Trådløs USB kommer i butikkerne nu

Ledningerne er for alvor vej i skraldespanden med trådløse teknologi. Nu er det trådløse USB-stik endelig er klar til salg i butikkerne.

Det hurtige, trådløse USB-stik er nu en realitet, som kan købes. De seks første elektroniske forbrugerprodukter med indbygget WUSB (Wireless USB) har netop fået certifikat fra USB-IF, den godkendende organisation. Det betyder, at disse produkter er på vej ud i butikkerne, og at en voksende kø af lignende produkter også er på vej gennem nåleøjet.

De seks første produkter kommer fra Dell, D-Link, IOGEAR og Lenovo, skriver USB-IF i en pressemeddelelse. Og de fordeler sig på følgende: Dell Inspiron 1720 notebook pc, D-Link Wireless USB Adapter (DUB-1210) & 4-port Wireless USB Hub (DUB-2240), IOGEAR's Wireless USB HUB & adapter kit samt Lenovo's Thinkpad T61/T61p 15,4 tommer widescreen notebook pc.

»Det er en fin blåstempling af teknologien, at virksomheder, der laver forbrugerprodukter, er de første til at indbygge trådløs USB i deres nye produkter. Det er en kraftig markering af, at teknikken nu findes,« siger USB-IF's president, Jeff Ravencraft i pressemeddelelsen.

Trådløs USB bliver konkurrent til Wi-fi

Der bliver formentlig tale om en regulær bølge af nye produkter, der skyller over forbrugermarkedet til efteråret. De siliciumchips, der er nødvendige til indbygning i slutprodukterne, er for længst certificeret, kompatibilitets-testede og masseproducerede. Og meget store firmaer som Intel Corporation, NEC Electronics, Realtek Semiconductor Corp., Alereon og WiQuest ventes at sende deres produktserier på markedet efter sommerferien og frem til julegavesæsonen.

Wireless USB er i princippet blot en trådløs udgave af den hurtige USB 2.0 forbindelse, vi kender. Men uden ledning giver teknologien en række nye brugsmuligheder.

Den er på kort afstand langt hurtigere og mere energieffektiv end for eksempel Wi-fi. Derfor er den oplagt til forbindelsen mellem mobile enheder, såsom mobiltelefoner og iPods med musik og film, og til hjemmets digitale AV-afspiller. Det er en slags dvd-afspiller, blot med mulighed for at streame film, foto og musik, dels fra pc'erne i huset, dels fra hjemmets lokale AV-server eller backup-server.

I den sammenhæng bliver WUSB altså en konkurrent til de nye Wi-fi access points, som stadig kun kan sælges i draft-n udgaven. WUSB kan inden for tre meters afstand ? fra sofaen over til tv'et ? levere 480 Mbits/s, og på ti meters afstand 110 Mbit/s.

Det betyder, at hjemmets nye AV-spiller ikke nødvendigvis behøver at stå klinet op ad tv-skærmen eller have en grim ledning op ad væggen til 42-tommer displayet. Den skal blot være inden for ti meters afstand eller lidt nærmere, hvis man vil se High Definition film.

Men når de mange nye produkter kommer, gælder det om at bruge fantasien ? eller prøve sig frem. WUSB vil for eksempel også konkurrere med Wi-fi, når det gælder forbindelsen til printere, servere eller overvågningskameraer.

Ny radioteknik på vej frem

Radioteknologien er temmelig forskellig fra både Wi-fi og Bluetooth, så man kan ikke på forhånd vide, hvad der virker bedst i givne situationer med forskellige afstande, fysiske forhindringer og krav til datakvalitet og båndbredde.

Markedet for USB-forbindelser er stort allerede. På verdensplan antages at være solgt cirka 3,5 milliarder USB-forbindelser i 2006.

WUSB er Ultra-WideBand radio eller UWB, dvs. gnist-agtige radiosignaler, der ligner støj for andre radioteknologier. Oprindelig blev det udviklet og brugt i militær sammenhæng, takket være evnen til at sende uforståelige bursts, ofte på niveauer under baggrundsstøjen. Men i de seneste år har flere fremsynede firmaer og organisationer arbejdet intenst på at fremme den mærkelige radioform.

UWB har flere anvendelsesmuligheder, hvis man bruger andre frekvenser. For eksempel er der i autobranchen udstyr på vej, som bruger UWB som radar, der kan advare uopmærksomme bilister om, at de forankørende biler bremser op.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Thomas Ammitzbøll-Bach

De ledninger, der irriterer mig mest, er alle de latterlige 4.5, 6, 7.5, 9, 12 og 15 volts strømforsyninger med et utal af forskellige stik og retvendt og omvendt polaritet.

Ikke nok med det, så har de næsten alle stikbenene placeret på trafo-klodsen, så de som en anden primadonna ikke kan dele en strømskinne med andre trafoer.

Kunne industrien ikke snart blive enige om, hvilke stik, der svarer til hvilke spændinger, og kunne man ikke snart få en central lavspændingsstation, så vi snart kan få befriet vores stikkontakter for alle de strømslugende, små grimianer.

Så giver trådløst USB pludselig meget mere mening... (Så bliv vi on-topic igen :-)

Thomas

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere