Tjek om din pc kan køre Windows 11

29. september 2021 kl. 15:094
Tjek om din pc kan køre Windows 11
Illustration: Skærmdump/Version2.
Nu er værktøjet PC Health Check tilgængeligt for alle, og det fortæller dig, hvorfor du muligvis ikke kan køre Windows 11, og hvad du kan gøre for at løse det.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Windows 11 udrulles den 5. oktober. Hvis du er interesseret i at være tidligt ude, bør du inden dette tidspunkt finde ud af, om din pc faktisk kan køre Windows 11. Som bekendt har den nye version af operativsystemet fået en række nye systemkrav, og nogle af dem kan være lidt mere kryptiske end andre.

Du kan tjekke om din pc fuldt ud kan understøtte Windows 11 med værktøjet PC Health Check, som nu foreligger i en ny udgave. Værktøjet er nu tilgængeligt for alle - ikke kun dem, der deltager i Insider-programmet - og det vil nu også fortælle dig, hvorfor din pc ikke kan køre Windows 11 og foreslå, hvad du kan gøre ved det.

Du kan downloade PC Health Check her.

Masser af kritik allerede før lanceringen

Microsoft har høstet kritik fra en række sider, blandt andet fordi PC Health Check-resultatet var svært at forstå og kun var tilgængeligt for medlemmer af Insider-programmet. Dette vil forhåbentlig forbedre sig noget med denne seneste opdatering, men andre problemer ligger også og lurer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For eksempel har Microsoft gjort det langt sværere end før at ændre standardbrowseren fra sin egen Edge til for eksempel Chrome, Firefox eller Opera, for at nævne nogle få. Hvor man før kunne angive en gang for alle, at alle filtyper og protokoller skal åbnes i den angivne browser, skal man i Windows 11 - i hvert fald i betaversionen - angive dem hver for sig.

Prøv Windows 11 før lancering?

Det er nu lettere at teste Windows 11, fordi du ikke længere skal opgradere fra Windows 10.

Du behøver heller ikke nødvendigvis at prøve Windows 11 for at prøve Windows 11, sjovt nok. For eksempel kan du prøve en Linux-distro designet til at efterligne Windows 11, men vær opmærksom på, at den fulde version koster penge.

Denne artikel har tidligere været bragt på Digi.no.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. oktober 2021 kl. 13:51

Det er et spørgsmål om der er MBEC (Mode Based Execution Control) understøttelse indbygget i chippen. I følge ThioJoe kan det betyde et preformance fald på 40% i forbindelse med en ny sikkerheds feature for Memory Integrety Checks.

Ah, endeligt noget med noget kød på! :)

Så er spørgsmålet hvorfor MS kræver det som baseline feature, i stedet for en ekstra-sikkerheds bonus på CPU'er der understøtter det.

Det virker helt hul i hovedet at lave et nyt OS der ikke supporter ~5 år gamle CPUer.

3
2. oktober 2021 kl. 12:51

Det er et spørgsmål om der er MBEC (Mode Based Execution Control) understøttelse indbygget i chippen. I følge ThioJoe kan det betyde et preformance fald på 40% i forbindelse med en ny sikkerheds feature for Memory Integrety Checks.

Windows 11 Compatibility: The Final Twist (Not Good)

2
30. september 2021 kl. 19:04

Er der nogen der ved hvad de reelle systemkrav er?

Jeg har en Ryzen 5 1600, der ellers supporter TPM2.0 (og har det enabled osv) – er der noget instruktions- eller chipsæt support der mangler, eller har Microsoft bare lavet en whitelist i stedet for at checke available features?

1
30. september 2021 kl. 18:04

sikkert meget få virksomheder og private der opgradere til Windows 11 de første par år, den Pc jeg sider ved lige nu kunne opgraderes hvis bare der sad en af de godkendte processore i, som er det eneste den fejler på i testen, så burde den måske have kommet med i de godkendte processore sammen med flere andre der heller ikke er godkendt.