Tinglysningsretten: Der var ingen problemer med scanningen

Indscanningen af de 75 millioner papirdokumenter har ikke givet problemer, fastholder Tinglysningsretten. Fejlene er opstået i papir-dagene, lyder forklaringen.

Først var organisationen Danske Advokater ude med kritik af konverteringen af data til digital tinglysning, og siden fortalte Version2-læsere om problemer.

Men Tinglysningsretten holder fast i, at scanningen af 75 millioner papirdokumenter er foregået uden fejl eller datatab.

»Samtlige kopier af de tinglyste dokumenter, som tinglysningskontorerne tidligere opbevarede, blev scannet i forbindelse med det digitale tinglysningsprojekt. Scanningen er gennemført af professionelle scanningsfirmaer, og Tinglysningsretten er ikke bekendt med fejl i selve scanningen,« skriver retten i et svar til Version2.

I de sager, hvor der mangler data, eller hvor de er blevet tilknyttet en anden ejendom, er fejlen altså opstået tilbage i papirdagene.

Læs også: Konverteringsfejl i tinglysning vælter frem

Blandt Version2-læsernes eksempler var et problem med manglende servitutter for en ejendom, som Morten Borg havde købt, fordi scanningen var sket på den forkerte led. Denne sag tjekkede Tinglysningsretten, men man fandt ingen fejl, lyder meldingen.

»Alle aktkopier er scannet på den måde, som de var sat ind i aktmapperne. Hvis det altså skulle være tilfældet, at teksten stod på den 'forkerte led', så har den oprindelige aktkopi også været vendt 'forkert',« skriver Tinglysningsretten.

Siden den første artikel om datakvalitet efter scanningen er der i øvrigt indløbet et nyt eksempel i Version2's indbakke. Her var problemet, at nogle gamle servitutter fra 1912 oprindeligt var arkiveret i folio-papirformatet, der er større end A4. Dermed mangler de sidste fem linjer af hver side, fordi indholdet ikke er blevet kopieret ned under indscanningen, fortæller Ib Grønvaldt.

Destruktion skete efter lovkrav

Efter at de 75 millioner dokumenter blev scannet ind, blev de alle makuleret, hvilket også har udløst kritik. Men Tinglysningsretten understreger, at det ikke var en hurtig beslutning internt at skille sig af med papirerne, men en aftale mellem alle parter, der blev nedfældet i lovgrundlaget for skiftet til digital tinglysning. Helt præcist i § 18 i lov nr. 539 af 8. juni 2006.

De papirkopier, som Tinglysningsretten opbevarede, indtil skiftet til digital tinglysning i 2009, vil typisk heller ikke være de eneste af slagsen, forklarer retten.

»Hvis den scannede aktkopi mangler, betyder det ikke, at det bagvedliggende dokument er ugyldigt. Anmelderen har oprindelig fået tilsendt originaldokumentet, og ejeren af ejendommen vil ofte have en kopi,« skriver Tinglysningsretten.

Netop med tinglysning er det rent juridisk dog altid hvad tinglysningsretten selv har registreret, der er gældende.

Digitaliseringen af de mange papirdokumenter var den økonomisk største post ved overgangen til digital tinglysning, med en regning på 202 millioner kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Dennis Fabrin

På tidspunktet for indscanningen til brug i den digitale tinglysning var jeg ansat hos det ene af de 2 scanningsfirmaer.

Der var fra dag 1, hos domsstolsstyrelsens side lagt meget stor vægt på at produktet skulle scannes/færdiggøres inden for en alt for kort tidsramme. Hvilket ifølge mine oplysninger bevirkede en efter min egen mening til tider dårlig kvalitet på mange af siderne.

Bla. Teksten med at der skulle mangle ca 5cm i bunden af nogle sider(letter size vs A4), overrasker mig ikke synderligt, da jeg har set eksemplet på mange indscanninger.

Det er et ømtålig emne. Domstylsstyrelsen ville have projektet færdig på ca. halv tid af hvad der kvalitetsmæssigt kunne forsvares. Firmaet ville gerne have fingerene i kassen. Hvem bærer skylden?

 • 0
 • 0
#4 Jimmy S. Nielsen

»Alle aktkopier er scannet på den måde, som de var sat ind i aktmapperne. Hvis det altså skulle være tilfældet, at teksten stod på den ’forkerte led’, så har den oprindelige aktkopi også været vendt ’forkert’,« skriver Tinglysningsretten.

Sikke et argument for at (ubevidst?) introducere fejl i data! Hvis jeg kigger i en sagsmappe kan jeg godt "finde ud af" at vende papiret 90grader for at læse det... Det kunne åbenbart ikke lade sig gøre at indføre et MINIMUM af menneskelig datakontrol inden man scanner og laver OCR ?

Det argument hænger ikke sammen.

 • 0
 • 0
#5 Peter Lind

Det kunne åbenbart ikke lade sig gøre at indføre et MINIMUM af menneskelig datakontrol inden man scanner og laver OCR ?

Det koster penge. Hvor meget tror du de ansvarlige har været villig til at spendere? Hvor glade tror du de har været over ideen om at kunne spare bare minimalt per side, ved 75 mill. sider?

Det er intet problem at få kvalitet. Det koster bare mere end at undvære det.

 • 0
 • 0
#6 Jimmy S. Nielsen

til Peter Lind. Jeg ved ikke hvad de ansvarlige har været villige til at spendere. Men hvad kan det egentlig koste at vurdere om en side er skrevet på A4 papir eller andet og sætte scanneren derefter?

Jeg ved ikke hvordan scanningen er foretaget, men hvis man fra start antager at alle dokumenter er A4-portræt format, så har man (IMHO) ikke analyseret opgaven seriøst nok.

Og jeg er uenig i din sidste sætning, Det koster MERE at undvære kvalitet end at få det!

 • 0
 • 0
#8 Morten Borg

Her var problemet, at nogle gamle servitutter fra 1912 oprindeligt var arkiveret i folio-papirformatet, der er større end A4. Dermed mangler de sidste fem linjer af hver side, fordi indholdet ikke er blevet kopieret ned under indscanningen,

Jeg er målløs over at man kan acceptere den slags datatab.

Det er jo ikke bare 5 linjer, det kan for husejeren være forskellen på mange hundrede tusinde kroner, i værste fald millioner. Må naboen fx byggge et hus på halvandet plan eller 5 plan? "Pokkers, det kan vi ikke se, det stod nederst på siden og originalen er destrueret".

Det svarer jo til at bankerne lavede en datakonvertering af kundernes konti og accepterede at nogle data bare forsvandt. Det ville jo være helt uhørt.

I øvrigt er jeg godt utilfreds med deres svar på mit konkrete eksempel:

Hvis det altså skulle være tilfældet, at teksten stod på den ’forkerte led’,

HVIS? Hvad er det for en manglende erkendelse af fejlen. Det ER tilfældet, de vil blot ikke erkende det direkte. En ting er at begå fejl, ikke at ville erkende det er næsten lige så alvorligt.

 • 0
 • 0
#9 Jimmy S. Nielsen

det kan lyde som en lovmæssig tanketorsk at beslutte at destruere historiske dokumenter hvis det er korrekt! Men er der iøvrigt ikke lige nogen der kan forklare linie 2 i den nye lov på almindelig dansk? Jeg kan ikke se hvordan denne paragraf berettiger destruktion (hvor er den "historiske akt"?)

[quote] ny lovtekst: »§ 18. For hver ejendom findes en elektronisk akt indeholdende en fuldstændig gengivelse af de på ejendommen tinglyste dokumenter. Udslettede dokumenter overføres til en historisk akt.«

gammel lovtekst: § 18. Genparterne af de tinglyste dokumenter opbevares af dommeren og samles for hver enkelt ejendom i en akt, hvis omslag angiver, hvor ejendommen findes i tingbogen. I akten samles kun de endnu gældende tinglyste dokumenter. Når et dokument er aflyst, får det og dets genpart påtegning herom. Genparter af ikke længere gældende dokumenter udgår af akten og henlægges i dommerens arkiv.

 • 0
 • 0
#10 Peter Lind

Jeg ved ikke hvad de ansvarlige har været villige til at spendere. Men hvad kan det egentlig koste at vurdere om en side er skrevet på A4 papir eller andet og sætte scanneren derefter?

Hvis det koster 1 øre per side, så er omkostningen 750.000 kr. Hvor lang tid tager det umiddelbart at tjekke et stykke papir og ændre indstillinger på en scanner? Det skal nok tage lidt tid, nok til at det kan mærkes i slutningen af dagen, i forhold til antal scannede sider. Havde projektet været at scanne 75.000 sider eller 750.000 sider, så havde problemet ikke været så stort - men der er tale om 75 millioner sider. I den størrelsesorden gør marginaler en stor forskel - så dit spørgsmål er ret meningsløst.

Jeg ved ikke hvordan scanningen er foretaget, men hvis man fra start antager at alle dokumenter er A4-portræt format, så har man (IMHO) ikke analyseret opgaven seriøst nok.

Det er en anden side af sagen - her er det ret interessant hvem der har analyseret opgaven.

Og jeg er uenig i din sidste sætning, Det koster MERE at undvære kvalitet end at få det!

Det koster ikke mere nu og her, tværtimod. NÅR det engang kommer til at koste penge så a) er det ikke sikkert det er samme pengekasse der kommer til at holde for og b) det er som minimum et andet budget, udgiften falder i.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere