Trådløse opladere på vej til smartphones

Flere virksomheder arbejder på at få ny teknologi på markedet til trådløst at oplade smart devices over længere afstande.

En smartphone der lader op, mens du taler i den.

Dette kan meget vel være næste skridt i udviklingen af mobilopladere, hvis ellers teknologien, som flere virksomheder er ved at udvikle og få på markedet, viser sig at leve op til dens gyldne løfter.

Både uBeam og Energous arbejder på at lancere trådløse opladere til mobiltelefoner inden for de næste par år, der efter sigende har en rækkevidde på op til knap ti meter, omend watt-styrken bliver kraftigt reduceret med afstanden.

Hidtil har den trådløse opladning begrænset sig til fysisk kontakt gennem elektromagnetisk induktion, hvor telefonen ganske vist ikke er tilsluttet elnettet med et kabel, men i stedet bliver ladet op ved at ligge oven på en afsender-plade. Det er blandt andet tilfældet for Qi, som understøtter smartphones fra Nokia, HTC, LG og Samsung med flere. Apples iPhone er dog ikke hoppet med på den vogn.

Læs også: Starbucks bygger trådløs opladning ind i bordene

De kommende teknologier fungerer ved at omdanne elektriciteten til ultralyd, som kan bevæge sig over længere afstande for at blive opsnappet af en modtager og igen omdannet til elektricitet. Energous’ løsning hedder WattUp, og den modtager og omdanner signalet i en afstand på op til knap fem meter ved hjælp af en radioantenne og et særligt integreret kredsløb.

Firmaet blev børsnoteret i foråret, hvor det rejste over 140 mio. kr. i kapital.

Indtil videre er wifi-opladning stadig en relativt klodset affære, hvor selve smartphonen skal sidde i en større modtagerenhed, før opsætningen fungerer.

Men hvis teknologien slår igennem og behovet for batterikapaciteten falder, vil det også være lettere at bygge en modtager ind i selve telefonen, skriver New York Times.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jan Gundtofte-Bruun

Jeg har en Nexus 4, som bl.a. understøtter opladning via Qi og burde være en slags flagskib. Desværre har det alle dage været nærmest umuligt at skaffe fede accessories til 4'eren, og forsøg med Qi-opladere fra andre producenter har været meget skuffende (læs: langt langsommere end opladning via USB).

Indtil videre er det stadig "wall wart" (og sekundært, USB) opladning der er konge.

 • 0
 • 0
#3 Thomas Jensen

Bliver der ikke et voldsomt energitab, når strømmen skal omdannes til ultralyd og derefter omdannes tilbage til brugbar strøm? Burde vi ikke hellere fokusere på at lave nogle opladere der er mere energieffektive?

Ja, og så grinede jeg lidt af denne her: "Men hvis teknologien slår igennem og behovet for batterikapaciteten falder, ..."

Det bliver spændende at se om teknologien slår igennem, men jeg holder ikke vejret og venter på at behovet for batterikapacitet falder... ;-)

 • 5
 • 0
#4 Brian Hansen

Mine erfaringer med Qi siger mig at der er ca. 50% hastighed på dem, kontra en alm. væglader. Typisk fordi vægladeren lader med 10w, mod gennemsnitligt 5-6w for Qi. Dertil kommer en effektivitet på ca. 80% i induktionen (ifølge Qi's egne specs). Jeg har dog også set 10w ladere ned Qi, de er bare noget sjældne og meget dyrere.

 • 0
 • 0
#7 Martin Kristiansen

Ladehastigheden på min Lumia 930 er ca det halve af en væglader. Den lader uden problemer helt op på en nat (7 timer).

Nogle telefoner kræver at man placerer telefonen præcist, (f.eks en kolega's LG G3 er mere pedantisk)

Efter jeg har anskaffet flere Qi pads, - to hjemme og én på arbejde, har jeg ikke været under 60% strøm (ekstra bonus: man ved altid hvor telefonen er når den ikke er i lommen)

 • 0
 • 0
#8 Brian Hansen

Efter jeg har anskaffet flere Qi pads, - to hjemme og én på arbejde, har jeg ikke været under 60% strøm

Netop, jeg har også en holder praktisk alle steder jeg kan finde på at sætte mig mere end 5min. Jeg mangler faktisk bare en på tønden :D Jeg har bygget den her til ca. 30,- : https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/10450285_101526... Den vinder næppe nogen designpris, men den virker ganske glimrende

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere