Tomrum efter Ballmers exit: Er Microsofts næste topchef på denne liste?

Der er ingen indlysende efterfølger til Microsoft-direktør Steve Ballmer, som har annonceret sin fratræden. Det har sat gang i spekulationerne.

Det har ganske vist længe ligget i kortene, at Steve Ballmer formentligt ville gå på pension inden for få år, men da beslutningen blev gjort officiel fredag, skete det på et tidspunkt, hvor der ikke findes en soleklar afløser.

Steve Ballmer er kun den anden person på posten som administrerende direktør for verdens største softwarefirma. I 2001 afløste han stifter og nuværende bestyrelsesformand Bill Gates.

Microsoft har haft en tradition for at forfremme chefer fra egne rækker, ligesom det er praksis i mange andre store amerikanske teknologivirksomheder, men det er også almindeligt, at store selskaber bringer en ny direktør ind udefra, hvis der er behov for store omvæltninger.

Det centrale spørgsmål er derfor, hvorvidt bestyrelsen og til dels de store aktionærer uden for Microsoft vurderer, at Microsofts problemer med at få solidt fodfæste på det mobile marked er så store, at det kræver en ny chef, sådan som da Lou Gerstner blev hentet ind til IBM i 1993 eller Steve Jobs til Apple i 1998.

Så alvorlig er situationen dog næppe for Microsoft, vurderer Microsoft-observatør Jeffrey Schwartz fra Redmodmag.com i et blogindlæg. Selvom Microsoft har haft svært ved at opnå de ønskede resultater af selskabets nye strategi, så er problemerne ikke så store som IBM's og Apples i 1990'erne, vurderer han.

Ser man på listerne over mulige kandidater, som er dukket op henover weekenden, så er der da også mange interne kandidater, som går igen. Microsoft har for nylig rykket rundt blandt topcheferne, og det kan ifølge mangeårig Microsoft-observatør Mary Jo Foley give et fingerpeg om, hvem der er mest i kridthuset lige nu.

Kevin Turner er COO og dermed den højstplacerede interne kandidat, men den bramfri texaner repræsenterer økonomiafdelingen og er næppe lige præcis den type, Microsoft har brug for lige nu.

Tami Reller er marketingdirektør og har erfaring med at lede Windows-divisionen.

Tony Bates går igen på flere lister. Han kom til Microsoft gennem opkøbet af Skype og har også været topchef i Cisco.

Satya Nadella har måske den bredeste erfaring fra forskellige afdelinger i Microsoft og står lige nu i spidsen for cloud-divisionen.

Stephen Elop er direktør for Nokia og er næppe færdig med at få dét selskab på ret kurs, men han går alligevel igen på flere af listerne.

Steven Sinofsky forlod angiveligt af egen fri vilje Microsoft kort efter lanceringen af Windows 8. Udefra lignede han en god kandidat indtil da, men han var angiveligt upopulær internt på grund af sin kompromisløse ledelsesstil.

Kevin Johnson er tidligere Microsoft-mand og gik for nylig på pension som direktør for Juniper Networks. Det er dog tvivlsomt, om det er en pensionist, Microsoft er på udkig efter.

Paul Maritz forlod Microsoft helt tilbage i 2000 og er i dag direktør for Pivotal. Han har en teknisk baggrund, men det er usikkert, om Microsoft kan lokke ham tilbage.

Reed Hastings er direktør for Netflix og har siddet i Microsofts bestyrelse. Selvom han har erfaringen med at vende et selskab fra én forretningsmodel til en ny, så er Netflix stadig i rivende udvikling.

J Allard regnes for at være manden bag Xbox-successen, men har også stået bag mindre succesfulde produkter som Zune og Kin. Han regnes dog ifølge Infoworld for at være for rebelsk til en post som øverste direktør.

Robbie Bach var hos Microsoft i 22 år, indtil han forlod selskabet i 2010. Ifølge Seattle Times er han dog også i en gruppe af tidligere Microsoft-folk, som måske bærer nag over ikke helt frivilligt at have forladt Microsoft.

Bill Veghte står ganske vist også i en god position til at blive direktør for HP, men har 19 års erfaring hos Microsoft.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Claus Jacobsen

Det ville være den absolut største fejl at sætte en økonomimand på taburetten. Men en mand som Tony Bates ville have formatet til det. Uanset hvad vil det være en der er i stand til at komme med nogle visioner og en teknisk indsigt. Det er det MS har brug for ligenu for at kunne komme ind i varmen igen på klientsiden. På cloud og andre forretningsområder er de stadig i stand til at malke køerne fordi de har et økosystem der kan bære det, men uanset hvad skal der i høj grad også ske noget på den front indenfor de næste 2-3 år ellers er de overhalet indenom der også. Ballmer's problem var ikke at han ikke var dygtig for det var han - Han var i høj grad med til at deres markedsværdi steg på den måde de gjorde - men han havde bare overhovedet ikke nogen samlende visioner om de tekniske retninger, og det er så der hjulet faldt af.

  • 2
  • 1
#4 Carsten Olsen

Andre der også kan gøre det godt: Julie Larson-Green (Har ihvertfald allerede gjort meget rigtigt i MS) Kan måske gøre det godt: Terry Myerson (Ung. Har længe sagt at MS skulle gøre mere i mobil. Det kunne blive sjovt at se hvad han kan udrette hvis han ikke er underlagt Ballmer)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere