It-professionelle uddannes ikke længere i mainframesproget PL/1, som Topdanmarks livsforsikringssystem er skrevet i. Flere af selskabets interne eksperter nærmer sig pensionsalderen, så nu skal PL/1-systemet sammen med en selvudviklet datamodel samme vej.
»Det er imponerende, at det har kørt i så mange år,« konstaterer Brian Rothemejer Jacobsen, der er administrerende direktør i Topdanmark Livsforsikring.
Sidste år administrerede Topdanmark forsikringspræmier for 7,5 milliard kroner på systemet. Og det havde man ikke forestillet sig dengang, systemet blev lavet i 1980’erne.
»Modellen er ikke bygget til den stigende kompleksitet, og strukturen er lavet på et tidspunkt, hvor markedet var helt anderledes. Den udviklingsindsats, der skal til, er alt for stor i forhold til et moderne system,« understreger Brian Rothemejer Jacobsen.
Ikke interesse for PL/1-udvikling
Mainframesproget PL/1 stammer fra 60’erne og har primært været udbredt i Tyskland og Skandinavien. Nu er sproget ikke længere en del af pensum på landets it-uddannelser, og det bliver mere og mere vanskeligt at finde folk, som kan og vil arbejde med PL/1, fortæller Søren Stevnsborg, der er it-direktør i Topdanmark Forsikring.
»Udfordringen er ikke mindst, at man skal kunne systemet og kunne sproget, men man skal også kende feltet omkring liv og pension. Og det er en pakke, som mange udviklere ikke er interesserede i,« forklarer han.
Over tid er 80’er-systemet blevet omkodet og moderniseret og har knopskudt. Det er dog stadig ikke et realtidssystem, hvilket betyder, at selskabet skal køre batchopdateringer hver eneste nat. Dertil kommer en hjemmelavet database, som gør det vanskeligt at at sætte nye folk ind i systemet.
»Alt i alt vurderer vi, at det er tid til at skifte. Vi skal reagere, før det for alvor bliver et problem. Vi skal nok holde det flyvende. Men spørgsmålet er, hvornår vi render ind i forretningsmæssige behov, vi ikke kan honorere,« siger Søren Stevnsborg. PL/1 står for Programming Language One og blev udgivet i 1963-64. Sproget skulle erstatte de tidlige sprog som Algol, Cobol og FORTRAN og låner elementer fra alle tre sprog. Særligt for PL/1 er, at der ikke var reserverede ord, så labels og variabler kan kaldes det samme som nøgleord. PL/1 skulle udvikles til IBM's computerarkitektur IBM Systems 360, som blev annonceret i 1964. Sproget formåede dog aldrig at blive den Cobol-erstatning, selskabet havde håbet på.Hvad er PL/1?
Nærmer sig pensionen
Systemet skal som minimum kunne holdes flyvende i perioden, det tager at skifte til et nyt system. Derfor nytter det ikke at køre videre til sidste krampetrækning eller vente, til manglen på PL/1-eksperter bliver problematisk.
»Dem, der kan det, nærmer sig pensionen. Så hvis vi ikke gør noget, bliver vi klemt på, at vi ikke kan skaffe ressourcer til at vedligeholde og udvikle systemet,« siger Brian Rothemejer Jacobsen.
Til at erstatte det aldrende legacy-system har Topdanmark hyret det danske softwarehus Schantz Data, som om to til tre år skal levere systemet LIVA. Den præcise pris er fortrolig, men der er ifølge direktøren tale om et pænt nicifret beløb.
»Valget faldt på Schantz, fordi deres platform minder mest om et standardsystem,« forklarer Brian Rothemejer Jacobsen.
Vil udvikle software med konkurrenter
Fremover ønsker Topdanmark nemlig ikke at stå alene med alle omkostninger, når ændringer i lover og reguleringer stiller nye krav til branchen.
»Tidligere har vi skullet lave og betale alle ændringer selv. Nu vil vi gerne over på en platform, hvor vi kan dele udgifterne med andre,« lyder det fra Brian Rothemejer Jacobsen.
»Der er en lang række funktioner, som kræves af loven og er ens for alle selskaberne. Det vil sige, at de er konkurrence-neutrale. Der er ikke grund til, at vi alle skriver vores egen udgave af den kode,« forklarer han.
Endnu har Topdanmark ifølge direktøren ikke været i dialog med andre forsikringsselskaber om planen, som kendes fra bankverdenen.
»Men vores håb er, at andre pensionsselskaber også hopper med på denne platform.«
Version2 holder trit med landets største it-projekter. Kender du til et it-projekt, som ikke er på listen, så smid en kommentar eller en mail til mab@ing.dk

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.