Tilsyneladende datatab i filsystem på Linux - rettelse klar på tre dage

Filerne så en overgang ud til at forsvinde for brugere af ZFS-filsystemet på Linux.

Opdateret En udgave af ZFS-filsystemet til Linux har været ramt af en fejl, hvilket har fået brugere til at melde om filer, der forsvinder. Data er dog ikke forsvundet, det har bare set sådan ud.

En rettelse er nu udgivet. Det beretter The Register.

Bug'en skulle have betydet, at forsøg på at kopiere data resulterede i en fejlbesked, der hævdede, at filsystemet var fuldt. Og det har bevirket, at filerne ikke er ankommet det rigtige sted, som The Register udtrykker det.

Mediet henviser til denne debattråd om problemerne, som har titlen: 'Unlistable and disappearing files'

Læs også: MacOS: Backup-data risikerer at forsvinde ud i ingenting

Problemerne ankom med version 0.7.7 af ZFS til Linux, som udkom 21. marts. Ifølge The Register er det specifikt denne commit, der har forvoldt problemerne.

Nu skulle problemet være løst med version 0.7.8 af ZFS til Linux, som netop er blevet udgivet. Her skulle den eneste ændring i forhold til version 0.7.7 være, at den pågældende commit-kode er væk.

Versionen 0.7.8 er i øvrigt udgivet relativt hurtigt, vurderer The Register. Tråden, hvor bug'en blev rapporteret, er fra 7. april, og tre dage senere blev rettelsen udgivet.

The Register har opdateret sin oprindelige artikel på baggrund af en henvendelse fra ZFS-udviklerne. Udvikler Richard Yao forklarer til The Register, at data - modsat hvad der fremgik af den oprindelige artikel - ikke er gået tabt. Det har bare set sådan ud, fordi 'hard links' i nogle mapper er gået tabt i forbindelse med kopiering..

Udviklerne arbejder nu på en løsning, der kan reparere ramte systemer.

Tidligere fremgik det af artiklen, at data var gået tabt. ZFS-udviklerne har gjort The Register opmærksom på, at dette ikke er tilfældet. Version2's artikel er opdateret for at afspejle dette.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jesper Mønsted

Sikke noget vrøvl. Der er ingen filer der forsvinder og det er da vist clickbait at påstå det.

Problemet opstår under kopiering af mange små filer hvor linux kortvarigt kan have svært ved at følge med til at udvide de blokke metadata gemmes i. Før tillod man uendelige forsøg på at udvide, men dette patch skar det ned til to forsøg. Herefter meldte ZFS "Out of space" tilbage og softwaren rapporterede dette til brugeren. Ingen filer forsvinder, men nogle giver en fejlbesked og bliver ikke kopieret/skrevet.

Under alle omstændigheder anbefales det (specielt på redhat-baserede distributioner) at nedgradere til 0.76 eller opgradere til 0.78 alt efter tilgængelighed.

  • 6
  • 0
#2 Jakob Møllerhøj Editor

Hej Jesper,

Du har helt ret, data er ikke forsvundet. Vi har opdateret artiklen, så den afspejler dette. Når det oprindeligt fremgik, at data forsvandt, så var det nu ikke tænkt som 'click bait'.

Det fremgik af The Registers oprindelige artikel, at data gik tabt. The Register plejer at have styr på den slags, og deres udlægning virkede troværdig, så vi valgte at citere mediet. Siden har ZFS-udviklerne kontaktet The Register, som nu har opdateret deres artikel. Jakob - V2

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere