Tjeneste til anonymiseret domæneregistrering: Vi ejer domænet

15. september 2017 kl. 12:094
Tjeneste til anonymiseret domæneregistrering: Vi ejer domænet
Illustration: arkiv.
En tjeneste skal hjælpe med at anonymisere ejermanden bag et domæne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret 14.41 med uddybende kommentar fra Peter Sunde i bunden af artiklen.

Opdateret 19. september med en tydeliggørelse af, at tjenesten blev lanceret tilbage i april.

Peter Sunde, der var med til at starte tjenesten for facilitering af fildeling kaldet Pirate Bay, har tilbage i april lanceret en ny anonymiseringstjeneste til domæner. Graden af anonymitet lader blandt andet til at hænge sammen med, om du kan knyttes til din mail.

Tjenesten skal i udgangspunktet gøre det nemmere at skjule identiteten bag et domæne, så personoplysninger kan holdes væk fra offentligheden - blandt andet i forhold til whois-opslag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyste Torrentfreak tilbage i april.

Sådan nogle tjenester findes godt nok allerede, men Sundes løsning - kaldet Njalla - skulle alligevel skille sig ud. Tjenesten fungerer ved, at det faktisk er Njalla, der foretager domæneregistreringen og dermed står som ejer af domænet, og ikke personen, der registrerer domænet via Njalla.

Torrentfreak bemærker i den forbindelse, at dette setup kræver en grad af tillid til Njalla, der altså formelt ejer domænet. Njalla-brugeren skulle dog ifølge en aftale indgået i forbindelse med registrering selv have fuld kontrol over domænet, hvilket vil sige, at han eller hun også kan overdrage det formelle ejerskab til sig selv.

»Der er behov for Njalla, fordi vi bevæger os i den forkerte retning i samfundet i forhold til folks ret til at være anonyme. Med sociale medier, der presser os til at være mindre anonyme, og tjenester, som bliver centraliserede, så har vi behov for alternativer,« fortæller Sunde til Torrentfreak.

»However, we will help if there are legal merits ...«

Ifølge Njallas hjemmeside er anonymiteten, som tjenesten er villig til at tilbyde sine kunder, dog ikke grænseløs. Følgende fremgår under 'About' på hjemmesiden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»The idea is to make sure that we minimise your visibility to the public. We're not going to give your customer data out easily. However, we will help if there are legal merits to any formal government requests to our system. If you use our service in a way that affects anyones health or safety, we reserve the right to suspend your service.«

Af en opfølgende mail til til Version2 uddyber Peter Sunde, at Njalla ikke udleverer oplysninger om folks identitet til eksempelvis en politimyndighed. I hvert fald ikke direkte.

»Nej, det gør vi ikke. Vi har nemlig ikke denne information (vi har kun jabber-adresse eller e-mail). Men, hvis nogen har skadet nogen eller truer med at skade nogen, så hjælper vi, så godt vi kan, og da kan vi udlevere den (begrænsede) information, vi har (dvs. japper/e-mail).«

For at identiteten på en person forbliver skjult, må det i den forbindelse antages, at eksempelvis den registrerede mail-adresse ikke kan kobles til en person.

Hvad tænker Version2's læsere? Ville du anvende Njalla i forhold til løftet om anonymitet? Hvorfor? Hvorfor ikke?

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
19. september 2017 kl. 10:56

Old news indeed - artiklen er opdateret, så den afspejler, at nyheden om lanceringen er fra april. Vi mener dog stadig, setuppet bag tjenesten er en principiel diskussion værdig. Jakob - V2

3
15. september 2017 kl. 22:00

Nu er det jo godt nok ved at være et halvt år siden... Artiklen fra TorrentFreak er fra april, så det er måske liiiige sent nok at skrive om det nu.

2
15. september 2017 kl. 18:17

Hvordan kan det være, at I skriver om det nu? Det er jo en gammel nyhed.

1
15. september 2017 kl. 17:43

Findes der lister, så man kan få en advarsel, når man forsøger at tilgå et domæne, der ejes af en person, der ikke vil spores?

Hvis det er en webshop, er det sandsynligvis en svindler, der står bag.