Toilet-applikation vandt 100.000 kroner i dansk konkurrence

5. februar 2010 kl. 16:0814
En applikation, der viser vej til det nærmeste offentlige toilet, var en af de tre vindere i en konkurrence om at sætte offentlige data fri og åbne for mashups.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvor ligger det nærmeste offentlige toilet?

Det spørgsmål har efterlønsmodtager Tine Müller forsøgt at få besvaret på mest moderne web 2.0-vis i fem år - men løb ind i en mur hos Københavns Kommune, der ikke ville frigive data med koordinaterne på alle offentlige toiletter.

Torsdag fik Tine Müller både økonomisk og åndelig støtte, da hun blev udråbt til en af de tre sidestillede vindere i konkurrencen Offentlige Data I Spil (ODIS), som blev afgjort på en konference af samme navn.

»Formålet med konkurrencen var at få større opmærksomhed om offentlige data og få gode eksempler på, hvordan de kan bruges. Og det har lige præcis haft den effekt. Bredden i de indsendte forslag har været helt vild - fra det helt dagligdags som at finde et toilet til grøn it og politiske beslutningsprocesser,« siger Cathrine Lippert, konstitueret souschef i IT- og Telestyrelsen og ansvarlig for ODIS-konferencen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinderne skulle af samme grund leve op til 'mormor-testen', forklarer Christian Schwarz Lausten, partner i Seismonaut og en af dommerne i konkurrencen.

»Offentlige data er ikke et særlig sexet emne. Men når man forklarer mulighederne for folk, forstår de det. Vinder-projekterne skulle derfor være til at forstå for alle og stå som gode eksempler,« forklarer han.

Samler alle kommunale beslutninger
Et andet vinderprojekt går ud på, at alle relevante offentlige data om et hus skal samles i en slags digital logbog. Disse data skal så bruges til at beregne, om energiforbruget i huset er for højt, og hvad årsagen kan være. Ejeren af huset skal også kunne tilføje oplysninger om ændringer af huset.

Den sidste vinder, den ITU-studerende Michael Friis, står i forvejen bag folketsting.dk, hvor han samler information om beslutninger i Folketinget og præsenterer dem overskueligt.

Hans vinderprojekt er en udvidelse af ideen til alle kommunerne, så man med få klik kan få et overblik over, hvad partierne for eksempel stemmer for og imod i landets 98 kommuner.

»I dag er de oplysninger ekstremt fragmenterede, så det er en rigtig god idé. Dermed bliver fuldstændigt umulige data pludseligt tilgængelige,« siger Christian Schwarz Lausten.

Trusselsometer til iPhone

I USA er man i kølvandet på præsident Barack Obamas indsats for at frigive data meget længere fremme. Et af eksemplerne, der blev nævnt på konferencen, er iPhone-applikationen 'Are you safe', der bruger en række forskellige datakilder om kriminalitet til at afgøre, om et område i Washington DC er farligt at gå rundt i eller ej.

»Det bliver vist med en nål, der går fra grønt til rødt. På den måde kan turister blive advaret, hvis de går ind i farlige områder, ud fra live-data,« siger Christian Schwarz Lausten begejstret.

Han håber, at Danmark med ODIS-kampagnen bliver langt bedre til at udnytte de tilgængelige data. Men en af de store udfordringer fremover er at få åbnet myndighedernes nogle gange meget faste greb om de mange data, der uden problemer kan gives fri.

»For eksempel havde Københavns Kommune alle toilet-koordinator, for alt inventar er registreret. Det krævede bare, at de ville frigive en fil med data. Men myndighederne føler, at det er et kontroltab, hvis de frigiver disse data. Man ser ikke det positive, der kan komme ud af det, men kun mulige problematikker,« siger Christian Schwarz Lausten.

Kan ikke tvinge myndighederne til åbenhed

På konferencen opfordrede IT- og Telestyrelsens direktør, Jørgen Abild Andersen, videnskabsminister Helge Sander (V) til at få alle ministrene til at give grønt lys for frie data. Men udover det kan IT- og Telestyrelsen ikke gøre så meget, for det er op til politikerne, om data skal sættes fri.

»Vi vil gerne opnå at få data stillet frit til rådighed, og vi håber, at de vil være velvillige, når de ser eksemplerne på, hvad det kan bruges til. Data er oftest ikke tilgængelige, fordi ingen har været opmærksomme på den værdi, der kan være i dem,« siger Cathrine Lippert.

Fremover vil IT- og Telestyrelsen køre videre med ODIS-kampagnen, blandt andet ved at udarbejde vejledninger til myndighederne om, hvordan de nemt kan gøre datakilder tilgængelige for alle. Et netværk for dem, der vil arbejde med at gøre data fri, er også på vej.

De tre vindere fik hver 100.000 kroner i projektstøtte som præmie. Pengene kan bruges til at købe data fri, hjælp til udvikling af applikationer eller lignende.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
5. februar 2010 kl. 17:03

Fantastisk med mere fokus på alle de vidunderlige data det offentlige besidder. Det skulle ikke undre mig de har et enormt potentiale, i takt med at kreativiteten bliver udnyttet over for de tilgængelige data.

Personligt kunne jeg godt tænke mig en oversigt over ledige parkeringspladser i byerne. Det kan da kun være til alles bedste, hvis folk styrede udenom de meget trafikkerede områder i byerne, fordi de på forhånd ved at disse pladser er optaget.

2
6. februar 2010 kl. 08:58

Sjovt at den blev nævnt på konferencen, da der var deltagelse af et program med netop den funktionalitet i selve ODIS konkurrencen, som så altså ikke vandt.

3
6. februar 2010 kl. 09:03

Det offentlige står for at opmåle de danske have. Større søkortleverandører får, på en eller anden måde, disse data udleveret af det offentlige, og sælger det så i særlige pakker til menig(sø)mand og rederier, til pænt høje priser. Kan jeg ikke få lov til selv at se dataene, uden at skulle betale disse glubske mellemmænd flere tusind kroner om året for et abbonement? Giv mig en shapefile...

4
6. februar 2010 kl. 13:04

Med offentlig relevans, såfremt de er betalt af offentlige skattekroner.

Det er jo trods alt folkets ejendom og ikke institutionernes, firmaernes eller politikkerenes, disse har blot faciliteret indsamlingen af data som er betalt af folket.

Frigiv data i en åben standard format alle steder hvor det er muligt og få¨data som ikke er i en åben standard konverteret og derefter udgivet i en åben standard.

Forefindes en sådan ikke bør den udvikles som en fri og åben standard i offentligt tilgængeligt fora.

Ja det kommer til at koste penge, blod og sved og tid.

Men i det lange løb er vi som borgere bedre tjent ved dette og det offentlige vil på tværs af afdelinger frit kunne udveksle data på tværs af systemerne de nu engang af forskellige grunde måtte vælge.

Ved også at kræve åbne formater ikke blot for dokumenter i det offentlige, men for data generelt vil politikkerene sætte sig selv i en position hvor de frit kunne vælge imellem system levrandører på det frie marked.

Bange for monopolisering behøvede man ikke at være heller så længe at man ikke tillader disse standarders brug og opbygning at blive patent befængt af "patent trolls" mm.

Just some food for thought....

5
6. februar 2010 kl. 16:56

At dataene er folkets ejendom er ikke i sig selv et godt argument for at frigive dem. "Folket" kunne jo foretrække at sælge dem, og derved generere indtægter som kan komme alle til gode, i form af flere penge til offentlige ydelser, fremfor blot den lille skare af private som måtte kunne finde noget at bruge dataene til.

Ikke at jeg nødvendigvis er uenig i at er en god idé at frigive dem. Men man skal ikke forgøjle folk at dataene i øjeblikket tilbageholdes af myndighederne uretmæssigt, da det er ikke nødvendigvis tilfældet.

Skal dataene frigives bør det ske på baggrund af et velinformeret, politisk fravalg af den værdi som dataene ellers har for folket, som en vare på statens hænder.

10
10. februar 2010 kl. 11:20

@Anders: I min optik er det en forket business case du opstiller. Det er korrekt at de offentlige instanser vil tabe indtægter på datasalg. Men når du nævner at de eneste som vil få gavn af de åbne data er en "...snæver kreds af private..", synes jeg du overse en lang række forretningsmuligheder.

Som Andrea DiMaio nævner i sin blog (http://blogs.gartner.com/andrea_dimaio/2010/02/04/the-multiple-meanings-of-the-word-open/):

"There will always be the need for data aggregators, intermediaries, activists, businesses that turn that raw open data into something meaningful and useful to people." og senere i blogindlægget "....the relationship between citizens and open data is the same that exists between IT users and open source: they also need intermediaries (i.e. product or service vendors) to make that work.

Så med andre ord tror jeg blandt andet en lang række virksomheder i Danmark vil kunne basere nye forretningsmodeller på baggrund af anvendelse, af åbne data. Forretningsmoddeller som jeg er overbevist om hurtigt vil genere mere profit for samfundet holistisk set (inkl. større skatteindtægter), end de indtægter offentlige institutioner i dag tjener på datasalg.

I dagens Danmark ligger der rigtig mange data hos f.eks. kommunerne som aldrig kommer i spil, fordi kommuner har så relativt få midler til at drive udviklingen af IT-løsninger til dette formål, da fokus (naturligt nok) typisk er på løsninger til registrering af data da dette er juridsk bestemt.

11
13. februar 2010 kl. 13:32

Tak for denne artikel.

Til de som skulle være interesseret i at læse nærmere om projektet, så er der links fra denne side http://www.findtoilet.dk/ bl.a. til min takketale på konferencen, som godt beskriver min kamp om at få disse data samt om at lære de forskellige teknikker som Google Maps API i samarbejde med Drupal. Det lykkedes heldigvis til sidst, men har været rigtig hårdt og ensomt arbejde for mig og jeg har stadigvæk meget at lære endnu om Drupal.

6
7. februar 2010 kl. 19:59

@Anders Feder

Nu havde jeg nu forestillet mig at det var folket selv der skulle have lov til at sælge de data som deres penge havde betalt, dette kan de gøre i form af services til andre aktører, ja enndog til staten selv hvis en entreprenør da kan hitte ud af nye spændende måder at benytte dataerne.

Statens formål bør ikke være at tjene penge men at tjene folket, de penge som staten forbruger bør tilføres den af folket der har valgt at danne "foreningen" den danske stat.

Men det er nok mere en filosofisk betragtning om hvem der skal være den drivende kraft i et samfund finansielt set.

Personligt mener jeg at staten bør lægge et fundament der gør det muligt for borgeren at tjene pengene ikke vice versa.

At data tilbageholdes kunne man måske fortolke mit indlæg advokerede.

På sin vis er det vel heller ikke helt forkert, tag blot eksemplet med søkort som Jon Loldrup kommer med.

Bør sådanne data ikke være frit tilgængelige i en standard database fil ?

Det synes jeg da...

Der var også eksemplet (i starten af artiklen) med Københavns kommune der ikke ville frigive data med koordinaterne på alle offentlige toiletter.

Det er da absurd, hvad var det lige kommunen var bange for ? (Hint hint til V2 - Grav dybere)

Du siger at frigivelse af data skal ske på bagrund af den værdi de har som vare for staten, der er jeg lodret uenig med dig.

Som borger har man allerede betalt for at disse data er bragt til veje, jeg ser ingen grund til at danske skatteborgere skal betale for disse i flere omgange.

Hvis man er hunderæd for at udlændinge benytter dataerne, "ingen nævnt ingen kendt", så frigiv dem med en klausul om af fri afbenyttelse til kommercielle formål af udenlandske aktører, kun må ske efter forhandling om afkastsfordeling af evt. indtægter fra sådan en afbenyttelse er afsluttet og at enighed derom er opnået.

Således sikrer du at data'erne ikke benyttes frit af komercielle interesser i udlandet, førend den værdi du tilskriver dem, kommer den danske stat til gode.

Men jeg mener at disse data skal være frit tilgængelige til brug for danske statsborgere, for at sikre at den danske borger retten til sin ejendom.

Den danske statsborger må være den der har førsteret til, kommerciel eller ukommerciel at benytte disse data.

Evt. indtægter fra disse individers brug af data, såfremt de har en reel værdi, vil helt automatisk derved komme til danmark og derved den danske statskasse.

Det samme gør sig i det tænkte eksempel med frigivlese under klausul, gældende for udenlandske aktører.

7
8. februar 2010 kl. 12:47

Odense Kommune har siden sommeren 2009 haft en mobilapplikation kørende i åben test, der viser vej til netop offentlige toiletter, men også parkeringspladser, cykelpumper, turistinformationer, kulturelle events, planer om byudvikling, historisk atlas, og meget mere.

Applikationen er udviklet i samarbejde med virksomheden A2I (Applied Artificial Intelligence) og har til formål at gøre offentlige informationer tilgængelige for kommunens borgere via deres mobiltelefoner.

Læs mere på www.odense.dk/mobil eller www.mobil.a2i.dk, eller download applikationen ved at sende en SMS med teksten "a2i mobil" til 1919.

8
8. februar 2010 kl. 14:31

Nu blev Odenses forsøg på at være "åbne" nævnt. Dette forsøg er i mine øjne uden værdi. Data er ikke frie, men skal benyttes via et program. Jeg synes de burde lægge alt data frit tilgængeligt. Så kunne det f.eks. komme på OpenStreetMap.org og pludselig vil hele verden kunne bruge disse data, i stedet for danskere med en java-mobil og internet abonnement.