Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har i årevis holdt oplysninger skjult for det tilsyn, der kontrollerer tjenesten, og brudt loven ved at indhente og videregive informationer om danske borgere.
Sådan lyder nogle af konklusionerne på en særlig undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) har lavet.
Undersøgelsen er blevet sat i søen efter, at en eller flere whistleblowere i november sidste år afleverede »en betydelig mængde materiale« om efterretningstjenesten, som tilsynet hidtil ikke havde kendskab til. Det oplyser tilsynet i en pressemeddelelse.
På baggrund af materialet kommer tilsynet nu med sønderlemmende kritik af efterretningstjenesten på en række områder.
I undersøgelsen peger tilsynet blandt andet på, at Forsvarets Efterretningstjeneste før tilsynet blev oprettet i 2014 har sat »operationelle aktiviteter« i gang i strid med dansk lovgivning. Det drejer sig blandt andet om en praksis, hvor efterretningstjenesten har indhentet og videregivet oplysninger om danske statsborgere i betydelige mængder.
Tilsynet fastslår også, at »der ved centrale dele af FEs indhentningskapaciteter er risici for, at der uberettiget kan foretages indhentning mod danske statsborgere«.
Holdt oplysninger hemmelige
Derudover får efterretningstjenesten kritik for over flere år siden 2014 at have »tilbageholdt centrale og afgørende oplysninger for tilsynet og givet tilsynet urigtige oplysninger om forhold vedrørende tjenestens indretning og videregivelse af oplysninger«.
»Resultatet af disse gentagne brud på den lovbestemte orienteringspligt er, at den legalitetskontrol, som tilsynet i henhold FE-loven er pålagt at udføre, og som bidrager til legitimeringen af FEs virksomhed, ikke fungerer efter hensigten,« skriver tilsynet i en pressemeddelelse.
Tilsynet peger også på, at efterretningstjenestens uberettiget har behandlet oplysninger om en ansat i tilsynsmyndigheden.
Ledelsen i Forsvarets Efterretningstjeneste får kritik for at have en kultur, hvor »uberettigede aktiviteter eller uhensigtsmæssige forhold« bliver forsøgt skrinlangt, og derudover bliver der givet kritik af, at ledelsen har undladt at følge op på indikationer om spionage indenfor Forsvarsministeriets område.
Sendt hjem
I forbindelse med at tilsynet har offentliggjort sine fund, er den øverste chef i Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen blevet fritaget for tjeneste og sendt hjem indtil videre. Det samme er sket med med to ledende medarbejdere i efterretningstjenesten. Det oplyser Forsvarsministeriet.
På baggrund af afsløringerne vil forsvarsminister Trine Bramsen (S) nu sætte gang i en undersøgelse af sagen i Forsvarets Efterretningstjeneste.
»Jeg ser på sagen med den allerstørste alvor. Det er helt afgørende, at vi kan have tillid til, at vores efterretningstjenester agerer inden for deres beføjelser. Ligesom der ikke må kunne sættes spørgsmålstegn ved, om efterretningstjenesten efterlever forpligtelsen til at samarbejde tæt med kontrol- og tilsynsorganer,« siger ministeren i en pressemeddelelse.