Tillykke NemID: 310 millioner login på 1 år

30. juni 2011 kl. 14:0037
For et år siden blev NemID lanceret. Nu har 3,2 millioner danskere NemID, selvom bølgerne undervejs er gået højt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er blevet diskuteret papkort, nedetider, passwordsikkerhed og ikke mindst princippet om at gemme både den offentlige og den private nøgle til NemID-signaturen på DanID’s servere.

Debatten på Version2 er gået højt, men NemID er kommet for at blive, og nu fylder Danmarks digitale ID-kort NemID 1 år.

I den anledning har DanID, der står bag NemID, og Videnskabsministeriet, der har kontrakt med DanID om at levere NemID til alle landets borgere, sendt lidt statistik ud om brugen af NemID.

3,2 millioner danskere har fået NemID, og tilsammen er tjenesten blevet brugt 310 millioner gange, altså knap hundrede gange pr. person. I gennemsnit svarer det til, at papkortet har været i brug 850.000 gange hver dag - dog må tallet formodes at ligge højere nu, hvor stort set alle potentielle brugere har fået rullet NemID ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2,9 millioner har valgt at tilknytte det såkaldte OCES-certifikat, som er nødvendigt for at bruge NemID til offentlige websider og som digital signatur. Generelt har 75 procent valgt OCES-delen til, når de oprettede NemID til netbank.

Fraregner man børn under 15 år, har 79 procent af landets befolkning fået NemID i løbet af det første år. Kvinder midt i tyverne er den bedst repræsenterede gruppe, for her har 98 procent fået NemID, mens dem på 80 år har været mere tilbageholdende. Fire ud af ti 80-årige mænd har NemID, mens tallet for kvinder i samme alder er tre ud af ti.

Mens DanID i begyndelsen havde problemer med at leve op til kravene om driftsikkerhed, og derfor måtte betale bod til staten flere måneder i træk, går det bedre nu. Siden nytår har der kun været 10 minutter, hvor man ikke kunne logge på med NemID, hvilket giver en oppetid på 99,99 procent.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) er generelt godt tilfreds med første år for NemID.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»NemID har givet danskerne en digital nøgle både til det offentlige og det private, som det er lettere at huske og dermed anvende. Samtidig er sikkerheden blevet øget markant. Det er ingen hemmelighed, at der har været nogle opstartsvanskeligheder. Ikke desto mindre har NemID opnået en stor udbredelse og hyppig anvendelse hos borgerne allerede efter det første år. Det er jeg meget tilfreds med,« udtaler hun i pressemeddelelsen.

Redigeret 15.15: Dum tierpotensfejl rettet i fjerde afsnit.

37 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
37
4. juli 2012 kl. 09:03

"Ikke desto mindre har NemID opnået en stor udbredelse og hyppig anvendelse hos borgerne allerede efter det første år. Det er jeg meget tilfreds med"

Det har sygesikringsbeviset også. Og passet er utroligt populært når vi skal til udlandet. Og kørekort er fantastisk populært hos bilister.

Det er bare så fedt at have monopol som oven i købet er understøttet af en lovgivning der siger at man skal bruge den. Det har tendenser til at give succesrater svarende til antal ja stemmet for generalsekretæren i det nordkoreanske kommunistparti. YiiiHaaa. 99,9% . Ihh hvor er jeg populær.

26
3. juli 2012 kl. 11:13

Antallet af netbankindbrud er faldet drastisk (og steget lidt på det seneste). Mange flere er blevet i stand til at anvende nemid login.

Mange skriver, at de bruger netbank, skat mv. mindre, er det et onde? Det koster jo at opretholde kapacitet til permanent ophold :-)

Selvfølgelig er det betænkeligt, at et privat, ikke 100% dansk, firma har opgaven. Men helt ærligt, så ville jeg nødigt se et sådant system i hænderne på itst eller deres efterfølgere, af to onder....

Jeg kan ikke se et system, hvor borgeren selv har ansvaret, få succes hos andre end de 2%, der både magter og gider sætte sig ind i sagerne. Resten ville enten give op eller kompromittere sig gennem uhensigtsmæssig adfærd.

Nemid er ikke lavet for de 2%, det er lavet for at alle skal have muligheden.

Og jeg er tryg ved, at ikke alle oplysningerne er samlet på en enhed, som det var tilfældet med både den gamle signatur og med bankernes loginsystemer.

Nå nu får jeg nok skældud :-)

28
3. juli 2012 kl. 11:24

Hvis du ikke mener, at borgere skal have et ansvar for hvad de kan/skal foretage sig, så kan vi lige så godt skyde en chip i nakken på alle borgerne, så staten (private monopoler) til en tid kan se hvad vi gør !!!!

Er det virkeligt sådant et samfund du vil have ????

29
3. juli 2012 kl. 11:31

Har du ikke mobiltelefon og kreditkort? Og måske endda en fb eller linkedin profil. Beklager, men tiden for privatlivets fred er forbi, selv hvis du blokerer cookies :-( Big brother is washing you! Jeg kender meget få mennesker, der er klædt på til at tage det ansvar, der ligger i selv at opbevare og vedligeholde egen digital signatur

31
3. juli 2012 kl. 16:27

Du kender ingen der kan have en hardwaretoken liggende, men mange der kan have et papkort liggende?

Lad mig sige det på den måde: 80% af dem jeg kender ville blot lade deres token blive siddende i computeren, også når de ikke gør noget, der bruger den. Måske er de så selv ude om det, hvis det kompromitterer sikkerheden. Det kan ikke gå galt for allesammen hele tiden :-) Så ja, jeg tror mere på papkortet end et token med teoretisk større sikkerhed og i praksis større risiko for forkert håndtering.

23
3. juli 2012 kl. 08:13

Det virker altså som om der er nogen her på V2 som går mere op i deres netbank end sundt er. Jeg har et svensk system (også) og det inkludere at man SKAL have et chip kort (i mit tilfælde blev det så et VISA elektron) og en lille "ommeregner" som i modsætning til papkortet IKKE kan ligge i din pung! Jeg ved godt at knapper og elektronik er sejt (nej ikke ironi her) - men nogen gange må man sgu acceptere en lavpraktisk løsning når den rent faktisk virker: Papkortet er smart og det virker! Til alle jer der oplever lange logindtider (20-30 min) mv: I må være nogle virkelig uheldige personer simpelthen. Har aldrig oplevet lignende - og jeg bruger pappet flittigt!

24
3. juli 2012 kl. 08:50

TILLYKKE??

Version2, den overskrift er vist hvad man kalder clickbait. Hvis i vil lave ordentlig journalistik, så prøv lige at undersøg antallet af logins i samme periode FØR NemID blev tvangsindført.

NemID er kommet for at blive

Hvordan ved i det, Version2?? Ved i noget vi ikke ved? Eller er i overbevist om, at folk synes lort smager godt, når de har været tvunget til at æde det længe nok?

2,9 millioner har valgt at tilknytte det såkaldte OCES-certifikat, som er nødvendigt for at bruge NemID til offentlige websider og som digital signatur.

Hvad ialverden er det for en form for journalistik? med jeres egne ord og formulering har 2.9 mio VALGT noget der er NØDVENDIGT for dem? Come on, vi ved i kan gøre det bedre..

og derfor måtte betale bod til staten flere måneder i træk

Som bi-bemærkning skal det vel med, at de nåede at betale den maksimale bod, som kontrakten tillod, og at fortsatte misligholdelser ikke længere udløser bod.

@Morten og Tore og andre NemID-entusiaster. Bemærk venligst, at langt størstedelen af kritik intet har med papkort at gøre, men er rettet mod det strukturelle fundament under NemID. Man kunne sagtens lave en fin løsning, der for jer så identisk ud med det nuværende, men som ikke havde samme misbrugs- og overgrebs-potentiale som det nuværende. PAPKORTET ER IKKE PROBLEMET...! Det er bare en lettere primitiv detalje, der ignorerer de sidste 5-6 års udvikling på 2faktor området. Formodentligt affødt af, at DanID er forpligtet til at levere een gratis løsning til danskerne, hvorefter de kan tage penge for alternativer. Derfor har de jo interesse i at levere den mindst effektive og mest primitive løsning, så folk inciteres til at betale for en praktisk løsning bagefter.

34
3. juli 2012 kl. 19:35

@Morten og Tore og andre NemID-entusiaster.
Bemærk venligst, at langt størstedelen af kritik intet har med papkort at gøre, men er rettet mod det strukturelle fundament under NemID. Man kunne sagtens lave en fin løsning, der for jer så identisk ud med det nuværende, men som ikke havde samme misbrugs- og overgrebs-potentiale som det nuværende. PAPKORTET ER IKKE PROBLEMET...!

Jeg er nu ikke NemID entusiast - men brugte alligevel en 5-10 minutter på at kigge alle argumenterne igennem i denne tråd og fandt at følgende negative argumenter blev anvendt: Implementering: 4 gange Tvang: 8 Sværere at bruge: 1 gang Pris: 1 Svartider:2 pap: 6

Med forbehold idet der jo er lidt "tolkning". Så pap er altså det næstmest anvendte argument langt foran implementering.

Mvh Morten

35
3. juli 2012 kl. 20:53

Med forbehold idet der jo er lidt "tolkning". Så pap er altså det næstmest anvendte argument langt foran implementering.

Ja, der er ingen tvivl om at det får meget medietid. Og tag f.eks. Anders Matthesens Youtube-røvfuld, som også handler om papkortets manglende fortræffeligheder, så er det vel et udtryk for at mange synes det er "pisse-irriterende".

Og i den anden grøft er der folk der anpriser NemID-konstruktionen på baggrund af at de godt kan lide pap kortet (dig selv) uden hensyn til at det tekniske og politiske fundament er en bundrådden konkurrenceresistent kartelkonstruktion, der er blevet solgt beslutningsdygtige politikere, på et forløjet grundlag og tvunget ned over danskerne, uden hensyn til de negative økonomiske og sikkerhedsmæssige konsekvenser for borgerne og for samfundet.

Kig lidt rundt her på sitet for at finde en bred vifte af kritikpunkter, fremsat gennem flere år af meget kompetente folk fra forskellige relevante faggrene. Og find samtidigt masser eksempler på at forudsigelser om alvorlige problemer har været spot-on.

Det her er lidt lissom diskussionen om Gay Marriage i USA. Det kommer desværre kun DanID-kartellet tilgode, at vi spilder vores tid på papkort.

36
3. juli 2012 kl. 21:24

Hmm jeg gad vidst hvordan et digital signatur-system skulle se ud, hvis det skulle leve op til de krav, I stiller. Og samtidig kunne anvendes problemfrit af mine forældre.

38
4. juli 2012 kl. 10:27

I den her artikel kan du læse Stephan Engbergs bud på en løsning. Den grundlæggende ide er at rollen som central certifikatudbyder holdes i statsligt regi og at man som borger selv danner sin private nøgle på en "sikker" hardware-token. Det vil give mulighed for at lave løsninger der reelt tilpasser sig brugerens behov og de enkelte situationer. Som jeg forstår det, behøver den løsning ikke at være mere kompliceret set fra et bruger-perspektiv.

I øvrigt er jeg træt af at succes-kriteriet tilsyneladende er om ældre kan finde ud af det, omend jeg må erkende at det til en vis grad er berettiget når man nu har valgt at tvinge én løsning ned over hovedet på folk. Men vi er mange forskellige mennesker her i landet - med forskellige behov. Fair nok hvis nogle ældre har brug for et nemt anvendeligt system og godt vil gå lidt på kompromis med privatlivs-aspektet for at få det. Men hvad med mig på 30 som ikke har problemer med at anvende IT, og statistisk set skal regne med at være en del af samfundet mange år endnu? Hvorfor skal jeg tvinges til at kompromitere mit privatliv og altid identificere mig på samme måde uanset konteksten? Hvorfor er de ældres rettigheder vigtigere end mine?

Har De Ældres Værn iøvrigt ikke allerede været ude og brokke sig over at Nem-ID-løsningen er for svær at anvende for deres medlemmer?

22
10. juli 2011 kl. 14:19

Jeg er godt tilfreds! Havde en smule problemer i starten med at få tilknyttet OCES-certifikatet, men er nu godt halvvejs med det andet papkort. Papkortete er ikke den mest elegante løsning, men passer en del bedre i pungen end den klodsede SecureID dongle jeg har fra arbejdet. Det er rart at være sluppet af med Digital Signatur, bank signatur filer til fire banker/pensionsselskaber.

19
1. juli 2011 kl. 13:28

Den eneste måde jeg kunne leve med det stenalder-gammeldags system på var ved at tage et billede af papkortet med min smartphone. Hvordan kan det være der ikke findes smartere alternativer end dobbelt-login (med PAPKORT) i år 2011?? Det er dybt åndssvagt. Statistikken i artiklen er jeg enig med andre i er misvisende og sammenligningen med Capone: "I'm gonna make you an offer you can't refuse", er lige i øjet.

Til dem der endnu ikke har set Anders Matthesen flejne ud over dette skrammel, se nedenstående link-->http://www.youtube.com/watch?v=qE-bbRoSrR4

20
2. juli 2011 kl. 22:29

Jeg vil hellere have et elektronisk nøglekort end det ISO. Den fremstiller løbende nye talkombinationer samt en del af kombinationen er en fast kode som er en del af login. Bruger den teknologi på arbejdet. Er ikke større end en nøgle og kan sidde i nøglebundtet. Hvorfor så det pap......

21
2. juli 2011 kl. 22:30

Istedet for ISO, mente jeg lorte pap kort. Telefontastatur er ikke altid til at regne med.

13
1. juli 2011 kl. 05:44

Jeg bruger kun skidtet når jeg er dødtvunget til det og her har jeg vel de sidste tre måneden haft en succesrate på omkring de 50% - ofte virker det ikke og aldrig omkring lønningsdag.

Papkortet har jeg ikke det store imod - det brugte Jyske Bank også tidligere - men hele måden det kører på, eller ikke kører på - måden det hele er implementeret på er betænkeligt og især DanIDs holdning til sine indsatte (tvangs"kunder") er dybt kritisabel.

11
30. juni 2011 kl. 23:23

Forstår ikke jeres brok, syntes nemid er 100% nemmere, er nu ikke afhængig af hvilken pc jeg benytter kan logge ind alle steder. nemid koderne brugs jo kun når jeg skal laves ændringer, ellers logger jeg jo bare på uden brug af nøglekoderne.

Syntes ikke den kan være nemmere...

Papkortet er naturligvis lageret på telefonen, ved godt det ikke er "meningen" men køre også for stærkt ind indimellem.

14
1. juli 2011 kl. 08:48

Nu afhænger det jo af hvilken bank man benytter, Nykredit tillader at man kan se hvad der er af bevægelser. Det gør danske bank ikke. Så nogle har det lettere end andre. Men ay kalde det en succes når der kun er hver 3 bruger som benytter systemet dagligt. Selv har jeg mange gange måtte logge ,ig på forskellige systemer 4-5 gange dagligt. (Bank, skat kommune m.v.)

12
1. juli 2011 kl. 05:39

"Meningen" ?? Det er såmænd bare en overtrædelse af reglerne for brugen af NemID.

10
30. juni 2011 kl. 21:24

Jeg har aldrig besøgt min netbank så sjældent som efter jeg blev påtvunget NemID. Jeg udskyder det altid til absolut sidste øjeblik, da jeg hader det papkort som pesten.

310 mio. logins der vel i gennemsnit tager 10 sekunder ekstra i forhold til bare at indtaste sin kodeord. Det vil sige, at der er spildt 861.000 timer på et år. Læg dertil den tid folk har brugt i telefonen for at få support, selvsupport via nettet osv.

Det er godt nok mange timer at anvende på noget så dumt som login til netbank mv.

25
3. juli 2012 kl. 10:37

Jeg har aldrig besøgt min netbank så sjældent som efter jeg blev påtvunget NemID.

Nøjagtigt det samme med mig. En del af de normale besøg er overtaget af mobil app, andre bliver udskudt.

Dog bliver jeg tvunget til at bruge NemID for at logge på når jeg vil oddse på en fodbold kamp, så der tæller jeg op i statistikken, men det er næppe en succes man kan tildele til NemID.

Mit brug af mange sider er formindsket betydeligt efter skiftet fra nøglefil til NemID. E-Boks, Skat, bank - alle er blevet betydeligt færre fra mig.

Så ja - tillykke til NemID. Ingen valgmulighed er ikke ensbetydende med tilvalg.

16
1. juli 2011 kl. 09:52

Jeg har aldrig besøgt min netbank så sjældent som efter jeg blev påtvunget NemID. Jeg udskyder det altid til absolut sidste øjeblik, da jeg hader det papkort som pesten.

100% enig. Jeg er nede på 1 (måske 2) login om måneden efter at jeg blev TVUNGET til at skifte over på NemID.

15
1. juli 2011 kl. 09:00

Jeg udskyder det altid til absolut sidste øjeblik, da jeg hader det papkort som pesten.

Det har nu lært mig at rykke sager en uges tid frem, for at have lidt sikkerhed for om jeg nu kan logge ind idag, eller om der går 20-30 minutter ligesom det nogle gange tager at logge ind.

Den konsekvente mangel på konsekvens (heh) gør det svært at forudsige om en tjeneste kan tilgås via NemID, eller om man nu skal logge ind, om man bare kastes videre eller om man bliver smidt af, så man skal logge ind igen. Jeg kan simpelthen ikke regne ud, hvad der skal ske, når jeg indskriver mine loginoplysninger, som i alle andre login systemer.

Svarer omkostningerne til udsendelsen af kodebreve til, hvad der oprindeligt er projekteret? 310 millioner logins er over 2 millioner breve, hvilket må formodes bliver omkring 5-10 millioner kroner om året.

Iøvrigt en ny detalje, så ændrer Java Applet'en ofte størrelse og har taget 50 kb på de sidste par måneder.

9
30. juni 2011 kl. 18:00

3,2mio brugere, 850.000 login om dagen, det svare jo kun til at hver bruger kun logger ind med NemID hver 3. dag. Hvilket jeg ikke synes er meget, 1år efter og at det skulle bruges til alt.

Selv er jeg glad for MobilNetBank App, da jeg ikke skal bruge NemID, for at tjekke status. PAP SUX!

7
30. juni 2011 kl. 16:05

Man skal logge in ved hvert sted, man besøger... Banken, SKAT, A-kassen, E-boks, Kommunen, etc. Det løber jo hurtigt op! Tror jeg på de sidste 2 dage har brugt mit NemID-login 10 gange. Antallet af logins vil da falde markant, hvis man kunne anvende det samme login til flere steder -Feks. hoppe fra E-boks til Banken og videre til SKAT (selvfølgelig inden de 20 minutters inaktivitet overskrides) -dvs 1 login kontra 3.

17
1. juli 2011 kl. 09:54

Det er lidt som billetlugen.dk. De modtog også megen kritik men fejede al kritik af vejen. Begrundelse: De havde jo fået solgt alle billetterne!

18
1. juli 2011 kl. 11:44

Det har jeg endnu ikke oplevet :o( Det ville nemlig gøre hverdagen noget nemmere :o) Ved du om det har noget med en indstilling at gøre eller noget helt andet?

5
30. juni 2011 kl. 14:57

"3,2 millioner danskere har fået NemID, og tilsammen er tjenesten blevet brugt 310 millioner gange, altså lige knap ti gange pr. person ..."

6
30. juni 2011 kl. 15:50

Det var en fjollet fejl - som er rettet nu.

Tak for årvågenheden.

vh.

Jesper, Version2

4
30. juni 2011 kl. 14:48

Hvis nu Gadaffi skulle lave en statistik over tilfredshed med hans regime ville den nok ligne :

90 % støtter op om regeringen 10 % skal nok komme til at acceptere

Eller Al Capone: 90% betaler beskyttelsespenge 10% får et tilbud de ikke kan sige nej til

Sådan opleves det i hvert fald af en valgfrihedselskende borger (mig).

3
30. juni 2011 kl. 14:43

Nej, 3,2 millioner danskere er blevet tvunget til at bruge NemID. For hvad er alternativet ?

2
30. juni 2011 kl. 14:42

Fedt at så mange bruger NemID, eller nå nej, de er jo bleven tvunget til og bruge det...

1
30. juni 2011 kl. 14:41

Det er jo let at få mange danskere med til at bruge NemID, når det er tvunget. Vi har også en stor success med Skat og DR Licens, fordi det er tvunget. Alt skal i perspektiv.

Det er jo klart der er mange logins når man ikke kan få digital kontakt med myndighederne på anden måde end ved brug af NemID snart sagt over alt. Så set her fra, så er der ikke videre noget af fejre efter 1 år. Der er noget af fejre den dag, vi som danskere kan vælge alternativer til NemID, der ikke kræver DanID's indblanding.