Har man fået nok af Google, der registrerer og gemmer alt, hvad brugerne søger på, og som ikke giver neutrale, men personlige søgeresultater, findes der alternative private og mere neutrale søgemaskiner.
Det skriver Gry Hasselbalch og Pernille Tranberg fra DataEthics på sitet Samfundsdesign.
Den fransk-tyske søgemaskine Qwant sælger reklamer baseret på søgeord. Qwant bygger ikke personlige profiler op på deres brugere og lagrer dem. Søgninger anonymiseres, og reklamer bliver kun vist i forbindelse med de enkelte søgeord, der er blevet tastet ind.
Det var også det, Google gjorde i begyndelsen, indtil firmaet fandt ud af, at der var mange flere penge i at indsamle detaljerede data om hver eneste bruger til målrettede/personlige reklamer, skriver de to fra DataEthics. I begyndelsen af 2015 lancerede Qwant den børnevenlige søgemaskine QwantJunior.
En anden privat søgemaskine er den nye danske søgemaskine Findx. Den er stadig i beta og vil til at begynde med være gratis at bruge.
Den baserer sig på canadiske Privacy by Design-principper, transparens i open source-koden og andre privacy-fokuserede produkter som Open Street Map. Den forsøger ligesom den amerikanske private søgemaskine DuckDuckGo og Qwant at tjene penge på kontekstbaseret reklame.
Filtrerer søgehistorik
En fjerde alternativ søgemaskine er Startpage fra Holland. På grund af en licensaftale med Google kan Startpage trække data fra Googles søgeindeks og vise resultater fra Google, men Startpage har udviklet et filter, så ens søgehistorik hverken bliver gemt af Google eller Startpage.
Og hvordan kan man så stole på det? Det kan man bl.a., fordi Startpage har valgt at lade sig certificere af en uafhængig tredjepart, det tyske privacy-mærke Europrise.
Google-søgninger bliver gemt i årevis - måske endda i ti år. Det er ifølge privacy-eksperter ikke kun ulovligt, men også uetisk. Og det er også uklart, hvor data bliver distrueret, og hvad de anvendes til.