Tim Cook om skattesmæk i milliardklassen: »Totalt politisk fis«

Apple-chefen nægter, at it-giganten skulle have lavet lukrativ skatteaftale med Irland.

Skattedommen mod Apple er politisk motiveret og EU-kommissionen griber tal ud af den blå luft.

Sådan lyder protesten fra Apple-boss Tim Cook i kølvandet på en afgørelse fra EU-kommissionen, der tvinger it-giganten til at betale 13 milliarder euro - omkring 97 milliarder kroner - til det irske skattevæsen.

»Det er totalt politisk fis (political crap red.),« udtaler Time Cook i et interview med The Independent.

Læs også: Apple skal betale 97 milliarder i skattebøde for ulovlig lav skat i Irland

Apple-bossen afviser de tal, som kommisionen med Margrethe Vestager i spidsen er kommet frem til, som viser, at Apple i 2014 betalte blot 0,005% i skat. En sådan skatteaftale svarer til ulovlig statsstøtte lyder det fra den danske kommissær.

Men tallene holder ikke, påstår Tim Cook.

»De har bare valgt et tal fra jeg ved ikke hvor. Det år, hvor kommissionen siger vi betalte [0.005%], betalte vi i virkeligheden 400 millioner dollars. Vi tror det gør os til den højest betalte skatteyder i Irland det år,« siger Tim Cook til det britiske medie.

Læs også: Apple advarer investorer om kæmpebøde fra Vestager og EU

It-chefen fastholder at hverken Apple eller Irland har gjort noget forkert. I stedet mener Tim Cook, at anti-amerikanske holdninger gør, at EU kaster sig over Apple, og at unionen forsøger at harmonisere skatteregler under dække af regler om statsstøtte.

EU-kommissionens undersøgelse af Apples skatteforhold har stået på i tre år. Irlands finansminister vil bede sin regering om grønt lys til at appellere dommen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jakob Damkjær

EU har ret i sin påstand om at Apple betalte 0,005% skal i 2014 og de betalte 400.000.000 USD i skat i Irland så mener EU at Apple tjente 8.000.000.000.000 USD (jup 8 milioner milioner... USD ikke dkr) i Europa og mellemøsten i 2014... Så mm jeg har fået en størrelses orden galt i halsen, med lidt ikke gennemchecket udregninger...

Så er der et af de tal der ikke kan stemme overens med virkeligheden.

 • 2
 • 4
Bent Jensen

Så er der et af de tal der ikke kan stemme overens med virkeligheden.


Jo det stemmer helt godt med at Appel er verdens riges selskab, med en pengetank på minimum 158 milliarder dollars, hvor af der ikke er svaret skat. De har heller ikke i sinde at bruge, eller udbetale dem, da der så svares skat.

Med en selskabsskat på minimum 10% så skal der været betalt 100 milliarder danske kr. i skat på denne pengetank. Det må Appel jo nemt kunne dokumentere er sket.

Når Irland sådan holder udsalg med en skatteprocent på under de 12.5% som er den officielle i Irland, hvorfor skal vi andre Lande i EU så samtidigt acceptere at de skal have økonomisk hjælp fra os andre, når de real hjælper med skatteunddragelse fra os andre ?

 • 6
 • 0
Bent Jensen

Det ville da være oplagt at lave en aftale med UK om at flytte aktiviteter ud af EU. Eventuelt kunne man overveje at stoppe det nye datacenter i Viborg


Her kommer de så til at betale 3% i "google" skat, udover selskabsskatten, så det er sikkert ikke en god ide.

Desuden kan et Datacenter i England ikke bruges til data fra EU borger, når afløsren af Safe Harbor bliver kendt ugyldig. Da de skal have lavet en ligende aftale med EU. Med UK uskik på dataområdet, med hensyn til indsamling og samarbejde med NSA, kan mange lande som har en personlovgivning som Tyskland ikke godkende en sådan.

De har stadigt menneske rettigheder , som retten til et et privat liv som en del af deres forfatning og konstution.
Da de 2 gange i det forrige århundre, har oplevet et diktatorisk regime, hvor den total overvågning , som også Danmark nu forsøger indført. Førte til koncentrations lejere, krige, udryddelse af menneskegrupper med anden religiøs, sexologisk, politisk eller etnisk opfattelse, ind den gængse på tinget.

Lige som med den nye offentlighedslov, som mange advaret imod, og alle nu kan se bliver misbrugt, og ikke er til gavn for demokratiet. Den bliver ikke afskaffet, da det jo er et så godt redskab for eliten, magthaverne og offentlige institutioner. De samme som skulle lave den om.

 • 1
 • 0
Finn Thøgersen

Udfra hvad vi har set i andre sager om amerikanske firmaets skattesager, så vil jeg gætte på at de $400 mill er ALLE de skatter Apple har betalt i Irland det pågældende år, og dermed også indeholdt a-skat / arbejdsgiverskat mv (eller hvordan det irske skattesystem nu er skruet sammen) for de ca 6000 medarbejdere i Irland der hovedsageligt arbejder med at samle iMac computere, mao det største tal PR afdelingen har kunnet grave frem der ikke var åbenlyst tåbeligt.

Det forhindrer selvfølgelig ikke at kommisionen kan være nået frem til et for højt (eller for lavt tal)

I begge tilfælde er det nødvensigt med flere detalier om nøjagtigt hvad tallene dækker og hvordan de er beregnet

 • 4
 • 0
Tim Ahrentløv

Den Irske ministerpræsidents påkaldelse af Irlands suverænitet til at lave egne aftaler giver slet ikke mindelser om udviklingen der førte til Brexit.

Den største trussel mod EU er deres egne politisk indavlede elite og verdensfjerne bureaukrater.

Botnakker.

 • 0
 • 1
Finn Thøgersen

Jeg er ellers ikke meget for Vestager, med måske har hun fundet den rette hylde...

Fra artiklen på business.dk:
http://www.business.dk/digital/magtfuld-apple-boss-erklaerer-vestager-krig

Som modsvar på Cooks beskyldninger om, at EU-kommissionen havde valgt et tilfældigt tal, opfordrede Margrethe Vestager Irland og Apple til at offentliggøre den fortrolige afgørelse, sådan at alle kan se detaljerne bag EU-kommissionens argumenter.

»Hvis det var op til mig, så var den fortrolige version offentliggjort onsdag,«

Skal vi gætte på at Apple og den irske regering de nærmeste måneder vil give hinanden skylden for at den fortrolige del med beregningsgrundlaget mv ikke bliver offentliggjort ?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere