Toilet-applikation vandt 100.000 kroner i dansk konkurrence
Hvor ligger det nærmeste offentlige toilet?
Det spørgsmål har efterlønsmodtager Tine Müller forsøgt at få besvaret på mest moderne web 2.0-vis i fem år - men løb ind i en mur hos Københavns Kommune, der ikke ville frigive data med koordinaterne på alle offentlige toiletter.
Torsdag fik Tine Müller både økonomisk og åndelig støtte, da hun blev udråbt til en af de tre sidestillede vindere i konkurrencen Offentlige Data I Spil (ODIS), som blev afgjort på en konference af samme navn.
»Formålet med konkurrencen var at få større opmærksomhed om offentlige data og få gode eksempler på, hvordan de kan bruges. Og det har lige præcis haft den effekt. Bredden i de indsendte forslag har været helt vild - fra det helt dagligdags som at finde et toilet til grøn it og politiske beslutningsprocesser,« siger Cathrine Lippert, konstitueret souschef i IT- og Telestyrelsen og ansvarlig for ODIS-konferencen.
Vinderne skulle af samme grund leve op til 'mormor-testen', forklarer Christian Schwarz Lausten, partner i Seismonaut og en af dommerne i konkurrencen.
»Offentlige data er ikke et særlig sexet emne. Men når man forklarer mulighederne for folk, forstår de det. Vinder-projekterne skulle derfor være til at forstå for alle og stå som gode eksempler,« forklarer han.
Samler alle kommunale beslutninger
Et andet vinderprojekt går ud på, at alle relevante offentlige data om et hus skal samles i en slags digital logbog. Disse data skal så bruges til at beregne, om energiforbruget i huset er for højt, og hvad årsagen kan være. Ejeren af huset skal også kunne tilføje oplysninger om ændringer af huset.
Den sidste vinder, den ITU-studerende Michael Friis, står i forvejen bag folketsting.dk, hvor han samler information om beslutninger i Folketinget og præsenterer dem overskueligt.
Hans vinderprojekt er en udvidelse af ideen til alle kommunerne, så man med få klik kan få et overblik over, hvad partierne for eksempel stemmer for og imod i landets 98 kommuner.
»I dag er de oplysninger ekstremt fragmenterede, så det er en rigtig god idé. Dermed bliver fuldstændigt umulige data pludseligt tilgængelige,« siger Christian Schwarz Lausten.
Trusselsometer til iPhone
I USA er man i kølvandet på præsident Barack Obamas indsats for at frigive data meget længere fremme. Et af eksemplerne, der blev nævnt på konferencen, er iPhone-applikationen 'Are you safe', der bruger en række forskellige datakilder om kriminalitet til at afgøre, om et område i Washington DC er farligt at gå rundt i eller ej.
»Det bliver vist med en nål, der går fra grønt til rødt. På den måde kan turister blive advaret, hvis de går ind i farlige områder, ud fra live-data,« siger Christian Schwarz Lausten begejstret.
Han håber, at Danmark med ODIS-kampagnen bliver langt bedre til at udnytte de tilgængelige data. Men en af de store udfordringer fremover er at få åbnet myndighedernes nogle gange meget faste greb om de mange data, der uden problemer kan gives fri.
»For eksempel havde Københavns Kommune alle toilet-koordinator, for alt inventar er registreret. Det krævede bare, at de ville frigive en fil med data. Men myndighederne føler, at det er et kontroltab, hvis de frigiver disse data. Man ser ikke det positive, der kan komme ud af det, men kun mulige problematikker,« siger Christian Schwarz Lausten.
Kan ikke tvinge myndighederne til åbenhed
På konferencen opfordrede IT- og Telestyrelsens direktør, Jørgen Abild Andersen, videnskabsminister Helge Sander (V) til at få alle ministrene til at give grønt lys for frie data. Men udover det kan IT- og Telestyrelsen ikke gøre så meget, for det er op til politikerne, om data skal sættes fri.
»Vi vil gerne opnå at få data stillet frit til rådighed, og vi håber, at de vil være velvillige, når de ser eksemplerne på, hvad det kan bruges til. Data er oftest ikke tilgængelige, fordi ingen har været opmærksomme på den værdi, der kan være i dem,« siger Cathrine Lippert.
Fremover vil IT- og Telestyrelsen køre videre med ODIS-kampagnen, blandt andet ved at udarbejde vejledninger til myndighederne om, hvordan de nemt kan gøre datakilder tilgængelige for alle. Et netværk for dem, der vil arbejde med at gøre data fri, er også på vej.
De tre vindere fik hver 100.000 kroner i projektstøtte som præmie. Pengene kan bruges til at købe data fri, hjælp til udvikling af applikationer eller lignende.
