Trafik, bus, parkering. Kommuner bakser med at åbne data på open source platform

Illustration:
Et af indlæggene på Offentlig digitalisering 2016 handler om, hvordan Aarhus sammen med fire andre kommuner har åbnet op for de offentlige data.

Hvor er den nærmeste ledige parkeringsplads? Det og flere andre spørgsmål forsøger Aarhus Kommune sammen med fire andre kommuner at hjælpe borgerne med at få svar på ved at åbne op for de kommunale data under parolen smart cities.

Projektet Open Data DK er et frivilligt initiativ som udspringer af et samarbejde mellem Aalborg, Aarhus, Vejle, Odense og København kommuner samt Region Midtjylland. Det går ud på at gøre data let tilgængelige. Ikke bare for tredjeparter, men også til internt brug i kommunerne.

Formand for projektet og it-chef i Aarhus Kommune Bo Fristed fortæller, at kommunen har arbejdet med at gøre data offentligt tilgængelige de seneste tre år. En af hovedpointerne med at åbne op for dataene handler om vækst, forklarer Fristed.

»Det handler om at få skabt noget vækst og nogle services ved at sætte data i spil på en anden måde,« siger han.

Det vil eksempelvis sige at gøre data om den kollektive trafik og parkeringspladser tilgængelige i realtid, så dataene kan bruges i tredjepartsapplikationer.

Som eksempel på noget sådant nævner Bo Fristed, hvordan der bliver arbejdet med at gøre det lettere at finde parkeringspladser i kommunen. Han fortæller, at det kan foregå via en app, der kombinerer informationer om, hvor der er ledige parkeringspladser.

Kameraer tæller biler

Informationerne kan dels stamme fra parkeringshuse og fra kameraer, der kan tælle bilerne. Og så er det tanken, at oplysninger om ledige p-pladser også kan høstes fra folks telefoner i takt med, at betaling af parkeringsafgift i stigende grad foregår via en app.

Så når en bruger betaler via app'en, bliver der automatisk sendt oplysninger om, at nu er der en mindre parkeringsplads i et givent område, forklarer Bo Fristed. Det hele naturligvis forudsat, at brugeren har givet eksplicit lov til, at data anvendes på denne måde, understreger han.

Udover at gøre det lettere for borgerne at finde p-pladser, så vil et sådant system baseret på de åbning af data også kunne hjælpe kommunen internt med at lede bilister til bestemte områder, hvor der måske er masser af ledige parkeringspladser, modsat andre områder, hvor der er ved at være fyldt op.

»Vi kan bruge informationerne om parkering i den kommunale planlægning. Eksempelvis til at styre folk derhen, hvor vi gerne vil have dem. Det kan vi gøre ved at lave differentierede betalinger,« siger Bo Fristed.

Et andet eksempel på data, som Aarhus kommune arbejder med at gøre tilgængelige er trafikinformationer. Det vil sige oplysninger om, hvor der kører biler, og også informationer om, hvor busserne i trafikselskabet Midttrafik befinder sig.

Kommunen har netop fået adgang til GPS-informationer fra disse busser, dataene er dog ikke gjort offentlige tilgængelige endnu.

»Når alle kan se, hvor busserne er henne hele tiden, så vil man kunne lave services, som viser, at buslinje et-eller-andet er forsinket på en billig måde,« siger Fristed og tilføjer:

»Og vi kan også bruge det internt. Hvis en bus holder stille et sted, hvor den ikke burde, så kan vi få et ping på det og finde ud af, om der er sket et eller andet.«

Transparens

En anden pointe med at gøre de offentlige data let tilgængelige er at skabe transparens.

»Ved at lægge data ud, helst i realtid, giver vi borgerne mulighed for at kigge kommunen i kortene,« siger Bo Fristed.

Det er meningen, at platformen bag Open Data DK, som de fem kommuner nu har fået op at stå, skal kunne tilbydes til andre og mindre byer, der ikke nødvendigvis selv har ressourcerne til at give sig i kast med sådan et projekt.

»Vi er af den klare overbevisning, at data i Aarhus bliver mere værd, hvis data fra Skanderborg, Faurskov og andre steder også bliver tilgængelige. Der er ikke nogen by i Danmark, der er stor nok til at være et marked i sig selv,« siger Bo Fristed.

Platformen som de fem kommuner stiller til rådgihed, både for de øvrige kommuner og for data-interessenter, kan tilgås via http://www.opendata.dk/. Den bygger på open source-platformen CKAN, som bliver anvendt flere steder i Europa, og som EU har puttet penge i.

Hør Bo Fristed fortælle mere om projektet med at åbne op for de kommunale data på konferencen Offentlig digitalisering 2016, som Dansk IT arrangerer og som Version2 er mediepartner på. Konferencen finder sted i Aarhus 16. - 17. marts.

Du kan læse mere om programmet og tilmelde dig her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere