Tilsyn advarede om kritisable forhold i efterretningstjeneste i 2019

Illustration: FE
Både den tidligere forsvarsminister og flere repræsentanter fra landets store partier blev allerede i 2019 orienteret om kritisable forhold i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Allerede i sommeren 2019 advarede Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) om, at der var problemer i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det skriver Berlingske og Politiken.

Tilbage i 2019 pegede det uafhængige kontrolorgan på, at FE havde afgivet »mangelfulde eller vildledende oplysninger« for at dække over overvågning af danskere.

Dengang blev både den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og repræsentanter for de fem største partier i udvalget for efterretningstjenesterne ifølge Politiken informeret om problemerne. Men tilsynets oplysninger førte ikke til, at der offentligt blev krævet ændringer

Emnet er blevet aktuelt igen, efter at advarslerne om FE mandag blev gentaget, da tilsynet offentliggjorde resultaterne fra en omfattende undersøgelse af efterretningstjenesten, hvor også flere kritikpunkter blev tilføjet.

Indtil videre har den nye kritik af FE ført til, at både den nuværende og en forhenværende efterretningschef samt to ledende medarbejdere er blevet hjemsendt. Forsvarsministeren vil derudover have sagen undersøgt yderligere.

Læs også: Tilsyn revser Forsvarets Efterretningstjeneste: Har brudt loven i årevis

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jørgen L. Sørensen

Med rotationer på topposter mellem FE og Forsvarsministeriet kan man ikke lade være med at spekulere på om det er ved at være en lille lukket klub.

Forhåbentlig bliver forsvarsministeriet også omfattet af en undersøgelse om "hvem der havde kendskab til uregelmæssigheder" og "hvem der lukkede øjne og ører".

Som det er nu har jeg svært ved at dele politikernes tillid til forsvaret, eller mere præcist, ledelsen i forsvaret. Det er jo ikke den første sag i forsvaret, og når tilsyn/undersøgelser flere gange løfter øjenbrynet over samme personkreds i toppen, tænker man om der er vilje/evne til at rette op på tingene.

 • 8
 • 0
#4 René Nielsen

Jeg tror at det er så slemt som det kan blive og at FE aktivt har assisteret fremmede magter med overvåge danskere i Danmark.

Den slags kaldes spionage og længere er den historie ikke.

I krigstid udløser det et bind for øjnene, en kort prædiken fra en præst og så ellers opad væggen.

Siden 9/11 i 2001 har danske politikkere og folketinget i særdeleshed har travlt med at lave panikpakker som fjerner borgerrettigheder, sende penge til efterretningstjenester og så ellers sidde som de aber der ikke hører, ikke ser og ikke taler.

Man ville ikke vide hvad der skete eller hvordan pengene og lovene blev forvaltet.

De orienteringer forsvarsministeret har fået - har udmærket sig ved at de ikke indeholder stof som belaster ministeren og ministeren har har opfyldt sin kontrakt ved ikke at opsøge viden om hvad FE lavede.

I det tomrum har FE udviklet sig som et (i demokratisk sammenhæng) Frankenstiens monster.

Men bare roligt - der sker ikke noget, for alle regeringsbærende partier har været rodet ind i sagen (som går tilbage til 2001).

Selve ideen med en tandløst tilsyn understreger jo at man ikke fra politisk hold har ønsket at tilsynet “skulle grave noget op”.

Det politiske problem er derfor at det er noget rigtigt skidt, at en eller flere whistleblowere har lækket dokumenter. At landets love er brudt ... er blot en biting.

 • 15
 • 0
#6 René Nielsen

Nej, det handlede især om at man ikke ville lade den blodrøde venstrefløj udvande efterretningstjenesterne sådan som de havde forsøgt gennem det tidligere Kontroludvalg.

Jeg skal ikke afvise at det har været hensigten og jeg er enig i at venstrefjøjen i så henseende er uansvarlige.

Problemet er bare, at alle skal kunne stilles til ansvar og sker det ikke … så viser al erfaring at loven ikke efterleves.

Og så er det er ligegyldigt om det er fartgrænser eller pligten til at beskytte landets borgere imod spionage.

Som borgerlig vælger … forstår jeg ikke at FE medvirker til at hjælpe fremmede magter eller at borgerlige politikkere ikke tager deres folkevalgte kontrolopgaver mere alvorligt.

Det er jo den omvendte verden at “de røde som beskytter landet og landets love”.

 • 9
 • 5
#7 Mogens Lysemose

Daværende justitsminister Søren Pind gennemtvang fuldt åbent og velvidende ulovlig overvågning af alle danskere i form af ulovlige krav om sessionslogning.

https://www.version2.dk/artikel/tele-ingenioerer-danmark-skal-stoppe-sin...

https://www.berlingske.dk/virksomheder/pind-vil-ikke-opgive-overvaagning

Så hvordan kan det komme som en overraskelse for politikerne at myndighederne i skjul begår massive ulovligheder når de selv gennemtvinger ulovligheder?

Det gør det jo meget plausibelt at Søren Pind / andre justitsministre (der er mener at ulovligheder er Ok) har godkendt eller ligefrem beordret skjulte ulovligheder!

Gælder landets love kun for borgerne og ikke for politikerne og myndighederne?

 • 17
 • 0
#8 Ditlev Petersen

Nej, det handlede især om at man ikke ville lade den blodrøde venstrefløj udvande efterretningstjenesterne sådan som de havde forsøgt gennem det tidligere Kontroludvalg.

Nu ved man jo aldrig, hvad der menes med "blodrøde", DKP har vist ikke siddet io det udvalg. Men noget tyder da unægtelig på, at en form, for kontrol med, hvad de laver, er meget påkrævet (og har været det meget længe). Du kan så kalde det en udvanding, men at en militær efterretningstjeneste rettet mod trusler fra udlandet, også agerer mod landets interesser og også spionerer mod danske borgere en masse, er ikke i orden. FE har ikke frit slag mht. hvad de vil lave, i så fald er de stillet højere end regering og Folketinget. En stat i staten.

Og det er præcis det, der er problemet.

 • 14
 • 0
#10 Anne-Marie Krogsbøll

om det er ved at være en lille lukket klub.

Jo, det må man da i den grad sige, at det er... og den indbefatter åbenbart også de gamle magtpartier: https://www.berlingske.dk/politik/to-partiledere-blev-ikke-inviteret-til...

https://politiken.dk/indland/politik/art7900233/Flere-partier-blev-orien...

Ringborgen af prærievogne er ved at blive stillet op... Rødhuderne skal holdes ude for enhver pris, så der ikke ender med at ryge (alt for mange prominente) skalpe..

 • 2
 • 3
#11 Louise Klint

Dengang, sidste sommer, 16.07.19: https://www.version2.dk/artikel/forsvarets-efterretningstjeneste-foretag...

Med link til redegørelsen: https://fmn.dk/nyheder/Documents/FE-redeg%C3%B8relse%202018.pdf

Hvori det bl.a. lyder, i den indledende sammenfatning, side 6:

Sammenfatning af tilsynets kontroller i 2018

Tilsynet kom i 2018 i besiddelse af oplysninger, der indikerede, at tilsynet i dets kontrol af FE er givet mangelfulde eller vildledende oplysninger vedrørende ét af tjenestens indhentningssystemer.

Henset til sagens alvorlige karakter igangsatte tilsynet en særlig kontrol af FE med henblik på at afklare rigtigheden af oplysningerne, og hvorvidt tjenesten har foretaget tilstrækkelig underretning af tilsynet. Kontrollen viste, jf. afsnit 1.2.1, at FE ikke har iagttaget pligten til løbende at orientere tilsynet om alle væsentlige spørgsmål vedrørende tjenestens behandling af oplysninger om i Danmark hjemmehørende personer, som følger af FE-loven, idet tjenesten ikke har orienteret tilsynet om en række forhold vedrørende ét af tjenestens indhentningssystemer. Tilsynet finder FEs manglende orientering kritisabel.

Dengang, så vel som i de forudgående år fik overtrædelserne angiveligt lov at passere.

Vi har modtaget efterretninger sommer efter sommer, om bl.a. de ulovlige søgninger i rådata, men ingen tog affære. Ingen greb tilsyneladende ind.

Året før, 15.06.18: https://www.version2.dk/artikel/forsvarets-efterretningstjeneste-fortsae...

Og året før igen, 07.07.17: https://www.version2.dk/artikel/forsvarets-efterretningstjeneste-soegte-...

 • 6
 • 0
#13 Mogens Lysemose

de fleste glemmer hver gang, hvad det dybest set drejer sig om, selv om det vist bliver tydeligt serveret i kommentarerne til de artikler,

Det var kryptisk formuleret. Mener du det handler om SIGINT og samarbejde imellem FE og PET om ulovlige aflytninger af alt uden retskendelse som f.eks. beskrevet her?

https://mobile.twitter.com/je5perl/status/1151450860255399938

 • 1
 • 0
#14 Mogens Ritsholm

Mener du det handler om SIGINT og samarbejde imellem FE og PET om ulovlige aflytninger af alt uden retskendelse som f.eks. beskrevet her?

Ja bl. a.

Men FE har givetvis også på eget initiativ snaget i danskeres kommunikation. For de søger jo på interessante indikationer og ikke på personer, selv om de hævder, at de straks smider det fra sig, hvis det af sammenhænge fremgår, at det er dansk kommunikation.

 • 1
 • 0
#15 Mogens Ritsholm

Det drejer sig givetvis også om "de ni øjne", hvor big data udveksles mellem efterretningstjenester, herunder sikkert også aflytning af danskere, der uden nogen kontrol kan udleveres af en anden tjeneste til FE.

Igen har instruktionsgrundlaget for FE slet ikke forholdt sig til virkeligheden.

Og så går det selvfølgelig galt. Men skiftende forsvarsministre må have vidst det.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/fe-skandale-omhandler-tophemmeligt-spi...

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere