Total tablettriumf? Pc-salget falder 5 procent

Produktionen af traditionelle pc’er har toppet. Dell, HP og de øvrige pc-producenter skippede i fjerde kvartal 2012 godt 90 millioner enheder afsted - men det er 5 millioner færre end i kvartalet før. Forklaringen: Tablets.
Især Dell har lidt massive smæk som følge af en vigende produktion af pc'er. I stedet ser det ud til, at kunderne vil have tablets Illustration: Dell Inc.

Tablets fra Apple, Asus og Samsung rykker nu for alvor fra de ‘gamle’ computere, når man kigger på tallene for produktion af ‘traditionelle’ pc’er fra eksempelvis Dell eller HP.

Nye tal fra analyse-virksomheden Gartner viser, at udskibningen af pc’er faldt fra 95 mio. i fjerde kvartal 2011 til 90,3 mio. i samme kvartal i 2012.

Det svarer til et fald på 4,9 procent, skriver Gartner på sin hjemmeside.

Især computerfirmaet Dell bløder for tiden. Virksomheden har siden fjerde kvartal 2011 og frem til fjerde kvartal 2012 oplevet en tilbagegang i antallet af producerede pc’er på næsten 21 procent.

Læs også: Stigende pres på pc-markedet tvinger Dell ud i milliarddyr omlægning

Forklaringen bag faldet i producerede traditionelle pc’er blandt de traditionelle pc-producenter er ligetil, forklarer Gartner:

»Tablets har dramatisk ændret landskabet for pc'er, hvilket betyder, at ejere af ældre pc’er, der står over for en udskiftning, i stigende grad vælger en tablet som erstatning,« udtaler Mikako Kitagawa, der arbejder med markedsanalyse i Gartner.

Heller ikke lanceringen af Microsofts touch-baserede styresystem, Windows 8, har skubbet pc’ernes produktionstal i den rigtige retning, siger Gartner.

Du kan se en samlet oversigt over pc-producenterne og de vigende produktionstal her.

Læs også: Pc-salget er uberørt af Windows 8-lancering

Læs også: Pc-salg dykker til laveste niveau i 11 år

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Lars Tørnes Hansen

Er der tale om ønske tænkning?

For mig virker det naturlig at folk bruger deres PCere i længere tid under en krise, hvor privatøkonomien ikke har det så godt, og jobbet allerede er væk, eller at jobbet muligvis forsvinder eller er tidsbegrænset.

Det er meget muligt at de solgte tablets ikke nødvendigvis er købt af de samme kunder som i fremtiden har et behov for et køb af en almindelig PC. Dvs. at der måske ligger et behov for en alm. PC og venter, når der igen kommer bedre tider, eller PCen simpelthen bliver slidt op og ikke virker.

Jeg bemærker også at jeg synes at jeg ser flere og flere henvendelser på hvordan Ubuntu kan erstatte en ældre Windows versioner fuldstændigt på ældre PCer på Ubuntu Danmarks forum. Der er også jævnligt indlæg om at installere Ubuntu på nye billige PCere der ikke har et styresystem fra start af.

  • 0
  • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg tror at den langsommere udskiftning af halvgamle maskiner mere er fordi fordelen ved at udskifte fx en 3 år gammel laptop for de fleste brugere er ret lille, eller nul, med mindre der er fejl på den. For nogle år siden var der mere ræson i at udskifte en ikke-defekt maskine, fordi opgraderingen af hardware virkelig kunne mærkes. Med mindre der er brug for at presse hardware ydelsen, er der simpelthen ingen grund til at satse på lidt bedre specs. Med i billedet hører også at en billig laptop til under 3000 kroner dækker de fleste behov ganske udmærket.

Mange af de solgte tablets bliver også brugt i stedet for en klassisk pc, som dog får lov til at stå i et hjørne, til de opgaver hvor der er brug for den. Det bliver måske kun én pr. husstand, da den primære personlige maskine ofte er en tablet (deriblandt lommeudgaven med telefon-funktion).

Jeg tror på at udviklingen af tablets vil føre til fortsat faldende salg for det gammeldags pc koncept. Rigtig mange almindelige brugere kan med fordel slippe for det bøvl der hidtil har været set som et nødvendigt onde.

  • 0
  • 0
Hans Andersen

Hmm Tror også at en almindelig pc ligeså langsom vil død i de private hjem. De fleste ting kan klares på en tablet . Årsagen til at der købes flere tablets er vel også, at de fleste har en pc, og ikke en tablet. De jeg kender har alle 3 ting, superbrugerne kan ikke undvære deres laptop/pc, men de almindelige som kun skal bruge netbank ect. Kan nøjes med en tablet. Efterhånden vil tablet/pc smelte sammen, så det ikke vil give mening at dele op på den måde. Den dag der kommer en "tablet" som kan opgraderes bliver fedt.......

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere