Totalovervågning af danskerne kan blive LA og konservatives næste principbrud

23. november 2016 kl. 04:0014
Totalovervågning af danskerne kan blive LA og konservatives næste principbrud
Illustration: Rasmus Flindt Pedersen.
Både Søren Pape og Anders Samuelsen har talt dunder mod et tidligere forslag til overvågning, der var mindre krænkende for privatlivet end det forslag, som justitsminister Søren Pind har fremlagt. Nu risikerer de at blive beskyldt for løftebrud.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Begge de partiformænd, som nu drøfter et regeringsgrundlag med statsminister Lars Løkke Rasmussen, har i stærke vendinger fordømt overvågning af danskerne via mobiltelefon og internetlogning.

Dermed risikerer både den konservative Søren Pape Poulsen og Liberal Alliances Anders Samuelsen at lade hånt om deres principper, hvis de går med på Venstre-regeringens politik.

Justitsminister Søren Pind fremlagde i fredags en skitse til en ny overvågningslov. Den er ifølge de fleste organisationer, som Ingeniøren/Version2 har talt med, endnu mere omfattende end forslaget om sessionslogning, som Søren Pind trak tilbage i februar efter voldsom kritik.

Søren Pinds forslag står på regeringens lovprogram først i det nye år. Det indebærer med kritikernes ord en totalovervågning af danskerne færden i det fysiske rum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et andet sprogligt billede, som kritikerne har fremlagt er, at det svarer til at implantere en GPS-chip i nakken på alle danskere og gemme et komplet register over, hvor de har færdedes, et halvt år tilbage.

Pape: Det er ude af proportioner

Søren Pape Poulsen har selv advaret mod overvågning i en pressemeddelelse fra februar.

»Systematisk overvågning af alle danskere, fordi enkelte ikke kan opføre sig ordentligt, er ganske enkelt ude af proportioner,« lød det blandt andet fra den konservative formand.

»Vi skal målrettet og med alle midler gå efter alle, der udgør en potentiel trussel mod danskerne – om nødvendigt også med øget overvågning – men det skal være målrettet og efter dommerkendelse. Alle os andre skal have lov til at være i fred – også på internettet. Kampen mod enkelte menneskers dumhed retfærdiggør ikke, at vi alle skal registreres.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politiske journalister vil måske sige, at den konservative formand dermed er kravlet helt op i det træ, hvorfra Anders Samuelsen nu er kravlet ned med sit krav til topskattelettelser.

LA-formand: Det er usympatisk

Men også Liberal Alliance ruskede i trætoppen med modstanden mod overvågning.

Anders Samuelsen udfrittede således personligt statsministeren om netop overvågning i en spørgetime i Folketinget i februar, dengang der stadig blev drøftet sessionslogning men ikke totalovervågning af vores fysiske færden.

»Det svarer til, at hver eneste dansker fra nu af har en agent gående bag ved sig, som tager notater, og som lover ikke at offentliggøre de her notater, medmindre der kommer en grund til det. Det vil sige, at vi alle sammen pr. definition er under mistanke reelt set. Det er det, der er problemet,« sagde han.

»Det, der er problemet, er, at en borgerlig-liberal statsminister også her kommer til at forgribe sig på borgernes retssikkerhed, respekten for, at borgerne har ret til et privatliv, at man, når staten er under pres, udnytter muligheden til at stramme yderligere op i forhold til overvågning. Jeg synes, at det er usympatisk,« sagde han ifølge Folketingets officielle referat af debatten.

Nu skal de blive enige

Liberal Alliances it-ordfører, Christina Egelund, har flere gange gentaget partiets modstand mod logning.

»Vi lever i et liberalt demokrati, og der skal det være et grundlæggende princip, at man respekterer privatlivets fred. Der hører masseovervågning af borgere, der ikke er mistænkt for noget som helst kriminelt, ingen steder hjemme,« sagde hun allerede i januar til Ritzaus Bureau.

Dengang var forslaget om sessionslogning ikke kendt i detaljer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men med det, vi har hørt om det indtil videre, har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at vi vil kunne stemme for det,« sagde hun.

I dag er detaljerne i Pinds totalovervågning heller ikke kendt, men ambitionen om at spore danskerne fysiske opholdssted er. Til gengæld er Christina Egelunds kommentarer noget mere afdæmpede.

»Af hensyn til regeringsforhandlinger kan jeg ikke kommentere på det nu. Men vi har de holdninger, vi hele tiden har haft,« siger hun.

I skal vel være præcis lige så enige med Venstre og konservative om overvågning som om topskat.

»Præcis.«

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra den konservative ordfører, Brian Mikkelsen.

Ingeniøren/Version2 har i ugevis forsøgt at få justitsminister Søren Pind i tale om forslaget til totalovervågning, men hans presseafdeling meddeler, at det ikke kan lade sig gøre.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
23. november 2016 kl. 14:25

Det er da en fed fidus for "de evindelige musketerer" Først scorer man millioner på at udviklet et totalt ubrugeligt system. Derefter scorer man yderligere millioner på at forsøge, at få det ubrugelige system gjort brugeligt. Til sidst skrottes systemet så, og leverandøren løber grinende bort, da al ansvar nu er en saga blot.

12
23. november 2016 kl. 13:23

Måske var løsningen, at ansvaret for ...

Heh, som efterhånden hårdkogt kyniker mener jeg at lösningen er at "de evindelige musketerer" bag alle de andre offentlige IT-fiaskoer vinder udbuddet .

Hvis det ikke fungerer, fint, hvis det trods alt fungerer, bedre, for så bliver det hacket og vi kan få noget offentlighed i forvaltningen.

11
23. november 2016 kl. 11:16

I sidste ende drejer det sig nok mere om at få en ministerbil end om principper. Hvis prisen for ministerbilen er, at droppe sine principper, er der jo desværre en del, der synes dette er en god handel.

10
23. november 2016 kl. 11:12

Og Peter Kofoed Poulsen, DF, er helt utrolig.

Hvis du vil skræmmes, så hør Peter Kofoeds tale til overvågningsmessen til SecTech messen "TRYGHEDSKAMERAETS DAG". Der skal du høre politiske overvågningsvisioner.

Du finder talen som podcast på radio syvs program aflyttet fra den 20 november 2016.

9
23. november 2016 kl. 11:04

Ja, desværre er den eneste måde at holde humøret og moralen lidt oppe på jo efterhånden galgenhumor...

8
23. november 2016 kl. 10:54

Jeg hører det vil give for meget balade hvis han bliver beskæftigelsesminister, så han må da være oplagt som Justitsminister, hvis ikke lige det er fordi den nok nærmere bliver en Konservativ. Vi kan jo alle huske tiden med Brian Mikkelsen, der viste de Konservative sig jo virkeligt som et liberalt parti eller hvordan var det nu det var.....

7
23. november 2016 kl. 10:38

Så er der kun EL tilbage, Christian Nobel :-)

Jeg har nu for et par dage siden også set Lisbeth Bech Poulsen tale imod forslaget - så må vi håbe, at SF holder fast - selv om det ikke gør den store forskel i sidste ende.

6
23. november 2016 kl. 10:16

Med deres ordførere på området vil de end ikke forstå noget af det, inden de støtter det.

Trine Bramsen ,A, kender I jo fra hendes tid som tele- og IT-ordfører.

Og Peter Kofoed Poulsen, DF, er helt utrolig.

"I sommerferien genlæste jeg 1984 af George Orwell. Den totale overvågning får straks én til at tænke på i dag, og den har gjort et kæmpe indtryk på mig. Orwells bog Animal Farm er også fantastisk. Den er så sigende og burde egentlig være pligtlæsning for alle 179 medlemmer herinde. Jeg tror, mange ville få noget ud af at læse den."

kilde; https://www.altinget.dk/artikel/10-december-peter-kofod-Poulsen

Men sammenhængen mellem "1984" og "animal farm" budskaberne og DFs politik er åbenbart for stor en intellektuel udfordring for den unge mand.

5
23. november 2016 kl. 10:16

Ved sidste valg var der reelt to partier der tog klart afstand til mørklægningsloven og overvågning - og da det for mig er meget vigtige ting, var der sådan set kun et at stemme på, ud fra en holdning om at EL's politik i mange andre henseender er uspiselig (for mig).

Så helt klart, hvis LA sælger ud på denne, så er det lig en mistet stemme.

4
23. november 2016 kl. 09:53

Egentlig er der flertal for at overvåge hvad som helst. A og DF vil jo støtte. Med deres ordførere på området vil de end ikke forstå noget af det, inden de støtter det.

Så enhver ny Justitsminister vil blive fanget af dette flertal af A,DF og V, når han sidder over for rigspolitiets fantaster, der tror, at de kan gennemtvinge en vis orden i et helt igennem uordentligt internet

Nu har vi set flere Justitsministre fanget i dette Blåtårn.

Måske var løsningen, at ansvaret for den meget tekniske logningsbekendtgørelse blev flyttet til energiministeriet, der jo har statens teleekspertise i energistyrelsen.

Så undgår vi dette skisma, hvor Justitsministeriet både er regeludsteder og den mest betydelige part med en særinteresse.

3
23. november 2016 kl. 09:44

Mit næste køleskab skal på nettet - så kan de bruge energi på at holde øje med det mens det søger på kalorieBOMBER og bestiller is fra ISIS ;)

2
23. november 2016 kl. 09:44

Ingeniøren/Version2 har i ugevis forsøgt at få justitsminister Søren Pind i tale om forslaget til totalovervågning, men hans presseafdeling meddeler, at det ikke kan lade sig gøre.

Det er en konsekvens af facebooks mange bobler. Man og især S.Pind omgiver sig alene med ligesindede og lukker ned andres meninger/holdninger.

Man uploader kun billeder hvor man er glad eller har en succes som man ønsker at dele med andre. De dage hvor man er syg, har hovedpine eller andre af livets mindre attraktive sider, lukker man ude af sin facebook verden - selvom de dårlige dage også er en del af livet.

S.Pind er et ekstrem eksempel på denne barnlige arrogance som lukker helt ned for enhver kritik - uanset om kritikken er berettiget eller ej.

Jeg tror ikke på at S.Pind stiller frivilligt op til en interview med Ingeniøren/Version2 fordi han vil blive konfronteret med en virkelighed som ligger uden for hans forestillingsverden (facebooks bobler).

Problemet med facebooks bobler blev meget konkret udstillet i det amerikanske præsidentvalg, hvor stort set ingen udover Trump kiggede "ud af boblen" og talte stemmerne sammen. Der var jo ingen som troede på ham når han sagde at det var valgsvindel hvis han ikke vandt.

Jeg har 1.000 gange mere respekt for en person som Inger Støjberg som jeg tror får mange usaglige og følelsesladede ord med på vejen og alligevel stiller op til alt muligt med et smil.

1
23. november 2016 kl. 08:58

Politikerleden er fuldt ud berettiget. De etablerede partier har NUL troværdighed. Ingen af dem har nogen trackrecord for at være vederhæftige.

Desværre er hovedparten af vælgerne så naive og ligeglade med politikernes grove forræderi at de stemmer på de samme gamle uvederhæftige bedragere hvert evig eneste 4. år hvor de får lov til at sætte ét kryds på en stemmeseddel.