Tinglysningsofre får erstatnings-trumf: Banker advarede mod skandalen

Alarmlamperne hos bankerne blinkede rødt, kort tid før den Digitale Tinglysning blev taget i brug. De advarede Tinglysningsretten mod at skifte til den nye løsning, indtil der var blevet testet mere grundigt, men blev ignoreret.

Alt var i den fineste orden, da man 8. september sidste år skiftede til Digital Tinglysning. Sådan har det lydt fra Tinglysningsretten i kølvandet på den skandale, der siden hen har udfoldet sig, hvor tusindvis af boligsalg blev lammet i månedsvis.

Men myndighederne var faktisk advaret sort på hvidt af finanssektoren, skriver Information. Det viser et brev sendt i juli til Justitsministeriet, fyldt med advarsler mod at gå i gang til september.

Brevet kan vise sig at blive afgørende for udfaldet af erstatningssager, hvor borgere kræver kompensation af staten for de store ekstra renteudgifter, som skandalen har kostet dem.

Ville have tre måneders ekstra test
Forud for lanceringen af Digital Tinglysning, blev it-systemet testet af bankerne i ni måneder, men bankerne ville have en sidste tre-måneders test af det helt færdige system, før de kunne sige god for sikkerheden. Det krav blev afvist af Tinglysningsretten, selvom bankerne skriver, at de i de forudgående test 'er stødt på så alvorlige fejl i e-TL-systemet (elektronisk tinglysning, red.), at testen gentagne gange måtte suspenderes'.

At 'Domstolsstyrelsens e-TL-projekt, meget atypisk for så stort et it-projekt, arbejder uden en egentlig fall-back-plan, er stærkt bekymrende', lyder det også i brevet, som Information har fået adgang til.

Problemet for tinglysningsprojektet var, at budgettet allerede var overskredet massivt, og tidsplanen overskrevet med halvandet år. Derfor var de fleste erfarne sagsbehandlere allerede blevet fyret, for derefter at blive ansat en periode mere, indtil det digitale system kunne gå i luften og overtage det meste af arbejdet med behandling af sagerne.

Tvunget til at lancere
Det var ifølge Information ikke muligt at ansætte dem igen, og derfor var Domstolsstyrelsen tvunget til at skifte til Digital Tinglysning den 8. september, på trods af advarslerne fra finanssektoren. Man vælger derfor at sætte systemet i drift, og så løbende ordne de fejl, der måtte være.

I brevet, der blev underskrevet af Realkreditrådet, Realkreditgruppen og Finansrådet, slutter advarslerne af med en anbefaling: Justistsministeriet skal revurdere det samlede risikobillede ved skiftet til digital tinglysning, lyder det i skrivelsen, der blev sendt til daværende justitsminister Brian Mikkelsen og to departementchefer.

Et halvt år senere, 28. januar, var Brian Mikkelsen indkaldt til samråd i Folketingets retsudvalg. Her går oppositionen hårdt til justitsministeren og forlanger, at regeringen tager ansvaret for tinglysnings-skandalen.

Men ifølge Brian Mikkelsen var der ingen, der havde advaret om, at systemet ikke var køreklart.

»Alle aktører sagde god for systemet,« fortalte han retsudvalget - men det er altså forkert.

I samme samråd forklarede ministeren, at alle aktører - også ejendomsmæglere og boligadvokater - havde været med til at teste systemet, inden det blev sat i drift, men det er også forkert. Det må hans efterfølger Lars Barfoed erkende ved et nyt samråd d. 4. marts.

Afsløringen af advarslen kan blive afgørende for de erstatningssager, som boligadvokater og borgere har undervejs mod staten. Rent juridisk er det nemlig afgørende, om Tinglysningsretten handlede mod bedre vidende, da man holdt fast i 8. september som startdato, eller om problemerne, der siden opstod, kom bag på alle.

»Det brev er et meget vigtigt element i en eventuel retssag mod staten. For det viser, at advarselslamperne var tændt, og at det var kendt i staten. Det afgørende er, hvordan staten reagerede på advarslen, og om de reagerede«, siger Lars Bo Langsted, professor og leder af Juridisk Institut ved Aalborg Universitet, til Information.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kim Hansen

Man påtager sig allerede i oktober 2008 et ansvar for at fastholde personale i forbindelse med udsættelse af idriftsættelsen: http://www.ft.dk/samling/20081/almdel/reu/bilag/71/605306.pdf

I marts 2009 har oppositionen stadig fokus på efterslæbet: http://www.ft.dk/dokumenter/tingdok.aspx?/samling/20081/lovforslag/L160/...

Find selv mere dokumentation. Det kommer ikke som en overraskelse for nogen, at det er kørt i hegnet.

 • 0
 • 0
#3 Christian Collin Bjerre

Jeg har ikke kunne finde den detaljerede risikovurdering af eTl, der henvises til i http://www.ft.dk/samling/20061/aktstykke/aktstk.38/324900.pdf

og i udbudsmaterialet på http://domstol.dk er bilaget blankt.

Christian Collin Bjerre // igang med rapport om risikohåndtering af eTl.

Sparet arbejdsløn (grundlag for at tilskynde søsætning af eTl) 88.300.000 (otte-og-firs millioner)

Indtægt fra tinglysning ifølge skat 10.000.000.000 (små 10 milliarder)

Beløb der årligt tinglyses for 1.000.000.000.000.000.000 (en lille trillion)

 • 0
 • 0
#4 Kim Hansen

Det er ikke en detaljeret risikovurdering. Der er tale om et offenliggjort aktstykke fra Finansudvalget, hvor man beskriver et eventuelt nyt system. Det er lang tid inden der er indgået aftaler, kontrakter osv.

Jeg nævner det fordi man faktisk havde gjort sig nogle ret fornuftige tanker om risici i forbindelse med et projekt af det omfang.

Det er de øverste par afsnit på side 3, som er mest sigende retrospektivt.

I øvrigt kan du finde en løbende risikovurdering i tilbagemeldingerne til Finansudvalget under udviklingsforløbet.

 • 0
 • 0
#5 Christian Collin Bjerre

Jeg har fundet de løbende aktstykker med risikovurdering, men savner en mere detaljeret vurdering end de 5 punkter, hvor hele den teknisk løsning figurer med et enkelt tal mellem 1 og 5. - revurderet et par måneder inden BigBang til 2 :( * http://www.oes-cs.dk/aktstykker/0809-149.pdf

Ydermere har jeg ikke kunne finde det vindende bud fra CSC, hvor kvalitet og krav til overdragelse er beskrevet (blanke i udbuddet fra domstolen) - Nogen der har link ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere