Kommuner i hele landet satser i disse år stort på at implementere chatbots på de kommunale hjemmesider.
Ideen er, at det skal give borgerne mulighed for at få svar på simple borgerservice-spørgsmål hurtigt og uafhængigt af normal åbningstid – men man skal som kommune være opmærksom på, at chatbot-teknologien er meget langt fra at være såkaldt ‘plug and play’.
Det siger Marianne Valentin, der er afdelingsleder for borgerservice i Tønder Kommune.
Her har man siden sommeren 2018 udviklet på en chatbot sammen med leverandøren Schultz, og Marianne Valentin fandt med det samme ud af, at det er en omfattende opgave at få en chatbot til at fungere ordentligt.
»Vi fandt hurtigt ud af, at det er en opgave, der er større end som så. Der er rigtig mange nuancer i den måde, forskellige folk stiller det samme spørgsmål på, og chatbotten er meget følsom overfor formuleringer,« siger hun til DigiTech.
En af de første udfordringer i udviklingen af en borgerservice-chatbot er, at man skal tage stilling til, hvilke spørgsmål den skal kunne besvare. Her begyndte Tønder Kommune at kortlægge, hvad flest borgere spørger om for at finde de klassiske spørgsmål og rigtige svar.
Dette er en forkortet version af en artikel bragt hos DigiTech. I den oprindelige artikel kan du blandt andet læse, hvordan Tønder Kommune kom igang med arbejdet med chatbots på foranledning af leverandøren Schultz, som udvikler Tønders chatbot som en slags pilotprojekt, samt hvordan kommunens chatbot i dag mest svarer på spørgsmål om pas, kørekort og flytning, mens det på sigt er meningen, at den også skal kunne hjælpe med byggesager.