Tønder Kommune: Ingen skjulte udgifter med Openoffice

Lyngby-Taarbæk Kommune får ingen særlig gevinst ud af at installere Openoffice på skole-pc'erne, siger Microsoft. Til gengæld har de heller ingen udgifter, lyder modargumentet fra Tønder Kommune, der selv har kørt Openoffice på alle skole-pc'er siden 2008.

Siden januar 2008 har den gratis kontorpakke Openoffice været den eneste kontorpakke på skole-pc'erne i Tønder Kommune.

Og ifølge it-konsulent i Tønder Kommune Erik S. Kristensen har man endnu ikke oplevet, at der skulle være skjulte udgifter forbundet med at bruge Openoffice.

Ej heller har eleverne og lærerne beklaget sig nævneværdigt over Openoffice' brugergrænseflade.

Netop skjulte udgifter til konsulentydelser og et forældet og upædagogisk layout af kontorpakkens brugergrænseflade har været Microsofts indvending her på Version2 til Lyngby-Taarbæk Kommune, der i denne måned har rullet Openoffice Novell Edition ud på elever og læreres pc'er på kommunens skoler.

Men hvis man skal tro Erik S. Kristensen, er der ingen grund til bekymring for Lyngby-Taarbæk Kommune.

»Vi er to it-konsulenter i kommunen, som har lavet en række kurser i brugen af Openoffice, som alle lærere og ansatte i kommunen med berøring med Openoffice har kunnet melde sig til. Interessen for de kurser har ikke været overvældende, så hvis man tager det som målestok, har udrulningen af Openoffice været en succes,« siger Erik S. Kristensen til Version2.

»Vi har ikke konkrete tal på det, men jeg tror ikke, vi har brugt flere timer på at undervise i Openoffice, end vi ville have gjort med Microsoft Office. Og når det sker, er det en del af vores (it-konsulenternes, red.) arbejdsområde, så vi opkræver ikke ekstra, når vi er ude på skolerne,« siger Erik S. Kristensen.

Filkonvertering giver småproblemer
Ifølge it-konsulenten er det typisk konvertering mellem filformater, der kan give bøvl for den gratis kontorpakke.

»Det største problem ligger i konverteringen mellem et Microsoft Office 2007-dokument til Openoffice. Sidste gang, jeg kan huske det ske, var en lærer, der havde problemer med makroerne i en Excel-fil, som ikke virkede. Men det sker så sjældent, at jeg ikke vil kalde det et problem,« siger Erik S. Kristensen.

Det skyldes ikke mindst, at kommunen sidste år valgte at udlevere en USB-stick til alle lærere og elever på skolerne med Openoffice på.

»Dermed kunne de selv installere det på pc'en derhjemme, og derfor har vi ikke særlig mange forespørgsler på problemer med filer,« siger Erik S. Kristensen.

Ifølge Microsoft byder Office 2007 på et forbedret layout af brugergrænsefladen i forhold til tidligere versioner, som understøtter elevens indlæring og arbejdet med opgaver bedre ? det såkaldte Ribbon-interface. Og der kan Openoffice ikke være med, lyder det fra Microsoft.

Lader Openoffice noget tilbage at ønske, når det kommer til brugergrænsefladen?

»Vi skiftede til Openoffice på langt de fleste skole-pc'er, før Microsoft Office 2007 var blevet de facto-standard. Derfor har vi ikke haft Office 2007 i drift på skolerne og har ikke kunnet sammenligne. Men vi har ikke fået nogen forespørgsler på det. Der er ingen lærere, der har ringet til os og sagt, at vi bør skifte kontorpakke på grund af layoutet,« siger Erik S. Kristensen.

I Tønder Kommune bruger man lige nu standardudgaven af Openoffice i version 3.0. Man afventer nu erfaringerne fra Lyngby-Taarbæk Kommune, der har valgt Novells udgave af Openoffice, blandt andet på grund af bredere understøttelse for en række forskellige filformater.

»Nu er vi meget spændte på, hvilke erfaringer Lyngby-Taarbæk får med Openoffice Novell Edition. Hvis vi skulle skifte, vil det ikke være noget, vi bare lige gør, men derfor skal vi følge med i erfaringerne alligevel,« siger Erik S. Kristensen.

Selvom Openoffice har været den officielle kontorpakke på alle Tønder-skoler siden januar 2008, har enkelte af skolerne ifølge Erik S. Kristensen kørt Openoffice i fem-seks år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Morten Fordsmand

Ifølge Microsoft byder Office 2007 på et forbedret layout af brugergrænsefladen i forhold til tidligere versioner, som understøtter elevens indlæring og arbejdet med opgaver bedre – det såkaldte Ribbon-interface.

Skulle det ribbon interface være en fordel? Det er hårdere at opgrade til 2007 end at skifte til anden pakke af netop den grund.

 • 0
 • 0
#4 Martin Kofoed

Hvad så med de handicappede? Børnene? De svage?? Vi MÅ da kunne finde et argument, før det bliver nødvendigt at skyde kattekillinger?!

Kommentaren med layoutet fik også mig til at flække. Go' humor!

 • 0
 • 0
#8 Bjørn Ryborg

På en af de større erhvervs skoler i syddanmark er Open Office også standard programmet. Hver gang der nyanskaffes en maskine, bliver der smidt Open Office på, i stedet for Microsoft Office. Dette gør anskaffelsen for en maskine billigere og samtidigt tvinger vi ikke eleverne til at købe/piratkopiere software på deres hjemme pcere.

Vi har mere end 1800 Open Office installationer, og har kun haft enkelte lærer (kan tælles på to hænder), som har købt en MS Office licens oveni. Og dette primært pga. Equation editor og Equation objects i MS Office dokumenter, som ikke er kompatibel og ikke kan konverteres til Open Office. Disse dokumenter bliver nu konverteret til PDF.

 • 0
 • 0
#9 Bjørn Ryborg

Glemte min pointe som var; at der er flere brugere af Open Office, end der er oppe i pressen. Jeg tror der er mange der går stille med døren for ikke at træde MS over tæerne...

 • 0
 • 0
#10 Richard Foersom

"Det skyldes ikke mindst, at kommunen sidste år valgte at udlevere en USB-stick til alle lærere og elever på skolerne med Openoffice på.

»Dermed kunne de selv installere det på pc’en derhjemme, og derfor har vi ikke særlig mange forespørgsler på problemer med filer,« siger Erik S. Kristensen."

De kunne også have brugt Portable Apps, så behøver de ingen gang at installere.

http://portableapps.com/

 • 0
 • 0
#11 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Lars,

Så vidt jeg forstår har OO-projektet haft en prototype med det meget omtalte "ribbon" til evaluering, og de konkluderede, at det ikke var værd at kopiere.

Nu har jeg ikke lige haft tid til at gennemlæse samtlige 594 kommentarer, men er beslutningen taget, at "OO Ribbon" er taget af bordet?

http://blogs.sun.com/GullFOSS/entry/prototyping_a_new_ui_july

http://blogs.sun.com/GullFOSS/entry/prototyping_a_new_ui_july#comment-12...

 • 0
 • 0
#12 Michael Nielsen

Lol det eneste jeg bemærker når jeg skiftevis bruger open office, og MSO (nogle virksomheder er meget insistente) er at funktionerne ligger lidt anderledes, og er en smule forskellige, men jeg har endnu til gode at finde noget som MSO kan som OO ikke kan.

Men som konsulenten siger, så opstår der af og til lidt problemer ved konvertering af filformater, men det er forventeligt, når det er baseret på reverse engineering af udokumenteret formater (imo der er lavet et meget godt stykke arbejde). for det meste er det en eller anden special MS font der ikke findes på min target maskine (linux), så det problem skulle ikke ske på OO der køre på windows.

 • 0
 • 0
#13 Leif Lodahl

I OpenOffice er konklussionen, at brugergrænsefladen skal moderniseres og shines op. I den forbindelse er der lavet en række designstudier, hvilket er en ganske normal fremgangsmåde. Det der ikke er normalt, er at det foregår i fuld åbenhed og det kan journalister og diverse debatører åbenbart ikke tåle. Straks bliver det til en beslutning.

Nu har jeg ikke lige haft tid til at gennemlæse samtlige 594 kommentarer, men er beslutningen taget, at "OO Ribbon" er taget af bordet?

Næ, for der har aldrig været en plan for det.

Der blev gennemført en række designstudier, hvoraf et af dem var i nærheden af Ribbons. Dette blev trukket frem af pressen, fordi det åbenbart sælger aviser at OpenOffice ville lave Ribbons.

Det er noget vås at sige at OpenOffice laver Ribbons.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere