Viaplay, Spotify, Tidahl mm. er ikke alternativer. Der kommer folk i kontrollerede miljøer, hvor de forsellige streaming tjenester kan tvinge forbrugerne til at have et abbonnement ved hver enkelt selskab, da de har spredt indholdet grundigt... De tillader sig også at fjerne det.. Personligt har jeg også søgt et online alternativ, hvor man kan købe det og gerne til fornuftige priser... Derudover, så burde man være sikret adgang til samtlige opløsninger mm (DVD, Bluray mm.)

At man som forbruger selv skal lave en sikkerhedskopi og omkode det til et format der er nutidsrelateret er træls, især når man betaler ved kasse 1. Mon ikke de fysiske eksemplarer er mere miljøskadelige end hvis de var tilgængleige via vimeo, youtube til køb? Det er mig bekendt med dokumentarer man kan købe, købte selv The Game Changers ved Vimeo, hellere det end et abbonnement ved Netflix!

5
11. juni 2020 kl. 11:32

Det ville da være dejligt hvis vi kunne blive enige om, hvorvidt film og musik er et produkt, eller om det er kunst, kultur og samfundsrelevant.

Der er jo ingen der bestrider at de skal kunne tjene penge på det de laver.

Hvis det er et produkt, så skal man kunne købe og sælge det på rimelige vilkår. Kopi og ophavsret, bør så ikke vare mere end maks 20 år. lige som for patenter, og man skal kunne disponerer over det man har købt. 70års copyright, og nidkær opkrævning af "skatter" hos befolkningen, høre ikke hjemme på et frit og lige marked.

Hvis det er kunst og kultur, må det naturligvis være let tilgængeligt for alle, iodet det indgår i kulturarven. Selvom det kræver betaling, skal det stå i rimeligtforhold til indholdet. Argumentet om at man bare kan købe 20 forskellige abonnomenter, holder ikke her.

Det er på tide at branchen tvinges til at vælge side, og holder op med at lokke til kriminelle handlinger, ved at shoppe imellem de to sæt af rettigheder.

4
11. juni 2020 kl. 11:19

Der køber du ikke filmene - du streamer kun. Du ejer ingenting. Selv når du "køber" film på eksempelvis Apple TV, så fjerner eller ændrer de dem som de har lyst. Pludselig er kvaliteten dårligere, eller filmen helt fjernet.

3
11. juni 2020 kl. 11:10

Er der da umuligt at købe tv, film og serier? Jeg synes at kunne huske at du via Amazon, Youtube, iTunes, etc. kan købe medier, og så er der - hvis jeg ikke husker forkert - også stadig DVDer, BluRays, samt masser af digitale downloads.

...Så der mangler ikke lovlige alternativer :-)

2
11. juni 2020 kl. 11:10

Det hedder Netflix, HBO og amazon.. og flere andre...

1
11. juni 2020 kl. 10:35

Tænk hvis der faktisk findes et sted hvor man kunne købe tv, film og serier helt lovligt, tænk hvis der faktisk var et lovligt alternativ.