Tobak dræber - også - din computer

Hvis du ryger, sætter en blanding af tjære, os og støv sig på din hardware. Det kan få elektronikken til at overophede.

Nu kan din pc også få rygerlunger.

Hvis en computer befinder sig i et miljø meget meget tobaksrøg, sætter en blanding af tjære, støv og snavs sig fast på hardwaren og dermed får dem til at overophede. Det skriver it-supportfirmaet Neverboot i en pressemeddelelse.

»Vi har erfaret, at flere af vores kunder ikke er klar over, at tobaksrøg rent faktisk kan medføre betydelig skade på deres computer. Rygning i nærheden af en computer vil på længere sigt ende med en reparation,« udtaler partner og cheftekniker Martin Sykulski.

Ifølge meddelelsen er der flere måder at omgå problemet på. Den oplagte består i at kvitte smøgerne, mens rygning et andet sted end ved siden af pc'en nævnes som alternativ. Endelig kan man vælge at rengøre de indre dele af pc'en jævnligt.

»Vi gør rigtig meget for at fortælle vores kunder, at tobaksrøg skader deres computer, og vi opfordrer da også til at man får rengjort sin computer jævnligt. Computere, der kommer ind på værkstedet til reparation på grund af følgeskader fra tobaksrøg, er ofte langt dyrere at få repareret for kunden, fortæller partner og tekniker Kasper Nielsen.

Læs også: Apple: Garantien ryger, hvis du er ryger

Computer-producenten Apple har tidligere proklameret, at de ikke vil reparere computere, der har lugter alt for heftigt af røg på garantien. Dette skyldes dog angiveligt sundhedshensyn for reparations-medarbejderne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Ole Juul

@Svend: Helt enig om TV i røgfyldte stuer.

At Neverboot siger at "deres kunder ikke er klar over, at tobaksrøg rent faktisk kan medføre betydelig skade på deres computer" er jo ikke i sig selv så overbevisende. Jeg kan forstå at de gerne vil have rene computers men det har vist ikke noget med funktion at gøre.

 • 0
 • 0
#4 Peter Olesen

Nu har en computer nogle dele der er lidt mere følsomme end gamle tv, da det meste på et tv er gemt bag et lak lag og det ikke har de samme varmeproblemer som fx. en CPU. Men et TV har bestemt heller ikke godt af smøger...

 • 0
 • 0
#5 Ken Poulsen

Der er ikke noget værre end at få en computer til rep, som er fyldt med nikotin og stinker af røg. Selv flere dage efter kunden har afhentet maskinen, stinker det stadig! Et problem jeg ofte har set er at folk ikke gør maskinen ren af og til, så når den kommer til rep ligger der støv bundet med nikotin alle steder. Og ved ikke rygere, kan man lugte hvad der er galt (hvis eks. en PSU er stået af o.s.v) men ved en ryger bruger man extra tid på at måle sig frem og evt. rense dele.

 • 0
 • 0
#6 Henning Svane

Nu er der også en væsentlig forskel mere der sidder minimum 2 blæser i en PC det gør der ikke i et TV. Nu har jeg selv haft "glæden" af at reparerer bærbare og stationærer. De er ulækre i en grad man ikke kan forstille sig. Alt klæber. Det der oftes står af er PSU'en da den bliver isoleret i støv, tjære og nikotin. Endvider kan cpuen have svært med holde temperaturen nede. Det gør den ustabil men ikke defekt som sådan. Hvis en ryger vil have en maskine der er stabil over for røg kræver det en passiv kølet pc. PSU'en skal være ekstern. Så er der en chance for de vil leve længere, men det vil aldrig blive som en der i et røgfrit lokale.

 • 0
 • 0
#7 Svend Andersen

Jeg holder nu fast i min overskrift.

Det er ganske rigtigt, at det er ulækkert med røg og nikotin i en computer, det er også rigtigt, at det kan gøre varmeafledningen dårligere, men det er da kun fordi, at de er bygget dårligt.

Man kan have en industripc til, at stå i et beskidt miljø i årevis, uden at den står af. Tager man en standard-pc, så er den med blæsere uden filter, som suger en masse skidt ind. Man kan lave en bilradio, som virker ved både -30 grader, men også i Sahara's ørkensol. Man kan lave elektronik som kan sidde i en bil på mars. PLC'er som sidder i 20 år i et skab fuld af støv, uden at fejle, men sørme ikke en stationær pc, som står et sted der ryges. Gamle billedrørsfjernsyn stod nemt i 20 år, i røgfyldte hjem. De udviklede meget varme, men virkede selvom der var nikotin på printpladerne. Der var ikke blæsere indbygget, men der kom alligevel masser at skidt over 10 - 20 år.

Så derfor holder jeg fast i: "Byg dem bedre!"

 • 0
 • 0
#8 Lars Røgen

Så derfor holder jeg fast i: "Byg dem bedre!"

= byg dem dyrere.

Vil rygerne betale mere for at få en PC, som kan holde til det, så er det jo en fin løsning. Alternativet er så at lade være med at ryge i nærheden af dem.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere