Træt stifter: Umbraco v5 skulle aldrig have set dagens lys

Rosende ord og tørre twittertæsk i tusindvis. Den forgangne uge har været hektisk for den danske Umbraco-stifter, Niels Hartvig, der i sidste uge måtte trække stikket til version 5 af CMS'et.

I sidste uge blev udviklingen af den nye version 5 af det populære danske open source-CMS Umbraco pludselig droppet, og det var en af den slags beslutninger, som var dømt til at trække fronterne skarpt op.

Læs også: Umbraco skrotter 4 måneder gammelt CMS

Tilhængerne roste den som modig, nødvendig og et udtryk for ægte open source-tankegang. Umbraco v5 var trods alt fuldstændig ude af trit med de udviklere, der skulle bruge det, og det helt nye datalag i content managementsystemet var en regulær fiasko.

Læs også: Dansk udvikler: Rigtigt at droppe Umbraco v5 nu

Læs også: Lettet kommune slipper for bøvl med skrottet Umbraco-CMS

Det beroligede dog ikke kritikerne, som kaldte beslutningen uhørt, uforståelig og et alvorligt hak i troværdigheden for Umbraco. Kunderne har brugt tid og penge på at uddanne sig, og nogle har endda sat gang i nye projekter baseret den nye version, lød kritikken blandt andet.

Læs også: CMS-ekspert raser over Umbraco-kaos: Fuldstændig uhørt

Efterladt med en blanding af solid opbakning og blå mærker har Umbraco-stifter Niels Hartvig kun en måde at beskrive den forgangne uge på:

»Moderat stresset,« lyder den underspillede kommentar til Version2.

Han måtte onsdag i sidste uge tage den beslutning, som måske topper listen over de værste mareridt for et softwarefirma:

At droppe den nye version 5 af Umbraco, som blev lanceret i begyndelsen af 2012, fordi den viste sig at være for kompliceret at bruge og for langt væk fra idealerne i Umbraco-projektet.

Niels Hartvig offentliggjorde beslutningen på Umbraco-konferencen Codegarden 2012 i København onsdag formiddag, og den blev godt modtaget af tilhørerne på konferencen, siger han.

Noget andet var reaktionerne på det sociale medie Twitter, der hurtigt begyndte at pible frem som syreholdigt vand fra gennemtærede rør:

»Der var et par tusinde tweets (Twitter-beskeder, red.), som var super aggressive. De delte sig i en lejr med de brugere, som var berettiget frustrerede, og så en mængde haters, der så udmeldingen som en stor luns kød, de kunne kaste sig over,« siger Niels Hartvig til Version2.

Han forstår godt, at slagene har regnet ned over Umbraco-teamet.

»Hvis man har været nystartet på Umbraco og har satset på v5, har man haft en frustrerende tid med at lære det at kende og er måske lige kommet over det værste punkt. Og så får man at vide, at vi nu bare dropper den. Jeg kan godt forstå, hvis man synes, at det virker som en kynisk beslutning, men det er bestemt ikke tilfældet,« siger Niels Hartvig til Version2.

Han fastholder, at det var den rigtige beslutning at droppe Umbraco v5.

»Jeg er super ærgelig over, at vi nogensinde frigav Umbraco v5. Jeg fortryder ikke beslutningen, for det var en syg patient, men det giver da anledning til massiv selvransagelse hos os,« siger han.

Analytikeren Janus Boye kritiserede beslutningen i skarpe vendinger og sagde, at han aldrig havde oplevet noget lignende i sine 15 år i CMS-branchen. Hvad siger du til den kritik?

»Den kom hurtigt. Når man er analytiker, troede jeg, at man skulle analysere tingene, før man udtaler sig. Men jeg kan give ham 100 procent ret i, at vi aldrig skulle have frigivet Umbraco v5. Da han er en af de dygtigste på sit felt, mener jeg dog også, at han burde have set noget som det her før, men hvor det bare har været maskeret,« siger Niels Hartvig.

»Vi er ikke det første projekt, der gør det her. Vi prøver bare ikke at skjule det,« tilføjer han.

Hvordan mener du, at troværdigheden har det hos Umbraco lige nu?

»Troværdigheden er nok todelt. Der er dem, der mener, at vi har taget et lig op af graven og prøvet at vække det til live (Umbraco v4, red.). Men alle de store sites kører Umbraco v4, så jeg mener, at der er flere af vores partnere, der bakker op om beslutningen om at forbedre Umbraco v4. Jeg tror, at vi vender stemningen ved at gå ud og lave nogle gode releases nu,« siger Niels Hartvig.

Hvilke elementer af Umbraco v5 kan brugerne forvente at se blive flyttet ned i Umbraco v4?

»MVC-implementeringen (nyt designmønster fra v5, red.) kan vi snildt flytte ned i Umbraco v4. Det samme gælder den nye plugin-motor fra v5, som også kan porteres direkte, så der er skam raske dele af v5. Det nye datalag viste sig derimod at være en katastrofe, så det fjerner vi.«

Bliver der tale om en ren MVC-udgave af Umbraco v4, eller bliver det en hybrid, hvor man selv kan vælge mellem MVC eller webforms?

»På kort sigt bliver det nok en hybrid. På længere sigt er jeg stadig af den personlige overbevisning, at MVC ligger meget tættere på den måde, som webben fungerer på. Men nu skal vi først finde ud af den rigtige form,« siger Niels Hartvig.

Ifølge Umbraco-stifteren arbejdes der lige nu internt med en liste på cirka 40 elementer fra Umbraco v5, der er prioriteret efter relevans og sværhedsgrad i forhold til at blive ført videre i Umbraco v4.

På verdensplan benytter store virksomheder som BBC, Peugeot og Wired det danske CMS til at håndtere og offentliggøre indhold på deres hjemmesider.

Umbraco er baseret på Microsofts ASP.NET-platform, og den seneste stabile version af CMS'et er Umbraco 4.7.2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere