Tre år og fem måneder efter deadline: 23 myndigheder nøler stadig med Digital Post

24. april 2014 kl. 08:059
Tre år og fem måneder efter deadline: 23 myndigheder nøler stadig med Digital Post
Illustration: Lars Refn.
Fra november måned er det lovpligtigt for borgerne at være på Digital Post. Myndighederne skulle være på fra 2010, men mange mangler stadig.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

23 danske myndigheder er endnu ikke klar til Digital Post.
Mens borgerne skal have oprettet digitale postkasser inden deadline 1. november, så tager de offentlige myndigheder det anderledes afslappet. En hurtig gennemgang af adressebogen på Digital Post viser nemlig, at 23 af de forpligtede myndigheder stadigvæk ikke er kontaktbare via den for borgerne lovpligtige kommunikationskanal - lang tid efter deres deadline 1.november 2010.

Allerede for knap et halvt år siden afslørede Version2, at mange af myndighederne stadig ikke kunne kontaktes på Digital Post. Digitaliseringsstyrelsen lovede at tage hånd om sagen, men der er tilsyneladende ikke sket meget siden.

Den slags forsinkelse tolereres dog ikke den anden vej rundt. Om lidt over et halvt år er det nemlig slut med papirbreve fra det offentlige. Digital Post bliver obligatorisk for alle danskere over 15 år, og hvis man ikke har oprettet postkassen inden 1. november, så opretter det offentlige den på vegne af borgeren.

Under alle omstændigheder stopper papirbrevene, og det bliver borgerens eget ansvar at læse og reagere på vigtige meddelelser i den digitale postkasse.

Kritiseret tvangsdigitalisering

Digital Post har været genstand for kritik over flere omgange. Blandt andet kortlagde to forskere i september 2013 myndighedernes svarprocenter, der var så lave, at forskerne decideret frarådede borgerne at anvende Digital Post. To måneder senere kom det frem, at myndighederne kan rette i afsender/modtager-feltet i borgerens indbakke - en sag som ombudsmanden senere gik ind i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I februar måned viste en gennemgang af systemets økonomi, at Digital Post har kostet kommunerne millioner af kroner i beskåret bloktilskud, og KL indrømmede, at man ikke efterregner, om de forventede besparelser ved brug af Digital Post, der ligger til grund for det beskårne bloktilskud, rent faktisk realiseres i praksis. Og så er der altså myndighedernes manglende tilslutning til det system, som borgerne er tvunget til at bruge.

Tre år og en liste senere

Version2s afdækning af myndighedernes manglende tilslutning til Digital Post fra november affødte kritik fra blandt andet Venstre. Det fik i december måned Bjarne Corydon til at melde ud, at Digital Post alligevel ikke var relevant for alle myndigheder, at de ikke var forpligtede til at svare på det, og at der skulle udfærdiges en liste over de myndigheder, der skulle være kontaktbare.

Listen blev lavet på den måde, at myndighederne på frivillig basis meldte ud, om de vurderede, at de skulle være kontaktbare på Digital Post.

Men af myndighederne på listen der altså stadig 23, der ikke er på Digital Post.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lone Berglykke er Kontorchef hos Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig myndighed for Digital Post. Og hun er langt fra tilfreds med myndighedernes manglende tilmelding.

»Nu skal det bringes i orden, og vi tager nu kontakt til det enkelte departement og tilbyder udførlig vejledning i forhold til at blive klar til Digital Post. Men vi skærper også tonen. Hvis man har sagt, at man vil være kontaktbar, så skal man også være det.«

Er de resterende 23 myndigheder kontaktbare på Digital Post, når jeg som borger skal være det til november?

»Jeg så jo helst at de alle sammen var det nu, så det skal de helt sikkert være.«

Kan I gøre noget i praksis, hvis myndighederne ikke makker ret?

»Nej det kan vi faktisk ikke i praksis. Men en myndighed er jo forpligtet til at leve op til god forvaltningsskik, og henvendelser fra borgerne skal besvares. Så når man står som kontaktbar myndighed, så skal man også være kontaktbar – sådan er det bare.«

Er det lovpligtigt for myndighederne at være kontaktbare?

»Nej, det er ikke lovpligtigt for dem. Men de har sagt, at de er kontaktbare. Så de kommer til at udstille sig selv, hvis de ikke bringer det i orden. De burde være på nu,« siger Lone Berglykke til Version2.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
24. april 2014 kl. 18:02

Det undre mig om digital post ikke burde være brugbart på tablets og smartphones? (Ipad, iphone, android, windows phone, windows tablet osv?)

Iøvrigt, hvad er straffen så for den del af befolkningen der ikke makker ret kontra kommunernes straf? (En ting er at have en konto, men andet er at bruge det).

8
24. april 2014 kl. 19:52
  1. Der er jo en rigtig fin eboks app. Tror den er til alle vigtige platforme.
  2. Der er ingen straf, da almindelige borger automatisk får tildelt en offentlig brevkasse, hvis de ikke selv opretter den. Der er selvfølgelig ingen straf for ikke at læse denne direkte, men kan jo blive dyrt med følgekonsekvenserne ved ikke at have læst, hvad der er truffet af diverse afgørelser for dig.
6
24. april 2014 kl. 13:51

Jeg håber da at nogen får prøvet denne situation. Fra mit synspunkt kan man da ikke stille krav til borgerne og pålægge sanktioner og så lade de offentlige gå fri.

Man må da mindst give borgerne samme respit ( > 3 år) og for øvrigt pålægge de offentlige sanktioner fx bøder og fjernelse af bonus til ledelsen.

5
24. april 2014 kl. 13:00

offentlige myndigheder er generelt for sløve og selvoptagne til digital post og efter retsplejeloven § 148 a skulle det være muligt at sende til en domstol; men selv Justitsminister mangler at idriftsætte uagtet der nu er lov om digital post.

4
24. april 2014 kl. 12:31

Nu må regeringen lytte til borgerne. Digital post med tvang for borgere og frivillighed for myndigheder er en dødsejler. Tiden er ikke moden til denne tvangsdigitalisering, det kan enhver fornuftigt menneske se. Formålet er vel bare yderligere kontrol og overvågning af borgerne pakket ind som luftige besparelser.

3
24. april 2014 kl. 11:09

været en dødsejler så tidligt og så længe. Og med XP-situationen oven i, er der dømt kaos i november hos den almindelige befolkning (naturligvis ikke hos ingeniører og andre teknisk højt uddannede). Og hvad vil man så gøre ved det ? Bøder til de, som ikke bare lige suser ned og smider et bundt sedler på PC handleres disk - eller ældre mennesker, som havde besvær nok med at finde ud af de eksisterende systemer ?

Hvad tænker man egentlig på - hvis man overhovedet har tænkt længere end til buzzword'et "Digital Post".

1
24. april 2014 kl. 09:20

"Listen blev lavet på den måde, at myndighederne på frivillig basis meldte ud, om de vurderede, at de skulle være kontaktbare på Digital Post."

Hvor myndigheder har så meldt tilbage at de IKKE vil være kontaktbare på Digital Post og hvor mange myndigheder har slet ikke meldt tilbage?

Det må formodes at myndigheder, der falder i en af de to ovenstående grupper ikke er kontaktbare på Digital Post og hellere ikke har tænkt sig at blive det.

Tillægsspørgsmål: Kan man få en liste over de myndigheder, der ikke er kontaktbare på Digital Post, så man som borger ikke spilder sin tid med at skrive til dem via Digital Post?

2
24. april 2014 kl. 10:17

Hej Brian. Jeg arbejder på at fremskaffe en liste, som jeg kan smide ind i artiklen.