»Jeg indrømmer, jeg synes, det er for kompliceret,« lyder udmeldingen fra transportministeren til Radio24syv om den måde, taksterne udregnes på, når man benytter rejsekortet til at tage de offentlige transportmidler.
Der er i dag 26 forskellige områder med takster i Danmark, og kombineret med en masse individuelle rabatter er det stort set umuligt at regne prisen for en rejse ud uden adgang til internettet.
Prisen på en rejse med rejsekortet bliver blandt andet påvirket af din alder, hvornår du rejser, hvor ofte du rejser, og hvor mange der rejser på samme kort. Det skal være mere gennemskueligt at udregne fremover ifølge transportministeren, der dog ikke vil tvinge en samlet national takst ned over den offentlige transport, men overlade det til trafikselskaberne at finde en løsning.
»Vi har tidligere sagt til selskaberne: ’Kan I ikke få klaret det her.’ Og det har de ikke kunnet klare, og så må vi som politikere på Christiansborg have ansvaret for at sige: ’Så må vi få ryddet op i det’,« siger Magnus Heinicke til Radio24syv og fortsætter:
»Selvfølgelig skal Folketinget ikke bestemme, hvad det koster at tage bussen fra Fensmark til Næstved,« siger han og fortæller, at politikerne i trafikselskabernes bestyrelser skal have selvbestemmelsesret, så de kan beslutte, hvor mange busser der skal køre, og hvad det skal koste.
Forenklingen skal ske i løbet af 2015, lyder udmeldingen.
Et eksempel på den forvirrende takststruktur er, at zonerne på Sjælland blev sat efter de gamle amters grænser, men efter at de blev erstattet af regionerne, er zonerne ikke blevet opdateret.
»Det, synes jeg, er forkert,« siger transportministeren til Radio24syv.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.